Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

To z pravidel nevyčtete. Vysoká řidičská upozorní na časté chyby ve městech

Přednost v jízdě na větších křižovatkách a nesprávné parkování na sídlištích jsou podle dopravního experta Romana Budského nejčastější minely, jichž se šoféři v městském provozu dopouštějí. Vyrazili jsme do víru velkoměsta a důkladně projeli pražské ulice, abychom vyzkoušeli časté řidičské chyby.

Nejprve vjíždíme do bludiště obřího sídliště na Černém Mostě. Zásadním problémem zde je samo parkování. Míst je málo, a tak skoro nikdo nestojí tak, aby zůstalo dost místa pro průjezd dalších aut.

„V jednosměrné ulici to ještě jakžtakž vychází, jízdní pruh o šířce tří metrů většinou zachován je, ale průšvih jsou obousměrné komunikace. Tam to musí být šest metrů, což se nedodržuje,“ říká Roman Budský. „Vždycky říkám, že je to pro orientaci zhruba šířka dvou náklaďáků, to si většina lidí dokáže představit.“ A už to vidíme na vlastní oči – ulice s provozem v obou směrech, ovšem při kraji šňůra aut, takže zbývají s bídou „jednosměrné“ tři metry.

„Lidé ani netuší, že porušují zákon a můžou dostat pokutu nebo jim auto mohou odtáhnout. Kontrolují si, jestli je na místě značka Zákaz stání nebo zastavení, když není, myslí si, že tam stát můžou. Což je široce rozšířený omyl. Značka se dává pro zdůraznění, nebo tam, kde není žádoucí, aby auta stála, ale vozovka je přitom dostatečně široká. Všude ovšem platí obecné znění zákona,“ upozorňuje Budský s tím, že kdyby strážníci byli aktivnější, mohli by rozdávat tisíce pokut.

Betonová džungle velkoměsta

V řadě aut vidíme podobně běžný přestupek, za nějž by se mohlo pokutovat. „Stojí tu auta v protisměru,“ upozorňuje Budský, podle nějž lidé zapomínají, že se musí stát vpravo ve směru jízdy.

V navazující široké ulici už značku Zákaz stání vidíme, protože tady by bez problémů oněch šest metrů zbývalo. „Ale zastavit tady můžu?“ ujišťuji se, „Kolik času na to vlastně mám? Patnáct minut?“ „Zastavit můžete, ale o čase zákon vůbec nemluví,“ překvapuje mě expert.

Zastavení je určeno k neprodlenému vyložení nebo naložení nákladu. „Nelze tam samozřejmě zaparkovat auto a jít na kafe, ale pokud máte stěhovák naložený nábytkem, vykládáte ho a odnášíte, můžete tam stát hodinku, dvě, tři – a nikdo vám nemůže nic říct; stále neprodleně nakládáte či vykládáte.“ Vida, to se může hodit!

Zpráva o přednosti zprava

Další, v poslední době hodně rozšířená věc jsou nerozlišené křižovatky, u kterých značky neříkají, která silnice je hlavní a která vedlejší. Automaticky tam platí přednost zprava.

„Jenže lidé na to nejsou moc mentálně nastavení, podvědomě čekáme, že cesta, která vede rovně a je široká, je hlavní – často to tak není,“ připomíná expert.

I já odbočuji na takové křižovatce vlevo, dávám tudíž přednost přijíždějícím zprava. Jenže tam moc dobře nevidím přes fiátka, zaparkovaného na žluté čáře, tedy na zákazu zastavení (ani bez ní se podle zákona nesmí stát v křižovatce). Musím si tedy najet víc do křižovatky; klasika – jede tam auto, chce odbočit tam, odkud já přijíždím. Takže mu uhýbám, on si musí víc nadjet, vzniká chaos. „Proto je nutné přijíždět ke křižovatkám pomalu, kdybyste se tam vřítil, můžete snadno bourat,“ říká Budský.

Je tu další křižovatka, tentokrát s přikázaným směrem jízdy; budu tedy odbočovat doleva, jinam to nejde. Dám blinkr, podívám se doprava. „Ale pozor – tou jednosměrkou, do níž vjíždíte, vede cyklopruh. Může se vám tam vřítit cyklista; má sice na cestě namalovaný trojúhelník, ale lépe je si to pohlídat, může být rozjetý. Pozor tedy na cyklisty v jednosměrce,“ varuje expert a o kousek dál chválí bílými pruhy namalované značení, upozorňující řidiče, že mají dát přednost zprava.

