Hlavní obsah

Krejčířův stín na Redlově „omezené svéprávnosti“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okresní soud Plzeň-město rozhodl v polovině května o prodloužení omezení svéprávnosti u zlínského podnikatele Michala Redla. Ten je obviněn v kauze kolem pražského dopravního podniku (DPP). Soud přijal argumentaci znalkyně, podle níž není a ještě pět let nebude tato, podle policie „hlava zločinecké skupiny“, zcela odpovědná za některé své skutky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Redl v doprovodu policistů

Článek

Redlovi to už jednou vyšlo, když byl v roce 2005 stíhán spolu s Radovanem Krejčířem v kauze daňových podvodů za půl miliardy korun.

Tehdy musel státní zástupce Redlovo stíhání zastavit kvůli názoru znalců, že není schopen chápat průběh řízení. Krejčíř to tehdy zkoušel uhrát na vážné deprese, které u něj mělo vyvolávat vazební stíhání.

A tak zatímco Krejčíř své problémy řešil útěkem z republiky, spřádal Redl krytý „omezenou svéprávností“ sítě politických známostí, které mu pomáhaly v organizování party vyděračů v duchu nejlepších mafiánských tradic.

Tentokrát mu to nejspíš nevyjde. „Redl může být omezen ve způsobu vnímání konkrétního trestního procesu, který je nějakým způsobem složitý, ale současně nemusí být omezen ve vztahu k jinému typu trestního procesu, který tak složitý není,“ naznačil zkušený státní zástupce.

Podle něj v nynější korupční kauze, která není tak složitá jako daňové podvody a tunelování v Krejčířových případech, by neměl být problém Redla stíhat. Rozhodnutí soudu zatím podle ČTK není pravomocné. Případem se zabývá ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Soud Redlovi v květnu prodloužil omezení svéprávnosti o pět let

Domácí

„Automaticky to neznamená, že je takový člověk omezen na své svéprávnosti na všechna řízení,“ doplnil. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu si budou muset nechat zadat nový znalecký posudek na Redlův psychický stav. „Vzhledem k tomu, že v této věci má policie hodně materiálu a důkazů o tom, že ten člověk jednal svéprávně, měla důvod zahájit jeho trestní stíhání,“ doplnil zkušený žalobce.

Navíc je možné, že znalkyně, která svým posudkem pomohla v květnu Redlovi k prodloužení jeho omezení svéprávnosti o dalších pět let, o něm vůbec neměla informace, které shromáždila k případu policie.

Účelovost prověří vyšetřovatelé

„Ty by přitom mohly být relevantní k tomu, aby znalec i v tom prvním případě (Krejčířovy kauzy) revidoval své stanovisko,“ dodal žalobce s tím, že by si policie měla vyžádat revizní posudek. Tím, že Redlovi soud prodloužil před měsícem omezení svéprávnosti, navíc rovnou o dalších pět let, už se zabývá šéfka nadřízeného plzeňského krajského soudu Věra Oravcová. „Hovořil jsem s předsedkyní Krajského soudu v Plzni, která věc prověřuje,“ napsal k tomu v pondělí na Twitter ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Jak Právo informovalo v pátek, vyšetřovatelé se domnívají, že zpráva o omezené příčetnosti mohla být Redlovi vypracována účelově.

„Komunikoval s advokáty, bankéři či vrcholnými zástupci nadnárodních společností. Žádná z osob, se kterými jednal, neprojevila pochybnosti ohledně jeho duševního stavu,“ míní policie.

Inspekce prověřuje policistu, který pomáhal skupině kolem Redla

Krimi

Problém mohou mít i znalci

Právo se obrátilo na plzeňskou soudní znalkyni z oboru psychiatrie Miroslavu Synkovou, kterou soud už loni v září požádal o vypracování znaleckého posudku v případu, jak vyplývá z webové justiční databáze info-soud.

„Ne. Já vám k tomu nemůžu nic říct,“ odpověděla včera psychiatrička na dotaz Práva, zda posudek skutečně vypracovala, a položila telefon. Detektivové se i na tyto pochybnosti ve svém vyšetřování zaměří.

Lze očekávat, že vyšetřovatelé dají podnět k přezkumu předchozích lékařských zpráv. Pokud by došlo k rozdílnému závěru, problém by mohli mít znalci, kteří takové posudky dřív vypracovali.

„Pokud by se dospělo k závěru, že je postižitelný a je možné ho stíhat, tak orgány musí dát podnět k civilním soudům, aby zvážily přezkum svých vlastních rozhodnutí, která byla předtím,“ řekl Právu advokát Jaroslav Ortman.

„Pak je to padni komu padni,“ dodal Ortman.

Hnutí vrací a bude vracet statisíce od lidí kolem Redla

Domácí

Člověk s omezenou svéprávností má soudně určeného opatrovníka, může ale samostatně právně jednat v běžných záležitostech každodenního života. Podle policejního usnesení byl Redl omezen na svéprávnosti v říjnu 2014 po dobu tří let a následně od května 2018 na další tři roky.

Zůstal mu ale podle informací Práva například řidičský průkaz i pas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám