Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Rush, Del Toro a symfonický Mig. Na co se mohou těšit návštěvníci karlovarského festivalu?

Quills – Perem markýze de Sade. Geoffrey Rush v jednom ze snímků, jimiž karlovarský festival připomene jeho hereckou kariéru. foto: Repro LN

Doporučujeme
Čestné ceny, které převezmou herci Geoffrey Rush a Benicio Del Toro, nová podoba návštěvnického zázemí u hotelu Thermal nebo protagonisté zahajovacího koncertu. Pořadatelé karlovarského festivalu včera zveřejnili další podrobnosti jeho 56. ročníku.
  15:00

Ani deset dní před zahájením letošní karlovarské přehlídky neprozradili organizátoři, jaké filmy budou festival zahajovat a zakončovat. Ani výčet významných hostů tím pádem zřejmě ještě není konečný.

Návštěvníci se zatím mohou těšit na dvě velká herecká jména, kterým bude patřit závěr festivalu. Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii získá Geoffrey Rush a Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary převezme Benicio Del Toro. Oba si budou moci ocenění z Varů postavit vedle sošky Oscara a mnoha dalších cen. Již dříve festival oznámil také letošního českého držitele čestné ceny, jímž bude Boleslav Polívka.

Umění i hollywoodské trháky

Australský herec Geoffrey Rush získal Oscara za roli ve snímku Scotta Hickse Záře (1996).V příběhu inspirovaném skutečným osudem ztvárnil skladatele a klavíristu Davida Helfgotta coby osobnost, která se zmítá mezi genialitou a šílenstvím. K autenticitě Rushova výkonu přispělo, že je sám výborný pianista a v hudebních scénách nepotřeboval zastoupení.

Na Oscara byl Geoffrey Rush nominovaný ještě za snímky Zamilovaný Shakespeare (1998), Quills – Perem markýze de Sade (2000) a Králova řeč (2010). Dobře jej znají třeba také fanoušci filmové série Piráti z Karibiku. Geoffrey Rush nikdy trvale neopustil ani divadelní jeviště a v roce 2009 získal cenu Tony za hlavní úlohu v Ionescově dramatu Král umírá. Karlovarský festival uvede k poctě Geoffreho Rushe filmy Králova řeč, Quills – Perem markýze de Sade a Záře.

Benicia Del Toro připomenou festivalovým divákům snímky Traffic – Nadvláda gangů a Obvyklí podezřelí. Za prvně jmenovaný thriller Stevena Soderbergha z roku 2000 získal rodák z Portorika Oscara, další nominaci mu vynesl film Alejandra G. Inárritu 21 gramů z roku 2003.

Dlouhý výčet dalších výrazných rolí Benicia Del Toro zahrnuje například jeho ztvárnění revolucionáře Che Guevary v Soderberghově dvojfilmu Che nebo osobitého právníka Dr. Gonza v adaptaci románu Huntera S. Thompsona Strach a hnus v Las Vegas (1998), kterou natočil režisér Terry Gilliam. Del Toro byl také například nejmladším hercem, který ztvárnil protivníka agenta 007 – stalo se tak v bondovce Povolení zabíjet z roku 1989. Nejnověji lze Benicia Del Toro vidět v kriminálním thrilleru Reptile (2022) z produkce Netlixu, v němž si zahrál s Justinem Timberlakem.

Nové centrum festivalového dění

Užitečnou novinkou letošního festivalu slibuje být multifunkční prostor KVIFF.TV Park v těsném sousedství hotelu Thermal. Navrhli jej architekti studia Chybik+Kristof Architects & Urban Designers a inspirovali se jak brutalistním stylem Thermalu od manželů Machoninových, tak také tradičním vzhledem karlovarských kolonád. V novém prostoru se budou konat besedy s tvůrci, divácké soutěže a rozličná vystoupení, sloužit má i jako odpočinková zóna spojená s občerstvením. Denně ve 13.15 a v 16 hodin se například budou konat setkání s tvůrčími delegacemi filmů z hlavní soutěže festivalu, která budou otevřená všem návštěvníkům.

Pořadatelé oznámili i protagonisty koncertu, který letošní ročník karlovarského festivalu 1. července zahájí. Od 22.45 hodin vystoupí pro všechny zájemce zdarma kapela Mig 21 posílená o šedesátičlenný orchestr a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Ohlášeny jsou také členky baletu první scény a chybět nebude ani tradiční ohňostroj.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!