Couvá? Nemá přednost

Jedeme tentokrát po hlavní silnici a Romana Budského napadá zajímavá věc. „Teď máte samozřejmě přednost. Ale kdybyste třeba minul adresu, kterou jste hledal, a rozhodl se přes tuhle křižovatku couvat zpátky, už ta vaše přednost neplatí. Lidé vůbec netuší, že kdo couvá, musí dávat za všech okolností přednost všem ostatním,“ šokuje mě expert.

„A to je někde napsáno v zákoně?“ ptám se. „Vyplývá to z obecných pravidel – couvající vozidlo nesmí ohrozit nikoho. To je klíčové sousloví, tedy ani toho, kdo přijíždí po vedlejší. Je to potvrzeno i judikátem Nejvyššího soudu,“ vysvětluje Budský.

Většina lidí to netuší, takže přednost couvajícímu autu z vedlejší beztak dávají, což je samozřejmě bezpečnější. A ještě jedna drobnost k couvání – v jednosměrce se smí couvat pouze při parkování, nikdy ji nesmíte procouvat celou kvůli zkrácení cesty. Zakázáno je také couvání v tunelu a v blízkosti železničního přejezdu, tedy před ním i za ním.

Zmatky kolem křižovatky

Odbočuji doleva z hlavní na semaforech. „Často se stává, že se lidé na světlech otáčejí, ale na řízené křižovatce je to přísně zakázáno, což si spousta lidí vůbec neuvědomuje. Proto když takhle odbočuji na zelenou, raději si hlídám, jestli se mi tam někdo neotáčí. Případná nehoda by sice byla jeho vinou, ale rozbité auto bych měl i já,“ podotýká Budský.

Jiné to je, pokud jsou semafory vypnuté nebo blikají oranžovou – v tu chvíli to není řízená křižovatka a otáčet se smí. „Jen je třeba myslet na přednost v jízdě – kdo přijel po hlavní, je pořád na hlavní.

Takže pokud někdo najíždí z vedlejší, musí pořád sledovat toho otáčejícího se řidiče, který je třeba ještě za dělicím travnatým pásem a má levý blinkr – ten má stále přednost v jízdě,“ upozorňuje expert a přidává drobné varování i při další situaci. „Jestliže jsou dva odbočovací pruhy doleva a dva následují i za křižovatkou, je třeba důsledně dodržovat pravidlo, které praví, že ve kterém pruhu jsem před křižovatkou, v tom musím být i za ní. Často řidiči přejíždějí, je riziko, že někoho skřípnou.“

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Kruhové objezdy

Přijíždíme do Dejvic na známý „Kulaťák“ čili Vítězné náměstí, kde nás čeká neoblíbený vícepruhový kruhový objezd. To, že při vjezdu nedávám blinkr, řešit nemusíme, každý ví i to, že znamení směrovkou dáváme až při vyjíždění z kruháče. Jenže do kterého z pruhů se mám zařadit? Nikdy nevím, jestli jet po vnějším, nebo po vnitřním…

„Pokud už přijíždíme po dvoupruhové silnici, z levého pruhu se řadíme do vnitřního pruhu (blíže středu), z pravého do vnějšího. Na okruhu pak můžete přejíždět mezi pruhy, vždy s blinkrem – a pokud možno včas, abyste měli před výjezdem prostor zařadit se do pravého pruhu. Jedině z něj se vyjíždí ven.“

A co když to kvůli hustému provozu nestihnu? Můžu zastavit a vyčkávat, až mě někdo pustí nebo až auta v pravém pruhu přejedou? „Zakázané to není, ale bezpečné taky ne. Je rozumnější dát si navíc jedno kolečko a v jeho průběhu se zařadit doprava.“

Ještě drobnost, která je podle pravidel jasná, ale… Na nejmenších kruháčích se stává, že by teoreticky mohla vjet dvě auta ve stejnou chvíli – kdo má právo jet první? „Když jsem si jistý, že tam budu první, tak můžu jet, jinak zastavím. Kdyby došlo na lámání chleba, narazil byste do auta, které jelo po kruháku a mělo přednost. Zákon to stanoví jasně, je jenom na mně, jak dobrý mám odhad. On měl přednost na svém vjezdu, ale srazili jste se až na tom vašem,“ uzavírá Roman Budský.

