Hlavní obsah

Fiala: Česko uspořádá summit EU, bude řešit spolupráci s nečlenskými zeměmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidenti a premiéři EU požádali českého premiéra Petra Fialu (ODS), aby uspořádal summit na téma širší spolupráce s nečlenskými státy. Součástí by mohla být i Ukrajina. Fiala to v pátek řekl novinářům před druhým dnem summitu EU v Bruselu.

Foto: Petr Kupec, ČTK

Český premiér Petr Fiala hovoří s novináři před začátkem summitu EU v Bruselu.

Článek

V rámci podzimního jednání v Praze by lídři mohli řešit také otázku Ukrajiny, dodal premiér. Půlroční české předsednictví začíná za týden.

„Blížící se předsednictví se projevilo při včerejším jednání o konceptu širší Evropy. Byl jsem požádán, abych spolu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem připravil koncept neformálního summitu, který by se na této bázi mohl konat v Praze,“ řekl v pátek dopoledne Fiala.

Zelenskyj poděkoval za kandidátský status. Budoucnost Ukrajiny je v EU, řekl

Válka na Ukrajině

„Myslím si, že je to důležité, a je to dobrý vstup do našeho předsednictví,“ doplnil šéf české vlády.

Od Islandu po Ukrajinu

Součástí by mohla být podle něj i Ukrajina. „Koncept širší Evropy, který musíme ještě blíže definovat, ale ta včerejší debata k tomu vedla, by měl zahrnovat země od Islandu po Ukrajinu,“ upřesnil Fiala.

Francií navržený koncept širší Evropy má být otevřený zejména pro země, které usilují o členství v EU, a má jim nabídnout možnosti bližší spolupráce. Nemá však být náhradou samotného přijímacího procesu.

Lídři ve čtvrtek v Bruselu schválili kandidaturu Ukrajiny a Moldavska, naproti tomu šestice balkánských zemí se posunu na cestě do EU nedočkala.  Gruzii přislíbili kandidaturu, pokud splní podmínky stanovené Evropskou komisí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám