Hlavní obsah

Každá druhá firma má problém obsadit volná místa

Polovina firem v ČR má potíže sehnat lidi. Na pozadí vysoké inflace, nedostatku komponent a materiálů či drahé energie překvapivě 38 procent zaměstnavatelů plánuje nabírat nové zaměstnance a jen 17 procent se chystá propouštět.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vyplynulo to z průzkumu agentury ManpowerGroup Česká republika na vzorku 518 společností, v němž byly dotázány, jaké mají personální plány pro letošní třetí čtvrtletí.

„Celkově mezi firmami vládne, co se týče nabírání nových zaměstnanců, nevídaný optimismus. Je nejsilnější od roku 2008. Zároveň jsme země s nejnižší nezaměstnaností v EU,“ řekla generální ředitelka ManpowerGroup ČR Jaroslava Rezlerová.

Nezaměstnanost znovu klesla, v květnu na 3,2 procenta

Ekonomika

Realitní makléři odcházejí

Podle ní jsou ovšem velké rozdíly v regionech: tahounem zaměstnanosti jsou Praha, Brno, střední Čechy, a naopak práce se velmi špatně hledá například v Karlovarském kraji, kde je nezaměstnanost kolem deseti procent.

Napříč sektory podle Rezlerové nejvíce scházejí lidé schopní ovládat počítače. Nejde jen výslovně o IT architekty a programátory, ale zejména o pracovníky schopné se rychle naučit se softwarem pracovat, například o operátory strojů.

Češi jsou v práci spokojeni, změně se ale nebrání

Finance

Nejsilnější náborové plány mají banky, pojišťovny a firmy podnikající v nemovitostech: 66 procent z nich chce nabírat a jen deset procent propouštět.

Na druhou stranu podle Rezlerové je už nyní patrný odliv tisíců realitních makléřů do jiných obchodních sfér s tím, jak klesá poptávka po nemovitostech kvůli rychle zdražujícím hypotékám.

„Jsou to obchodníci, uplatnění najdou snadno jinde, třeba v bankách,“ dodala Rezlerová. Po drastickém covidovém útlumu oživuje hotelnictví a ubytování; 43 procent firem v tomto sektoru plánuje přijímat pracovníky a jen patnáct procent propouštět.

Na začátku roku se v Česku ubytovalo desetkrát více turistů než loni

Ekonomika

Nejslabší náborové plány mají firmy v energetice, která je ale hodně specifická tím, že potřebuje velmi specializované profese. Podniky se nyní začínají připravovat například na mezigenerační výměnu operátorů elektráren. Starší odcházejí do důchodu a nových není vychován dostatek.

Spíše propouštět se pak chystají firmy v oblasti těžby surovin. Průzkum realizovaný v květnu zároveň odhalil, že 49 procent zaměstnavatelů má problémy při obsazování svých volných pozic. Nejvíce pak velké firmy.

„To, že každý druhý zaměstnavatel obtížně obsazuje svá volná pracovní místa, je nadále velkou překážkou konkurenceschopnosti. Nicméně ve srovnání s roky 2018 až 2021 zaměstnavatelé zaznamenali určitou úlevu. Lidé přece jen více jezdí za prací a částečně přece jen pomohlo zapojení uprchlíků z Ukrajiny,“ míní Rezlerová.

Práci v Česku si už našlo téměř 36 000 běženců

Domácí

Firmy jsou podle ní ochotny nedostatkové profese výrazně přeplácet, což zvyšuje tlak na další růst mezd. „To zrychlí strukturální změny ekonomiky směrem k pokročilé výrobě, výzkumu a vývoji, IT a především službám. Naproti tomu je zde velká skupina lidí, kteří nemohou najít zaměstnání a nedokážou pochopit, proč tomu tak je,“ připomněla.

Roste tlak na to, že člověk se zhruba každých pět let bude muset učit nové věci, více se přizpůsobovat technologickým změnám.

Reklama

Výběr článků

Načítám