Jak kdo vjede…

Řešení situace na obrázku vysvětluje Roman Budský takto: „Řada lidí si myslí, že když z vedlejší odbočí doleva na hlavní, že už mají přednost, kterou jim musí dát i další napojující se auto. Fatální omyl. Klíčové totiž je, po jaké komunikaci do křižovatky vjíždím, ne po které z ní vyjíždím. Pocit, že už jsem na hlavní, je mylný; pokud jsem přijel po vedlejší, jsem pořád povinen dát dalším autům přednost zprava. Vidím dnes a denně, že se v tom chybuje,“ vysvětluje expert.

Křižovatka

Na námitku, jak mám coby řidič modrého auta tušit, že zelené nepřijelo po hlavní, když je křižovatka větší a já si hlídám jen svoji přednost, expert vysvětluje: Jasně, pokud si jako modrý nebudu jistý, odkud zelený přijel, raději mu tu přednost dám. Je to bezpečnější.“ „Horší bude, pokud si oba budou jistí svou předností. Třeba, když řidič modrého křižovatku i pravidla zná a ten ze zeleného ne.“

Dopravní expert Roman Budský

V roce 1984 zahájil svou profesní kariéru jako učitel autoškoly. Na začátku devadesátých let založil vlastní autoškolu, současně pravidelně usedal za volant dálkových autobusů brázdících celý evropský kontinent. Je autorem tří projektů pro potřeby ministerstva dopravy zaměřených na navržení systému vzdělávání a přezkušování nových řidičů i zkušených profesionálů. V letech 2012–2014 byl šéfem Besipu. V letech 2015–2018 pracoval v Týmu silniční bezpečnosti, v současné době je předsedou expertní rady Platformy vize nula.

  • Nejčtenější

Čínský Dongfeng v Česku odpálí cenovou bombu. Elektrický Box bude za půl milionu

10. dubna 2024  12:51,  aktualizováno  13:15

Součástí uvedení modelů luxusní značky Voyah státního čínského koncernu Dongfeng bylo i představení...

První jízda: Kodiaq si škodováci na rozloučenou se spalováky vymazlili

11. dubna 2024

S novým Kodiaqem si Škoda mohla vyhrát. Tým Jiřího Dytrycha, šéfa projektů spalovacích aut značky,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na trh přichází spousta nových aut, cenová válka nese ovoce

9. dubna 2024

Zdá se, že letošní rok přijde na trh výrazně víc nových modelů než v předchozích pár letech. A...

Místo vzduchového polštáře šrapnelem do hlavy. Airbagy mohou i zabíjet

15. dubna 2024

Seriál Když máte tu smůlu, havarujete a řítíte se za volantem proti jinému autu nebo třeba zdi, očekáváte,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Boleslavi začala výroba nové Octavie. Za půl roku ji Škoda odstěhuje

9. dubna 2024  16:30

Škoda Auto začala v hlavním mladoboleslavském závodě s výrobou modernizovaného modelu Octavia. Ve...

OBRAZEM: Škodovky a tatrovky pod rentgenem. Podívejte se do útrob našich aut

16. dubna 2024

Myslíte si, že znáte auta z našich silnic jako své boty? Pohled pod naleštěné karoserie modelů...

K rychlému dobíjení nejdražší cestou. Za 7 miliard jen 7 nabíječek

16. dubna 2024

Je to vizitka, která před americkými volbami dvakrát nepotěší. Administrativa stávajícího...

Kontroverze nové alfy. Smí Milano do Milána? A je zakázáno vyrábět ji v Polsku?

15. dubna 2024

Tak bizarní start kariéry umí autu nalinkovat jen Italové. Zní to jak komedie z pera nobelisty...

Povinná antihackerská ochrana znamená stop pro oblíbené fiaty i hravá porsche

15. dubna 2024

Premium Od července 2024 bude platit nový předpis, který říká, že na území EU musí být všechna nově...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...