Hlavní obsah

Radil po sedmi letech znovu oblékne pardubický dres: Nejsem týpek, který hraje sám na sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě v juniorském věku jako ohromný talent zažil útočník Lukáš Radil extraligová zlata Pardubic v roce 2010 a 2012. Nyní zase místní odchovanec ve 31 letech oblékne dres Dynama, mezitím za dvě sezony odehrál 56 utkání NHL za San Jose a prožil i hodně věcí v Kontinentální hokejové lize, kde naposledy působil v lotyšské Rize.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Radil během tréninku hokejové reprezentace v Praze.

Článek

Vrací se do extraligy hodně jiný hráč než ten mířící po sezoně 2014/15 do Spartaku Moskva?

Určitě jsem vyzrálejší. Mám toho už dost odehráno, klub mě teď vzal do nějaké role, kterou ale musím předvést na ledě. Zatím se zdá, že bychom mohli být docela silní. To je ale pouze dojem, který nikdy nenahradí vnitřní pocit získaný až ze hry. Prakticky všechny kluky v kabině dobře znám, tak snad utvoříme silný týmový duch a každý se podřídí systému i cíli, protože Pardubice chtějí patřit na špičku tabulky.

Budete muset na českém ledě hodně měnit styl hry?

To je zajímavá otázka. Moc jsem nad tím nepřemýšlel, ale rozhodně jsem připraven přizpůsobit se týmu. Nejsem týpek, který hraje sám na sebe. Pod trenérem Rulíkem jsem nikdy nepůsobil, i tady si s hodnocením počkám na vlastní zkušenost

Je pro vás návrat domů obecně velkou změnou?

Docela jo, ale při všech okolnostech byl přestup do Pardubic nejrozumnější volbou z osobního i hokejového hlediska. Moc se těším na fanoušky. Změnilo se toho dost, včetně majitelů, ale tradiční pardubickou tvář drží vedle diváků třeba i kustodi. Nazval bych to jako příjemný návrat do známého prostředí s některými novými prvky.

Při stoletém výročí pardubického klubu je vyhlášen útok na titul. Není to příliš smělý plán, když Dynamo za posledních deset let nehrálo ani semifinále play off?

Proto i přišli noví hráči, všichni bychom měli být posilami. Plán útoku na nejvyšší příčku se mi líbí. Už i proto, že nejvíc, co jsem s hokejem zažil, byla oslava týmového triumfu právě po titulech. Nadcházející čtyři roky spojím s Pardubicemi a samozřejmě, že prahnu po úspěchu.

Věděl jste hned po ruské invazi na Ukrajinu, že KHL opustíte?

Mě ohromně překvapilo, že Rusové rozpoutali válku. Měl jsem v Rize smlouvu i pro příští sezonu, moc jsme si to tam oblíbil, najednou se mi narušil stereotyp stále stejné KHL z poslední doby. Riga zareagovala logicky a úplně skvěle, ligu hned po vypuknutí invaze opustila a mně z toho vyšel návrat domů.

Ani peníze by vás v KHL neudržely?

V Rize to bylo vážně moc pěkné, ale hrát v ruském klubu bych opravdu nechtěl. KHL už nikdy nebude taková, její zlaté časy jsou pryč a s ohledem na všechny okolnosti se podle mě ocitne v dost silné izolaci.

Rigu jste vzal na milost i po špatné zkušenosti z MS 2021, kde jste si moc nezahrál?

Tehdy jsem to s lehkou satirou glosoval, že jsem během dovolené dostal příležitost ve třech zápasech, ale za to nemohlo město, ale ani reprezentace. Žádnou tečku za účinkováním v národním týmu jsem nenapsal. Bude pochopitelně záležet na výkonech, ale kdyby Česko skutečně hrálo příští rok v květnu rižskou skupinu šampionátu, moc rád bych u toho byl.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice