Na Ukrajině má začít první proces s ruským vojákem obviněným ze znásilnění

foto Soud, právo, zákon, justice - ilustrační foto

Kyjev - Na Ukrajině má dnes předběžným slyšením začít první soudní proces s ruským vojákem, obviněným ze znásilnění Ukrajinky za ruské invaze, uvedla agentura Reuters s tím, že podobných soudů by mohly následovat desítky.

Podezřelý ruský voják, dvaatřicetiletý Michail Romanov, není v ukrajinském zajetí, a tak bude souzen v nepřítomnosti. Je obžalován z toho, že 9. března ve vsi Bohdanivka u Kyjeva opakovaně znásilnil třiatřicetiletou ženu poté, co spolu s dalším ruským vojákem zastřelil jejího manžela Oleksije. Poté oba vojáci nejprve odešli, ale poté se dvakrát vrátili, aby ženu znásilnili, uvádí soudní spis. Totožnost druhého vojáka se nepodařilo zjistit.

Ruské ministerstvo obrany dosud neodpovědělo na žádost Reuters o vyjádření, obžalovaného vojáka se nepodařilo zastihnout. Moskva opakovaně popřela, že by se ruští vojáci na Ukrajině dopouštěli válečných zločinů.

Není jasné, jak bude Romanov u soudu právně zastoupen. Oběť požádala, aby se proces konal za zavřenými dveřmi, jelikož se chce vyhnout zveřejnění detailů o sobě a své rodině, řekla prokurátorka Oksana Kaljusová reportérům po dnešním předběžném slyšení u kyjevského soudu.

Server Meduza, který popsal zvěrstva v Bohdanivce, uvedl, že Romanov pochází z města Plast u Čeljabinska na Urale. S manželkou a dítětem žil v Čebarkule, kde jsou posádkou jednotky 90. tankové divize. V jednom z jejích pluků slouží na základě kontraktu s armádou. Divize byla stažena od Kyjeva a znovu nasazena do bojů v Donbasu na východě Ukrajiny. Přesnější informace o Romanovovi se novinářům v otevřených zdrojích nepodařilo vypátrat.

Ukrajinské úřady se podle Kaljusové domnívají, že se Romanov nachází v Rusku. A zatímco tam být zatčen nemůže, mohl by být zadržen v jiné zemi a předán Ukrajině, pokud tedy bude shledán vinným, uvedla státní zástupkyně.

Prokurátor pracující na případech sexuálního násilí řekl Reuters, že vyšetřoval více než padesátku takových případů, ale že skutečný počet násilností spáchaných ruskými vojáky po vpádu na Ukrajinu z 24. února bude nejspíše mnohem vyšší.

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) k 3. červnu evidoval 124 obvinění ze sexuálního násilí souvisejícího s konfliktem - 97 z nich se týká žen a dívek, 19 mužů, sedm chlapců a v jednom případě není pohlaví určeno. Ověřování těchto případů pokračuje,

Hodně obětí se podle úřadů, aktivistů a lékařů bojí či se nechce obrátit na policii a prokuraturu. Obávají se případné ruské pomsty či toho, že budou v očích sousedů poznamenány.

Ukrajina tvrdí, že vyšetřuje tisíce možných válečných zločinů spáchaných za 120 dnů války. Generální prokurátorka Iryna Venediktovová uvedla, že mnozí z podezřelých jsou v Rusku, ale někteří upadli do ukrajinského zajetí.

Reklama

Čtěte také:

Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď