Gazdík svěřil obviněnému z kauzy Hlubuček zakázky i na ministerstvu

Ministrův poradce Šteffel, obviněný v Hlubučkově kauze, podle insiderů fakticky řídil IT zakázky na provoz státních maturit.

Ministr školství Petr Gazdík pod tíhou kauzy Hlubuček v neděli oznámil, že odstupuje z vládní funkce a opouští i posty ve vedení STAN. Své kontakty se spolupracovníkem gangstera Radovana Krejčíře Michalem Redlem roky bagatelizoval. Rezignoval až poté, co policie tento týden Redla zatkla a označila jej za hlavu organizované skupiny, která vysávala peníze z veřejných firem.

Vedení STAN – Petr Gazdík a Vít Rakušan – na snímku z roku 2018. Zdroj: facebook.com/petr.gazdik

Mezi obviněnými skončil v Redlově skupině i Luděk Šteffel. “Je obviněný ze spáchání zločinu účasti na organizované zločinecké skupině,” uvedli k jeho roli policisté v usnesení o zahájení stíhání. Podle policistů je podezřelý, že získal z úplatků minimálně půl milionu korun.

Luděk Šteffel byl obviněný coby vedoucí Jednotky informačních technologií pražského Dopravního podniku, kam jej podle policejní verze dosadil přímo Redl. Podle zjištění Neovlivní.cz však hrál Šteffel významnou roli rovněž u Gazdíka na ministerstvu školství.

Tam Šteffel působil coby poradce přes IT, přivedl jej Gazdíkův náměstek Milan Štábl. “Luděk Šteffel se po nástupu Gazdíka oficiálně stal poradcem pro digitalizaci, fakticky ale měl na starost veškeré IT resortní zakázky na ministerstvu,” popsal vysoce důvěryhodný zdroj obeznámený s chodem IT zakázek u Gazdíka.


KONTEXT: Sabina Slonková: Starostové mohli ostudě s Hlubučkem zabránit. Neudělali to


Právě IT zakázky byly jednou z věcí, na které se Petr Gazdík po nástupu na ministerstvu zaměřil. Zastavil například veškeré kroky související s prodlužováním smluv či vypisováním výběrových řízení, která souvisela s provozem státních maturit. A záhy nechal externího poradce Šteffela, aby jednal i s jednotlivými firmami spojenými se zakázkami. Šteffel, dnes obviněný z korupce, tak u Gazdíka na ministerstvu získal mandát řešit vztahy s dodavateli.

Jak to probíhalo v praxi, popsal pro redakci Neovlivní.cz zástupce jedné z firem. Trval ovšem na anonymitě, pro státní správu by rád pracoval i nadále.

“Vyjednávání probíhalo v podstatě tak, že pan Šteffel nám nejprve oznámil, že nikoho z nás nepotřebuje. Pak udělal takzvaný audit zakázky a začal vyjednávat s dodavateli, které začal tlačit ke slevě. Z pohledu státu logické, ale ve finále, když se s dodavateli již vysoutěžené zakázky dohodne na slevě a dodavatel si myslí, že má konečně dohodu, přijde Šteffel a oznámí, že se smlouva podepisuje na původně vysoutěženou sumu. Ale, že dodavatel musí podepsat smlouvu s třetí stranou, která si nárokuje vyjednanou slevu, jako desátek za to, že firma nepřijde o celou zakázku,” uvedl podnikatel.

Stejnou zkušenost s poradcem Šteffelem popsal i další zástupce firmy, která s ministerstvem spolupracovala. “Celé to jednání nepůsobilo z jeho strany dojmem, že by jeho hlavní starostí bylo řádné hospodaření ministerstva,” doplnil další byznysmen.

Za zakázky na ministerstvu školství policie zatím nikoho neobvinila. Stíhaný není ani Petr Gazdík.


ČTĚTE TAKÉ: Michal Redl. Pravá ruka gangstera a přítel vládních politiků


Každopádně to byl ale on, kdo měl dlouhodobé kontakty s Michalem Redlem, jehož policie nyní označuje za hlavu mafie. A jak jsme napsali minulý týden, byl to také on, kdo navzdory snaze Rakušana dál držel Petra Hlubučka, když se v únoru ukázalo, že ho vyšetřuje policie.

Sám Petr Gazdík jakékoli zapojení do podezřelých zakázek kdekoli ve veřejné sféře odmítá. Rezignoval podle svých slov proto, aby neškodil hnutí STAN a vládní koalici.

“Přesto, že se necítím ničím vinen ani ve věcné, natož trestně-právní rovině. Mé styky s některými lidmi však vrhají stín i na hnutí STAN. Nechci rozkolísat vládu ani koalici na prahu předsednictví EU,” zdůvodnil Gazdík svojí rezignaci.

Detaily Historek z politického podsvětí přinášíme v tištěném Letním speciálu Neovlivní.cz, objednávat můžete už nyní v sekci PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: Hnutí STAN

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email