Doplňovací volby oslabily britské konzervativce. V polovině období je to normální, reagoval Johnson

Britští konzervativci prohráli doplňovací volby ve dvou obvodech, kde se hlasovalo ve čtvrtek. Ve sněmovně tak ztratí dva mandáty, o jedno křeslo si polepší labouristé, kteří zvítězili v obvodě Wakefield, a liberální demokraté, kteří si připsali vítězství v obvodě Tiverton a Honiton, uvedla agentura Reuters. Premiér Boris Johnson již oznámil, že výsledek doplňovacích voleb nic nezmění na jeho setrvání ve funkci. Předseda Konzervativní strany Oliver Dowden ohlásil svou rezignaci.

Výsledek v obvodě Tiverton a Honiton podle agentury Reuters svědčí o hluboké nespokojenosti voličů s vládou Borise Johnsona. Oblast patřila k těm, kde Konzervativní strana měla jasnou převahu. V minulých volbách tam zvítězila o 24 tisíc hlasů a její zástupce získal třikrát více preferencí než druhý umístěný kandidát z Labouristické strany.

Zástupce liberálních demokratů Richard Foord v obvodě zvítězil nad zástupkyní konzervativců o šest tisíc hlasů. „Pro Borise Johnsona nastal čas odejít a učinit by tak měl hned,“ uvedl Foord. „Jedná se o historický úspěch liberálních demokratů a obrovskou ránu pro konzervativní poslance, kteří podporují Borise Johnsona,“ prohlásila strana o svém úspěchu.

Wakefield patřil dlouhodobě k baštám Labouristické strany, kterou ale v obvodě v uplynulých volbách porazili konzervativci. Vítěz doplňovacích voleb Simon Lightwood prohlásil, že „lidé ve Wakefieldu i ve zbytku země jsou unaveni podvody a nepoctivostí vlády“. Lightwood zvítězil s rozdílem zhruba pět tisíc hlasů. K volbám přišlo na čtyřicet procent voličů.

Předseda Konzervativní strany Dowden po prohře ohlásil svou rezignaci. „Nemůžeme se chovat, jako by se nic nedělo. Někdo na sebe musí vzít odpovědnost a došel jsem k závěru, že za těchto okolností není správné, abych setrval ve funkci,“ uvedl v rezignačním dopise adresovaném Johnsonovi Dowden. Dodal, že příznivce konzervativců trápí a zklamaly „nedávné události“.

Konzervativci se svých mandátů vzdali kvůli sexuálním skandálům

V obou obvodech odstoupili z funkce konzervativní poslanci. Poslanec za Wakefield Imran Ahmad Khan se vzdal mandátu kvůli obvinění, že sexuálně obtěžoval patnáctiletého chlapce. Dlouholetý poslanec za Tiverton a Honiton Neil Parish podal demisi poté, co byl přistižen, jak v jednacím sále sněmovny sleduje porno.

Premiér Johnson již uvedl, že výsledky voleb nic nezmění na jeho vládním angažmá. „Vládnoucí strany obvykle nevyhrávají doplňovací volby, a to především, pokud to jsou volby v polovině volebního období,“ prohlásil.