Hlavní obsah

Johnson: Jestli chceme, aby Ukrajina vyhrála, musíme udělat čtyři věci

Britský premiér Boris Johnson stejně jako šéf NATO Jens Stoltenberg varuje, že válka na Ukrajině může trvat ještě dlouho. V komentáři pro deník The Sunday Times navrhl čtyřbodový plán, jak válku ukončit ve prospěch Ukrajinců. Podle něj je povinností Západu poskytnout Ukrajině dlouhodobou podporu nehledě na to, že se tím veřejnost může cítit unavená.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britský premiér Boris Johnson.

Článek

„Všechno se musí pohybovat směrem k jedinému cíli. Musíme posílit naše ukrajinské přátele, aby mohli ukončit tuto válku za podmínek vyjádřených prezidentem Zelenským. To by měla být naše definice úspěšného ukončení války. Vše závisí na tom, zda je Ukrajina schopna rychle zvýšit svou schopnost znovu dobýt obsazená území,” uvedl v názorovém sloupku pro The Sunday Times.

V komentáři formuloval čtyři konkrétní kroky, které musí svět v pomoci Ukrajině podniknout. Za prvé, Západ musí Ukrajině poskytnout všechny potřebné zbraně, munici, vybavení a výcvik pro armádu. Samotná Británie plánuje vycvičit asi 10 tisíc vojáků za 120 dnů. To je mimochodem zhruba stejné množství Ukrajinců, kteří prošli vojenským výcvikem v 7 letech před letošní invazí.

Za druhé by podle britského premiéra měl Západ Ukrajině pomoct finančně udržet stabilitu svých státních institucí, aby mohla vláda zachovat důstojnou sociální infrastrukturu, vyplácet důchody a v neposlední řadě třeba mzdy státním zaměstnancům.

Stoltenberg: Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky

Zahraniční

Za třetí je podle Johnsona důležité zajistit pozemní trasy pro vývoz ukrajinských potravin, především obilí, tak aby se udržely příjmy ukrajinského hospodářství. A posledním bodem je osvobození ukrajinských námořních přístavů a export 25 milionů tun pšenice a kukuřice, které jsou akutně potřeba pro zabránění hladomoru zejména v méně rozvinutých zemích Afriky a Asie.

Tyto potřebné země čelí humanitární krizi kvůli ruské blokádě ukrajinského pobřeží poblíž Černého moře. Británie a její spojenci toho mají dosáhnout pomocí poskytnutí vhodných zbraní a diplomatického úsilí OSN, tak aby byl vytvořen bezpečný koridor z přístavu v Oděse.

Reklama

Výběr článků

Načítám