Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Hvězdami závěru karlovarského festivalu budou Geoffrey Rush a Benicio Del Toro

Geoffrey Rush a Javier Bardem ve filmu Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta foto: Falcon

Dosud největší hvězdou letošního Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary bude oscarový herec Geoffrey Rush. Od Jiřího Bartošky obdrží na závěr akce Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Cenu prezidenta taktéž na závěr festivalu převezme i oscarový herec a producent Benicio Del Toro.
  14:15

Sedmdesátiletý australský herec Geoffrey Rush je držitel mnoha ocenění, z dosavadních čtyř oscarových nominací proměnil hned tu první. V roce 1997 si nejprestižnější filmovou cenu odnesl za hlavní roli ve snímku Záře.

Nominován byl i za filmy Králova řeč, Zamilovaný Shakespeare a Quills - Perem markýze de Sade. Jeho tvář je známá i ze série Piráti z Karibiku. Právě zmíněným Oscarem zahájil tehdy pětačtyřicetiletý a do té doby převážně divadelní herec a režisér svou hollywoodskou kariéru.

Pětapadesátiletý Portoričan Benicio Del Toro zaujal ve filmech 21 gramů, Strach a hnus v Las Vegas, Podfu(c)k či Sicario: Nájemný vrah. Oscara ovšem obdržel za výkon ve snímku Traffic - Nadvláda gangů z roku 2001. Zásadní roli ztvárnil i ve vězeňském seriálovém dramatu Útěk z vězení v Dannemoře. Festival k jeho poctě uvede filmy Obvyklí podezřelí a zmíněný Traffic.

Benicio Del Toro

Hvězdu zahájení, stejně jako zahajovací film, zatím pořadatelé festivalu neodtajnili. Již dříve bylo oznámeno, že Cenu prezidenta obdrží i herec, dramatik, scenárista a režisér Bolek Polívka. Festival uvede na jeho počest snímek Zapomenuté světlo.

Nová znělka festivalu bude věnována Ivě Janžurové, s držitelkou Ceny prezidenta z roku 2015 ji opět natočil režisér Ivan Zachariáš. Zahajovací koncert festivalu, který je volně přístupný veřejnosti, letos obstará kapela Mig 21 ve spojení s Orchestrem Národního divadla.

Pocta zesnulé Zaoralové

Už 56. ročník mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se uskuteční od 1. do 9. července. V hlavní soutěži reprezentuje pořadatelskou zemi jednak titul zkoumající odvážně sexuální svobodu Hranice lásky, v němž hlavní roli vytvořila spoluautorka scénáře Hana Vagnerová, jednak Slovo, kde se zásadový hrdina v podání Martina Fingera musí vyrovnat s důsledky srpna 1968.

Jejich soupeři budou z Gruzie, Řecka, Kanady, Japonska či Německa. Dostalo se i na bulharský dokument Okresní nemocnice, mapující boj zaostalého zdravotnictví s covidem. Programový ředitel Kare Och popsal hlavní soutěž jako „chytrý art s diváckým potenciálem“.

Vedle mnoha českých i světových premiér bude pokračovat i v tradici premiér klasických českých filmů, které byly vybrány pro digitální restaurování. Pro letošní rok je připraveno uvedení dalšího zásadního titulu československé nové vlny, filmové adaptace románu Milana Kundery Žert, kterou natočil v roce 1968 režisér Jaromil Jireš.

Karlovarský festival letos uctí ve svém programu nedávno zesnulou filmovou historičku Evu Zaoralovou, která byla dlouhá léta jeho uměleckou ředitelkou.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!