Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Prezidentka s Geislerovou v hlavní roli se nebojí totálního kýče a romance z červené knihovny

Z filmu Prezidentka. foto: Zuzana Panská

Recenze
Pokud romantická komedie s Annou Geislerovou a Ondřejem Vetchým pomůže cílové skupině televize Prima příští rok zvolit příjemnou prezidentku, která bude jezdit po Petříně na kolečkových bruslích, možná se tím trochu vynahradí, že film Rudolfa Havlíka neobsahuje žádnou patrnou myšlenku.
  11:04

Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dostal jak známo do úřadu komediální seriál, v němž si prezidenta „nanečisto“ zahrál. Anna Geislerová, která ztvárnila českou prezidentku v nové romantické komedii, zatím kandidaturu neohlásila, nicméně snímek udává alespoň profil kýžené vykonavatelky nejvyšší státní funkce.

Je to upřímná, citlivá osoba, která vyznává hodnoty, jako jsou odvaha, lidskost a láska, znala se s Václavem Havlem, nepřímo (ale zřetelně) se vymezuje vůči současnému prezidentovi a renomé si získala prací v oblasti ochrany lidských práv. To jsou samé pěkné věci, které hrdinku navíc kvalifikují k prožití romance z té nejčervenější knihovny.

Z filmu Prezidentka.

Kateřina Čechová, matka čerstvě dospělé dcery a první česká prezidentka, po krátkém čase v úřadu trpí izolací od běžného světa (čímž je míněn kýčovitě vypulírovaný obrázek kosmopolitního pražského podhradí). Vydává se proto v přestrojení mezi lid a hned při prvním neohrabaném pokusu zabloudí k ateliéru talentovaného sochaře a řemeslného všeuměla Petra (Ondřej Vetchý), vdovce, který chodí na hřbitov nahlas rozmlouvat se svou zesnulou manželkou.

Kateřina v jeho zahradě nešťastně rozbije sochu a ztratí střevíček. Následně se s Petrem seznámí, ovšem vydává se za lékařku. Vztah utěšeně pokračuje, Petr nakreslí Kateřinin portrét, z něhož je zřejmé, že by to mohl se svým uměním dotáhnout až na Karlův most (což se nakonec v podstatě stane).

A nevadí, že jsem prezidentka?

Po hodině promítání se Kateřina odmaskuje a zároveň dojde mezi něžnými přáteli k jakési krizi, sporu o vánoční polévku pro bezdomovce a následně k tomu, že prezidentka na setkání s veřejností zahrne roztomilou holčičku, jež se jí ptala na největší vánoční přání, filozofickou přednáškou o jizvách na duši. Petr i se svým dospělým synem je nicméně zároveň pozván na hradní ples, takže naděje stále žije. Po hodině a půl promítání zazní celá česká hymna, ukáže se, že sochaři nevadí, že je jeho milá prezidentkou a brzy nato kráčí šťastný pár po vánoční Kampě.

To je zhruba celé, tedy až na to, že příběh ještě vylepšuje sbor vedlejších postav, například škádlící se úředník s úřednicí z prezidentské kanceláře, sympatická bodyguardka nebo britský politik, který přijíždí do Prahy, aby (především) poradil Kateřině v otázkách jejího citového života a napověděl úplně každému, že tohle má být česká verze populární Lásky nebeské. Připustit takovou možnost má publiku pomoci vánoční čas a padající vločky, které se úplně nesešly s datem premiéry, nicméně současná vedra měnící mozky v hemenex by mohla vykonat podobnou službu.

Prezidentka

ČR 2022

Scénář a režie: Rudolf Havlík

Hrají: Anna Geislerová, Ondřej Vetchý ad.

Premiéra 23. 6.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!