V Česku udeří zvečera velmi silné bouřky, hrozí povodně. O víkendu bude parno

Na Evropu se řítí další silná bouře.

Počasí 24.6.2022 6:50

Vydatné páteční bouřky doprovodí opět velmi vysoké teploty přesahující 30 °C. Přeháňky neustoupí ani o víkendu, měly by se ale týkat jen malé části českého území. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V pátek odpoledne a večer dorazí do západní poloviny republiky silné, někde i velmi silné bouřky. Nejintenzivnější přívalové srážky hrozí na většině území Středočeského kraje, v Praze, na východě Plzeňského kraje, v Jihočeském kraji, na Vysočině a v části severovýchodních Čech. Vydatné deště mohou na jihu země zvednout hladiny řek na první povodňový stupeň, na menších tocích i na vyšší stupně. ČHMÚ proto vydal výstrahu.

Nejvyšší teploty budou od 27 do 31 °C, při trvalejších srážkách kolem 24 °C a na horách přibližně 19 °C. „Zejména v jižních Čechách a na Českomoravské vrchovině může spadnout v kombinaci bouřek a vydatného deště kolem 50 mm, výjimečně i 100 mm za 12 hodin,“ varují meteorologové.

Noc na sobotu bude zatažená až oblačná. Místy hrozí silný déšť a ojediněle bouřky. Nejnižší teploty klesnou na 18 až 14 °C. „Místy se mohou vyskytnout vydatné srážky kolem 40 mm,“ dodávají meteorologové.

sobotu pak očekávejme zataženo až oblačno. Postupně bude až polojasno a místy přeháňky, ojediněle i bouřky. K večeru srážek a oblačnosti ubyde. Teploměr ukáže maximálně 21 až 25 °C, při zmenšené oblačnosti možná i 28 °C. Vát bude mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s, na Moravě a ve Slezsku zpočátku vítr jižní, v bouřkách přechodně zesílí.

Také neděle by měla být jasná až polojasná a během dne hrozí zejména na horách a při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou k 16 až 12 °C, naopak přes den vystoupají až na 32 °C. Vše doprovodí slabý proměnlivý vítr o rychlosti 1 až 4 m/s.

Tagy: