Cesta Ukrajiny do EU může být dlouhá nejen kvůli válce. Problém je i korupce, říká Zrno

Zelenskyj si za svůj projev v Europarlamentu vysloužil aplaus.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém večerním proslovu řekl, že ruská armáda může v nejbližších dnech zesílit své útoky. Tento týden budou zároveň lídři zemí Evropské unie (EU) na summitu v Bruselu rozhodovat, zda Ukrajině potvrdí status kandidáta vstupu do EU. I kdyby se tak stalo, může trvat i řadu let, než Ukrajina do EU vstoupí, říká vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

„Cesta může být velmi dlouhá. To vidíme na příkladu Turecka, které tu cestu začalo v 60. letech, první kandidátský statut získalo v roce 1999, teď jsme v roce 2022 a nezdá se, že by se vstupu do EU nějak zásadně přiblížilo,“ poukazuje Zrno. Šéf zahraniční redakce CNN Prima NEWS zmínil i příklad České republiky, která ač byla připravena velmi dobře, čekala na vstup do unie přes osm let.

„V případě Ukrajiny, tedy země, která je uprostřed válečného konfliktu, je poničená, má samozřejmě i své vnitřní hluboké problémy, které se netýkají jen války, jako je vymahatelnost vlády práva, korupce, celková ekonomická úroveň, atd., tak by se dalo čekat, že by ta cesta do EU mohla být ještě delší,“ míní Zrno.

Zároveň však poukazuje na případy Rumunska a Bulharska, tedy zemí, které rovněž nebyly zcela připraveny, přesto do EU vstoupily. „V případě Ukrajiny to má samozřejmě obrovský symbolický význam, protože to v tuto těžkou chvíli Ukrajincům ukazuje, že patří na Západ, že ta cesta je otevřená, a naopak je to vzkaz Rusku, že Západ s Ukrajinou počítá bez ohledu na to, jak dlouho ten proces může trvat,“ dodává.

Ruský postup abyste hledali pod lupou

Zrno se vyjádřil také k aktuální situaci na frontě. Prezident Volodymyr Zelenskyj varoval před dalším zesílením bojů, to si ale Zrno dokáže představit jen velice těžko. „Ta města na Donbase jsou skoro srovnána se zemí. O něco více tvrdší už by mohlo být jen nasazení jaderných zbraní,“ řekl expert s tím, že Zelenskyj se podle něj snaží podobnými vyjádřeními zapůsobit především na západní politiky a veřejné mínění.

Rusové pak podle Zrna navzdory značné převaze postupují na Donbase jen velice pomalu a za cenu těžkých ztrát. „Oni zahájili tu velkou ofenzivu před dvěma měsíci a když se podíváme, srovnáme mapu tehdy a teď, tak ten rozdíl abyste hledali pod lupou. To je celkový postup třeba o 20 kilometrů,“ míní Zrno.

Tagy: