Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Klimatické změny jdou na vedlejší kolej, Německo zapojí uhelné elektrárny

ilustrační snímek foto: Czarek SokolowskiAP

Německo kvůli nižším dodávkám ruského zemního plynu vrací do hry uhelné elektrárny. V neděli to oznámil německý ministr pro hospodářství Robert Habeck v rámci nové sady energetických opatření. Německo chce také snížit využívání plynu pro výrobu elektřiny a má podpořit i rychlejší plnění plynových zásobníků.
  19:26

Spolková vláda Německa chce pro zajištění energetické bezpečnosti vydat miliardy eur a posílit díky nim sadu preventivních opatření pro boj s energetickou krizí. Ohlášené zapojení uhelných elektráren je mimo jiné ukázkou toho, jak se evropský boj se změnami klimatu pomalu v současné chvíli dostává do ústraní. Prioritou je nyní dosažení energetické bezpečnosti. Informovala o tom agentura Bloomberg.

„Spotřeba plynu musí v Německu klesat. Zároveň je potřeba, aby se do zásobníků před příchozí zimou dostalo tohoto plynu mnohem víc. Bezpečnost energetických dodávek je v současné chvíli v Německu zaručena, situace je ale stále vážná,“ uvedl Habeck.

Několik evropských ekonomik začalo v minulém týdnu od Ruska odebírat méně zemního plynu než v předcházejících měsících. Kromě Německa patří k těmto státům třeba i Itálie. To mezi experty vyvolalo obavy z možného nedostatku energetických zdrojů do dalších měsíců. Nyní mají s tímto problémem pomoci i uhelné elektrárny.

„Využívání většího množství uhlí k výrobě elektřiny je trpké, ale v této situaci prostě nutné. Musíme a budeme dělat vše pro to, abychom v létě a na podzim co nejvíce plynu před zimou uskladnili,“ řekl německý ministr pro hospodářství.

Experti předpovídají aplikaci krizového plánu

Vláda je v Německu v případě potřeby připravena přijmout i další vlnu energetických opatření. V nejhorším případě by stát převzal úplnou kontrolu nad distribucí plynu v celé zemi, což je podle odborníků zároveň i stále pravděpodobnější scénář.

„Německo bude již toto léto čelit masivnímu nedostatku plynu, který bude během zimy ještě citelnější. O krizovém scénáři se však zatím mluví jen velmi málo, ačkoli je mnohem pravděpodobnější než dřív,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Christoph Merkel, který je výkonným ředitelem poradenské společnosti Merkel Energy.

Za nižší odběr zemního plynu mohou podle Ruska technické problémy plynovodu Nord Stream 1. Rusům totiž mají kvůli uvaleným sankcím ze strany západních zemí chybět náhradní díly pro jeho opravu. Dodávky se kvůli tomu měly snížit až o šedesát procent.

Výpadek plynu ale ohrožuje dlouhodobé německé cíle, neboť plynové zásobníky tam jsou momentálně zaplněné méně, než je pro tuto dobu obvykle. Páteční čísla ukázala, že zásobníky plynu v Německu jsou plné asi z 56,7 procent.

Evropská komise uvedla, že Rusko využívá své dodávky zemního plynu k vydírání. Ceny plynu během jediného týdne vzrostly o více než 50 procent, což podpořilo již tak vysokou inflaci, která trápí celý kontinent. Německo je na ruském plynu závislé asi z 35 procent.

„Je to Putinova strategie, jak nás zneklidnit. Chce zvýšit ceny a Evropskou unii rozdělit. To ale nedovolíme,“ dodal Habeck.

Autor: