Hlavní obsah

Zaměstnanci volají po vyšších platech, firmy se chystají reagovat

Některé firmy v reakci na enormní růst cen plánují svým zaměstnancům přidat na platech. Pětina přitom zvýší platy plošně, další pak přidají jen klíčovým zaměstnancům nebo jen výjimečně. Navíc sami zaměstnanci zvýšení platů požadují, přiznává většina firem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Mnohé české domácnosti v současné době jedou tzv. na doraz. Co si vydělají, to utratí, často sahají i do úspor, pokud nějaké mají. Není tedy divu, že firmy zaznamenávají požadavky svých zaměstnanců o zvýšení platů.

Více než čtvrtina (27 procent) firem označila ke konci května žádosti za velmi časté s tím, že na své vedení se takto obrátila již více než čtvrtina všech zaměstnanců. U dalších firem je počet žádostí menší, ale jen na každý sedmý podnik se s požadavkem o zvýšení platu v posledních týdnech neobrátil žádný pracovník.

Mzda reálně klesla 94 procentům zaměstnanců

Ekonomika

„Vysoký počet žádostí o růst mezd je naprosto logický v situaci, kdy v Česku klesá reálná mzda a zhoršuje se tak životní úroveň zaměstnanců,“ uvedla Aneta Martišková ze společnosti Edenred, která průzkum realizovala.

Tlak zaměstnanců na firmy působí, každá pátá přiznala, že je připravena během letoška svým zaměstnancům plošně mzdu zvýšit, 13 procent podniků pak bude zvyšovat platy selektivně vybraným pracovníkům a další firmy to zvažují, víceméně s ohledem na další vývoj. Růst mezd se zdůvodněním, že na to nyní nemají zdroje, zcela vylučují tři z deseti firem.

Minimální důstojná mzda je téměř 34 000 korun, v Praze 40 000 korun, tvrdí experti

Domácí

Jednou z možností, jak zaměstnancům v napjatém rodinném rozpočtu ulevit, jsou zaměstnanecké benefity, které poskytuje naprostá většina firem. Průzkum ukázal, že zvýšit příspěvky na ně je nyní rozhodnuto osm procent firem. Na druhou stranu více než čtvrtina označila zvýšení příspěvků za pravděpodobné.

Firemní benefity 2022: Jak se liší preference zaměstnanců a zaměstnavatelů

Finance

Možnost zavedení záloh na mzdy nebo firemních půjček v souvislosti se současnou situací zvažuje jen minimum firem. U záloh je to něco přes tři procenta, u půjček o jeden procentní bod více. V současné době zálohy již poskytuje devět procent podniků, půjčky pak zhruba každá pátý.

Tlak na růst mezd ze strany zaměstnanců zřejmě postupně poroste, soudí odborníci.

„Druhá polovina roku bude vzhledem k situaci na trhu pro řadu firem velmi složitá, nicméně pro udržení zaměstnanců bude navýšení mezd nutností. Očekáváme, že procento firem, které se rozhodnou mzdy zvyšovat, postupně poroste,“ uvedl Milan Novák z Recruitment Academy.

Anketa

Zvládáte v současné době ušetřit peníze?
Ano
32,5 %
Ne
67,5 %
Celkem hlasovalo 19762 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám