Hlavní obsah

Muže zabil a ženu znásilnil, když dítě plakalo v kotelně. Začíná další soud s ruským vojákem

Kyjev

Ve čtvrtek začíná předběžné slyšení v prvním soudním procesu s ruským vojákem Michailem Romanovem obviněným ze znásilnění ukrajinské ženy během invaze. Případů bude postupně mnohem víc, informuje deník Guardian. Zda Romanov vůbec žije, se neví, soudit ho budou v nepřítomnosti.

Foto: Úřad ukrajinské prokurátorky

Michail Romanov

Článek

Podezřelý 32letý Michail Romanov je obviněn z toho, že se v březnu vloupal do domu ve vesnici v Brovarské oblasti u Kyjeva, zavraždil muže a následně opakovaně znásilnil jeho ženu, zatímco její čtyřletý syn plakal schovaný v kotelně.

Deník Guardian uvádí, že zatím není přesně jasné, kdo bude Romanova zastupovat. Přítomnost médií u tohoto soudního jednání není povolena.

Ruský velvyslanec při OSN neunesl kritiku a odkráčel z jednání Rady bezpečnosti

Válka na Ukrajině

Ukrajinské úřady tvrdí, že vyšetřují tisíce údajných válečných zločinů, kterých se měly ruské síly dopustit. V pátek to budou už čtyři měsíce od zahájení invaze.

Ruské zločiny proti ukrajinským civilistům, které zdokumentovali novináři a vyšetřovatelé pracující na Ukrajině, zahrnují sexuální násilí, vraždy a rabování.

„Špička ledovce“

Vysoká úřednice OSN Pramila Pattenová při návštěvě Kyjeva nedávno uvedla, že vyšetřované případy znásilnění „představují pouze špičku ledovce“. Sexuální násilí považuje za „nejskrytější zločin“ páchaný na Ukrajincích během války, jelikož se oběti často obávají nebo stydí případ nahlásit.

Ruský voják dostal za zastřelení ukrajinského civilisty doživotí

Evropa

O Romanovovi se toho, kromě toho, že má na hrudi vytetovaného medvěda, moc neví. Během ruské invaze na Ukrajinu údajně sloužil v 239. pluku 90. gardové tankové divize a účastnil se neúspěšné ofenzivy na Kyjev.

Když prokuratura ohlásila, že proti němu zahajuje vyšetřování, uvedla hlavní státní zástupkyně Iryna Venediktovová: „Nevíme, kde se nyní nachází. Možná ještě stále bojuje, možná se vrátil do Ruské federace, možná je mrtvý. Nevíme, ale hodláme ho soudit v nepřítomnosti.“

Další zvěrstva ruských vojáků. Znásilněna byla nezletilá dívka i 78letá babička

Válka na Ukrajině

Minulý měsíc soud v Kyjevě odsoudil 21letého ruského vojáka Vadima Šišimarina, který byl zajat Ukrajinou, k doživotnímu vězení za zabití ukrajinského civilisty.

V komentáři k Šišimarinovu procesu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko „nemá žádné možnosti, jak tam hájit své zájmy”, protože na Ukrajině nemá diplomatické zastoupení.

Reklama

Výběr článků

Načítám