Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Mimořádný sněm STAN bude už v polovině prázdnin, do čela školství Rakušan zvažuje Drahoše

Ministr školství Petr Gazdík na jednání vlády (13. dubna 2022) foto:  Petr Topič, MAFRA

Zatím není známé, kdo nahradí ve funkci ministra školství Petra Gazdíka. Vicepremiér Vít Rakušan by chtěl se jménem nástupce přijít během týdne. Připustil, že by ho mohl nahradit senátor Jiří Drahoš. Rakušan v České televizi také informoval, že se ještě více uspíší sněm hnutí. Neproběhne na podzim, ale už v polovině léta.
  12:13aktualizováno  14:12

„Budeme muset s Vítem Rakušanem hledat. I STAN bude potřebovat čas, aby našli kandidáta,“ odpověděl premiér na otázku, zda má již představu o Gazdíkově nástupci. Jméno zatím sám nezná. Dodal, že před ministerstvem jsou velké úkoly a reformy jako změna školského systému.

Vládním hnutím STAN otřásla korupční kauza bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka. Premiér řekl, že o důsledcích kauzy a o tom, jak podobným situacím předcházet, budou jednat lídři koaličních stran ve formátu K5. Pádu vlády během předsednictví se neobává. Funguje podle něj jako tým. Jeho důvěru má i ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan.

Ani sám Rakušan nevidí důvod pro odchod z politiky, neuvažuje ani o rezignaci na pozici ve vládě. „Nejsem žádným způsobem s kauzou spojen,“ uvedl Rakušan v Otázkách Václava Moravce na České televizi. Poznamenal, že poslední týden je nejtěžší v jeho politické kariéře. Kvůli krizi v hnutí se mimořádný sněm neuskuteční na podzim, jak bylo původně plánováno, ale již v polovině prázdnin.

Vicepremiér zatím řeší především to, zda jsou schopni rychle najít Gazdíkova nástupce. „Do veškerých úvah o měnění resortů se zatím nepouštím,“ odpověděl na dotaz, zda bude příští ministr školství ze STAN. Nevidí však důvod ke změně koaliční smlouvy. Není ani otevřena úvaha o tom, že by se měnily resorty.

Se jménem nového ministra by chtěl přijít během týdne. Za 14 dní by ho mohl jmenovat prezident.

Ministr vnitra a předseda STAN řekl, že s nabídkou odejít z funkce přišel v pátek odpoledne sám Gazdík. Rakušan mu řekl, že schůzky s Redlem jsou nevysvětlitelné a že vrhají špatné světlo na vládu i STAN.

V sobotu si rozhodnutí potvrdili a informovali o něm předsedu vlády. Stejně jako premiér si Gazdíkova rozhodnutí váží. Předseda STAN potvrdil, že Gazdík zůstane členem poslaneckého klubu hnutí.

Budoucnost europoslance Polčáka, který byl také v kontaktu s obviněným podnikatelem Redlem, bude řešit pražská organizace STAN.

Gazdík rezignuje na funkci k 30. červnu. Jako důvod uvedl, že nechce rozkolísat vládu před předsednictvím EU. „Necítím se vinen, ale moje styky vrhají stín na STAN,“ napsal. Rezignuje i na funkci místopředsedy hnutí STAN.

Autor: