Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Petr Nárožný naposledy vystoupil v Činoherním klubu. Rozloučil se po 42 letech

Petr Nárožný se loučí s Činoherním klubem v rámci derniéry představení Léda (Manželskonemanželská povídka) (22. června 2022). foto: Činoherní klub

Středa 22. června byla patrně posledním dnem, kdy bylo možné vidět Petra Nárožného na jevišti pražského Činoherního klubu. Herec zde ukončil angažmá už před časem, dosud však hrál v inscenaci Léda (Manželskonemanželská povídka). Ta však měla ve zmíněný den derniéru.
  16:47

Celkem 42 let a 29 rolí čítá divadelní kariéra Petra Nárožného v pražském Činoherním klubu. Vstoupil sem totiž už v roce 1980, tehdy po konci angažmá v Divadle Semafor zde totiž nastudoval roli Viléma Voigta v Hejtmanovi z Kopníku.

Naopak jeho poslední rolí zde zůstává rytíř Oliver Urban ve hře Miroslava Krleži Léda (Manželskonemanželská povídka). Získal za ni Cenu Divadelních novin za rok 2010 a byl nominován na Cenu Thálie 2010 v kategorii mužský herecký výkon.

„Při derniéře Krležovy Lédy, vystoupil Petr Nárožný na jevišti Činoherního klubu - prknech, která neznamenají nic jiného než divadlo - naposledy (velmi pravděpodobně),“ uvedl ředitel legendární scény Vladimír Procházka.

Petr Nárožný se loučí s Činoherním klubem v rámci derniéry představení Léda (Manželskonemanželská povídka) (22. června 2022).

„Divadelní prkna mají ale tu vlastnost, že se tvorbou svého malého světa, dokáží účinně zaplést do postižení rozporuplnosti světa velkého. Petr se takhle s Činoherním klubem zaplétal dvaačtyřicet let. Vtipně, chytře, invenčně, humorně i tragikomicky, s pedantskou profesionalitou i inspirovanou hereckou fantazií,“ dodal Procházka.

„Sečteno a pro Petra aktuálně i podtrženo: dvacet devět rolí od Viléma Voigta v Zuckmayerově Hejtmanovi z Kopníku po Ivana Chabaroviče v Birinského Tanci bláznů. Nemáme jiné trefnější slovo než – děkujeme! Více je snad jen konstatování, že Petrova tvorba v Činoherním klubu byla po celá ta léta osvobozující, radostnou součástí našich životů,“ doplnil závěrem.

Petra Nárožného lze v divadle nadále vidět v agenturních představeních. Loni například nastudoval novinku Milionový údržbář pro pražské Divadlo Lucie Bílé.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.