Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Jeden z nejstarších českých festivalů Valašský špalíček slaví čtyřicítku

Jan Akkerman foto: Paul Bergen

Středeční večer 22. června patřil ve Valašském Meziříčí zahájení 40. ročníku folk blues beat festivalu Valašský špalíček 2022, který pokračuje až do sobotních večerních hodin. Areál zámku Žerotínů bude hostit na třicítku kapel a sólistů z různých koutů Evropy a Spojených států. Hlavními koncerty budou Richard Müller & Band, Atomic Rooster z Velké Británie, nizozemský projekt My Brainbox s kytaristou Janem Akkermanem, Pavol Hammel, či Iva Bittová & Dunaj. Vstupenky jsou k dostání i na místě.
  15:00

Jeden z nejstarších hudebních festivalů v Česku, Valašský špalíček, letos slaví čtyřicáté jubileum. Středeční koncert se nesl v duchu pětatřicátého výročí od prvního vystoupení místní rockové kapely Ciment právě na Valašském špalíčku. Zvláštním hostem byla další domácí kapela Kanon.

Čtvrteční program nabídne kapelu ASPM Jana Spáleného, Blanku Šrůmovou a Jana Saharu Hedla s kapelou Něžná noc, kapely Znouzectnost i TimToo, či Petra Skalu s Goldou nebo amerického zpěváka Jesse Ballarda v doprovodu Jana Hrubého a Joea Kučery. Zároveň bude za přítomnosti Markéty Irglové zahájena výstava grafických plakátů Swell Season On Tour v přízemní galerii zámku Žerotínů.

Následující dny se ponesou v duchu šedesátkového a sedmdesátkového rocku, blues a alternativní scény. Poprvé sem zavítá britská rocková legenda Atomic Rooster, která na samém počátku 70. let produkovala hutný, v textech mnohdy i ponurý, ale v každém případě syrový psychedelický hard rock v takovém nasazení, že se její jméno začalo v tisku objevovat vedle tehdy již zářících jmen jako Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin či Uriah Heep.

V tento den zde s plnohodnotnými koncerty přijedou také Richard Müller s kapelou a Iva Bittová & Dunaj ve speciálním projektu Reloaded. Festivalové sety nabídnou polské seskupení Ornery Broad, kapela Krásné nové stroje a pětatřicet let od prvního koncertu na Špalíčku připomene kapela Mňága a Žďorp.

Po roce se vrací Jan Akkerman, jeden z nejvýznamnějších rockových kytaristů kontinentální Evropy. Akkerman, ročník 1946, dostal první vlastní kytaru v deseti letech a veřejně vystupuje od roku 1960. U příležitosti loňských pětasedmdesátin se rozhodl realizovat řadu speciálních projektů. Na letošní Valašský špalíček se vrací s bluesrockovým repertoárem legendární nizozemské kapely Brainbox. Na festivalu vystoupí v sobotu 25. června 2022 od 20 hodin.

V sobotu dále zazpívá Pavol Hammel se speciálním programem připraveným pro Valašský špalíček a také ve vzpomínkovém programu k 50. letům od vydání alba Zelená pošta. Chybět nebude výběr z polské hudební scény, kapely Zdrowa Woda, Dark Leaves, Eliza Sicińska & Kacper Chmura Duo a Paula Wolski. Dalšími zahraničními hosty budou Simone Reifegerste v triu či Turtev Brothers s hostem Bohoušem B. B. Budinou. Českou hudební scénu v tento den zastoupí Oldřich Janota, Jakub Noha, Four In Blue a Richter & syn s hostem Štěpánem Pečírkou.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!