Máme za sebou týden, který přinesl nadšeně vítané nové příchody v podobě služby Disney+ i neoplakávané odchody, o které se postaral starý známý Internet Explorer. A k tomu si můžeme připomenout a oslavit dva obrovské české technologické úspěchy. 

Dva měsíce po sobě se čeští diváci dočkali toho, co mají nejraději – zábavy se světovými jmény v rodném jazyce. HBO Max má v Česku vybudovanou pozici díky placenému HBO na kabelovce a satelitu i úspěšné službě HBO Go, která přístup k aplikaci dávala jako bonus k předplatnému placené televize. 

Disney ovšem do klidného českého prostředí streamovacích služeb, kterému díky náskoku a silnému marketingu léta vládl Netflix, vstoupil s velkým třeskem, i když Teorii velkého třesku má v nabídce HBO Max. 

Disney dokázal kombinovat dvě věci, které máme rádi – slavná jména a český dabing. Ano, pořád to platí. Navzdory elitářské menšině „titulkářů“ a milovníků původních znění, většina lidí filmy ani seriály nechce kombinovat s povinnou četbou. I když se tomu možná nechce věřit, potvrzují to aktuální data Nielsen Admosphere zveřejněná tento týden

Video v angličtině, bez titulků, si online pouští pouze tři ze stovky diváků. Angličtina s titulky je oblíbeným způsobem sledování filmů a seriálů pro pět procent diváků. Originální zvuk a české titulky si dopřává 16 procent lidí. Tři čtvrtiny respondentů pak sází na české znění. 

Mladší generace má k angličtině vřelejší vztah. Mladí mezi patnácti a pětadvaceti v 11 procentech případů sází na originální zvuk a dalších 15 procent si vystačí s pomůckou v podobě anglických titulků. Dabing u seriálů preferuje jen 42 procent mladých diváků, většina tedy slyší původní hlasy herců, jejich intonaci i celkovou původní kvalitu zvuku. 

Právě kvalita zvukové části filmů a seriálů i mnohem větší rozmanitost hlasů je hlavní důvod, proč elitáři horují pro filmy s titulky nebo i bez nich. Na tom se nic nemění a situace je naopak horší s tím, jak klesá kvalita českého dabingu. 

A přesně z toho Disney+ těží. Má velkou zásobu úspěšných filmů a seriálů, řada z nich má kvalitní „starý“ dabing nebo povědomý dabing vyrobený pro české televizní stanice. I u Disney se ale fanoušci dohadují a někdy i vztekají kvůli nekonzistentní kvalitě a hlasům v dabingu Star Wars. Nakonec je tu ještě obsah pro děti, který je převážně v češtině a který bude tahounem Disney+ jako „druhé“ služby do domácnosti, protože ho z rodičů budou mámit potomci. 

Krátce ze světa

Stejně nadšeně jako naše děti vítaly Mandaloriana a Penny z M.A.R.Su, vítali jiní konec Internet Exploreru, který Microsoft udržoval na kapačkách hlavně ze zvyku a také kvůli korporátním nebo vládním aplikacím zamrzlým v čase. Internet Explorer končí po více než čtvrtstoletí jako memento. Microsoft zneužil svého dominantního postavení na počítačích, aby zlikvidoval konkurenci – Netscape. 

Je paradox, že právě neférové chování Microsoftu stálo u zrodu prohlížeče Chrome od Googlu, který nakonec Microsoft zařadil na chvost mezi dodavateli webových prohlížečů a zároveň Microsoftu zarazil snahu ovládnout mobilní telefony. Ironie. Tak to ale chodí. I když to většinou vypadá nepravděpodobně, i obry lze porazit. Minulost je plná mrtvých aplikací a služeb.

Oslavovat není nutné jen konec Internet Exploreru, který za sebou stejně nechává přízrak v podobě Internet Explorer režimu v novějším prohlížeči Microsoft Edge. Oslavovat můžeme třeba čtyři roky existence hry Beat Saber. Vývojáři oslavují tím, že do hry zdarma přidali remixy dvou populárních skladeb z původní verze hry, která se dočkala spousty rozšíření včetně skladeb od Lady Gaga, Billie Eilish nebo Linkin Park a Green Day. 

O Beat Saber píšeme možná příliš často, ale úspěch hudebního šermování ve VR je obrovská věc. Něco jako hokejové Nagano nebo aktuální vítězství Jiřího Procházky v souboji o mistrovský pás organizace UFC. Týmu kolem Jána Ilavského patří gratulace, i když se nakonec celé studio Beat Games nechalo koupit Facebookem. 

Úplně stejná fantazie, ještě lepší v tom, že se nenechali koupit, je výročí Průši. Prusa Research slaví kulatých deset let jako jedna z nejdůležitějších a nejúspěšnějších firem ve světě 3D tisku. Těžko se mi věří, že jsem si před osmi a půl lety vezl v igelitce tramvají 3D tiskárnu ze starého činžáku na Smíchově na test. Tehdy Pepa Průša tiskárny zákazníkům předával osobně vždy v pátek, ne aby ušetřil na poštovném, ale aby jim vysvětlil, jak tiskárnu používat. Tehdy to byla ještě alchymie a brzy jsem tiskárnu vezl zpátky na „opravu“, díky které jsem se naučil čistit trysku tiskárny. 

Dnes je Pepa Průša skutečný magnát nového průmyslu, který vybudoval firmu se stovkami zaměstnanců a v USA si koupil distribuční firmu, aby usnadnil dovoz svých tiskáren na americký trh. A tiskáren, které před osmi lety prodával po pár kusech týdně, už do světa poslal 400 TISÍC! Na oslavu si Prusa Research připravil tisíc výročních tiskáren se zlatou barvou a podpisem zakladatele firmy. Pět set kousků stavebnic tiskárny se prodalo téměř okamžitě, sestavené tiskárny ještě pár kousků je. 

Z naší zahrádky

Na Techu jsme se věnovali dalším věcem spojeným s fotovoltaikou a energiemi. Tentokrát došlo i na Wi-Fi a umělou inteligenci. Mýtus o tom, že se sluneční energií nedá v zimě topit, je rozšířený, a tak jsme se mu podívali na zoubek ve spojení s klimatizací.  

Před prázdninami se hodí test fotoaparátu, který dokáže hned vyplivnout papírové fotografie vhodné na ledničku nebo jen tak pro radost. Fujifilm Instax mini Evo je zajímavý tím, že kromě focení na papír umí dělat i čistě digitální snímky

Nakonec odemykáme dvojitý test luxusních sluchátek Sennheiser Momentum True Wireless 3 a Philips Fidelio T1. Oba páry sluchátek mají netradiční materiál na krabičce a kvalitní zvuk ve skořepinách.