Hlavní obsah

Krizové situace během dovolené a jak je řešit. Pomůže i pojištění

Letní dovolené už klepou na dveře, Češi jsou natěšení, jak si opět užijí volné dny bez restrikcí. Čím dál víc lidí si zvyká na zahraniční cesty vyrážet bez podpory cestovních kanceláří. O to víc je ale třeba přemýšlet o dobře nastavené cestovní pojistce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zatímco v předcovidovém roce 2019 využilo služeb cestovních kanceláří 2,1 milionu Čechů, bez cestovní kanceláře jich vycestovalo 2,6 milionu. Minulý rok během hlavní letní sezony od července do září cestovalo podle dat Českého statistického úřadu po vlastní ose celkem 1,25 milionu Čechů, zatímco s cestovní kanceláří vyrazilo jen 753 tisíc klientů (včetně těch, kteří využili tzv. voucher).

Cestujete-li do zahraničí s cestovní kanceláří, máte větší jistotu, že se o vás v případě nečekaných komplikací postará. Ovšem cestujete-li tzv. na vlastní pěst, množství nenadálých situací, které vás mohou na dovolené potkat a s nimiž se budete muset vypořádat, je mnohem vyšší.

Polovina Čechů plánuje dovolenou v zahraničí, na nákladech chtějí ušetřit

Finance

Ve spolupráci s odborníky z D.A.S pojišťovny právní ochrany jsme připravili rady a tipy, na co si při sjednávání cestovního pojištění dát pozor. Jak tedy v případě jednotlivých situací postupovat, abyste si mohli i přes případné komplikace dovolenou užít naplno.

Zaměstnavatel vám nechce poskytnout volno

Někteří lidé se budou muset vypořádat s nepříjemnou komplikací ještě předtím, než na cesty vyrazí. Zaměstnavatel jim totiž odmítne dovolenou schválit.

Zákoník práce (zákon č. 262/2006 Sb.) ale hovoří jasně, každý zaměstnanec má právo na minimálně čtyři týdny, resp. 160 hodin dovolené. Pokud se ale obě strany (zaměstnavatel vs. zaměstnanec) nedomluví jinak, má také každý pracovník nárok na dva týdny dovolené vcelku.

Dovolená se bude počítat jinak, místo dnů v hodinách

Finance

„Pokud zaměstnavatel stanoví nařízenou dovolenou, musí o ní informovat minimálně 14 dní předem. Zaměstnavatel může zakázat dovolenou, tedy nevyhovět žádosti zaměstnance o její čerpání, například pokud mu jeho provozní potřeby neumožňují daného zaměstnance v požadovaném termínu uvolnit či v případě, kdy zaměstnanec žádá o čerpání dovolené, ač mu na ni ještě nevznikl nárok (například na začátku kalendářního roku), nebo naopak jeho nárok na dovolenou zanikl (například z důvodu neomluvené absence v práci),” uvedl pro Právo Tomáš Smolík z D.A.S pojišťovny právní ochrany.

Jak dále upozornil, pokud bude mít zaměstnanec podezření, že mu zaměstnavatel volno upírá neoprávněně, může podat stížnost na oblastním inspektorátu práce.

Přehledně: Jaká jsou pravidla čerpání dovolené

Finance

Komplikace s autem na cestě

Dopravní nehoda či porouchané auto mnohdy značí vážné komplikace, zvlášť když vás potkají za hranicemi. Každý řidič by měl proto kromě přípravy auta na cestu zvážit i výběr vhodného havarijního pojištění.

Kromě ceny byste ale měli hledět hlavně na rozsah plnění a výluky z pojištění, které by vám mohly proplacení nákladů zkomplikovat. Mezi nejvyhledávanější doplňkové služby patří asistenční služba, která pomůže v komunikaci se zahraničními pracovníky, nebo zajistí náhradní vozidlo a odtah.

Na dovolenou autem připravte svůj vůz, nezapomeňte ani na pojištění

Finance

„Řidiči by měli mít číslo na svou pojišťovnu vždy u sebe a v případě nehody ji kontaktovat co nejdříve. Zpravidla je potřeba zavolat policii, případně alespoň vyplnit záznam o dopravní nehodě. Nikdy by neměli podepisovat a dokládat nic, čemu plně nerozumí, nebo s čím nesouhlasí. S řešením nehody na místě jim může pomoct pojišťovna či její asistenční služba,” upozornil Smolík.

Zdravotní komplikace

I když dovolená proběhne většinou bez zdravotních komplikací, je nanejvýš vhodné být na ně už předem připraven, a to tím, že si sjednáte cestovní pojištění s dostatečně vysokým pojištěním léčebných nákladů.

Rozhodně se nespoléhejte na tzv. modrou kartičku zdravotní pojišťovny. Sice vám zaručí bezplatnou péči v zemích Evropské unie, ale za stejných podmínek, jaké mají pojištěnci v dané zemi, a to pouze ve zdravotnických zařízeních, která jsou financována z veřejných zdrojů. Počítejte také s tím, že za poskytnutou péči budete platit stejnou spoluúčast jako místní obyvatelé.

Pozor na výluky u cestovního pojištění

Finance

Pokud se rozhodnete pro odbornou pomoc, je vhodné nejprve kontaktovat svou pojišťovnu a poradit se o dalším postupu. Pracovníci asistenční služby jsou pojištěným schopni poradit, do jaké nemocnice by se měli vydat a pomohou se všemi náležitostmi.

„Pojišťovny mají často sjednané partnerské kliniky, u kterých spolupráce funguje bez problému. Existují také nemocnice, které jsou lépe přizpůsobeny turistům, díky čemuž se zjednodušuje komunikace a pacienti dostanou takovou péči, na kterou jsou zvyklí,” doplnil Smolík. V případě, že za ošetření budete muset zaplatit, vždy si ponechte veškerou dokumentaci i potvrzení o platbě.

Odcizení nebo poškození zavazadel

Také na komplikace se zavadly, které vás při cestách mohou potkat, jste u některých pojišťoven pojištěni. Ovšem pozor na podmínky, které mohou uplatňovat, některé pojišťovny totiž specifikují, jak k poškození musí dojít, případně neuznávají poškození zavazadla vzniklé při přepravě.

Pojištění zavazadel se do ciziny vyplatí. Ohlídejte si ale výši limitů i výluky

Finance

Pokud v zavazadlech máte také peněženku či další osobní věci, měli byste co nejdříve kontaktovat místní policii, která vypíše protokol o krádeži, ztrátě či zničení dokladů a samozřejmě i další osobních věcí.

V případě ztráty či odcizení cestovního pasu, se obraťte na nejbližší zastupitelský úřad, který vám vystaví dočasný náhradní cestovní doklad. Přijdete-li o platební kartu, okamžitě se postarejte o její zablokování.

Zrušený či zpožděný let

V případě, že dojde ke zpoždění letu či k jeho zrušení, máte pochopitelně při splnění daných podmínek nárok na kompenzace.

Základem je zajištění občerstvení, ubytování, zajištění jiného spoje nebo cesty prostřednictvím jiného dopravce, ale pokud jsou splněny podmínky příslušných evropských nařízení, tak může vzniknout nárok i na finanční kompenzace, které se pohybují od 250 do 600 eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám