Praha chystá tisíce městských bytů. Zatím ale neví, kdo a za co je postaví

Model budoucí Palmovky z ČVUT

Model budoucí Palmovky z ČVUT Zdroj: PDS

Jedna nová městská čtvrť s byty za druhou. Pražská developerská společnost (PDS), která je příspěvkovou organizací magistrátu, letos v rychlém tempu sází informace o přípravách projektů na městských pozemcích. Celkem chystá na 60 hektarech svěřených pozemků až osm tisíc nájemních bytů. Co však po dva roky fungování PDS zůstává nejasné, je to, z jakých peněz a kdo byty postaví.

K vlajkovým projektům PDS patří osmihektarové území na Palmovce, které vlastní hlavní město. PDS tady slibuje výstavbu „kompletně nové čtvrti s ambicí stát se pulzujícím centrem pravého břehu Vltavy“. Tvořit ji mají bytové a administrativní budovy s restauracemi, kavárnami, obchody a se službami. Počítá se také s občanskou vybaveností v podobě základní školy a kulturního centra s knihovnou. Praha tu chce postavit zhruba 2200 městských bytů.

„Palmovka je svou velikostí, industriální minulostí a rozvojovým potenciálem srovnatelná s Andělem. Zatímco na Smíchově je redevelopment brownfieldů tažený soukromými investory, na Palmovce jej díky souvislé majetkové držbě iniciuje město,“ popisuje radní pro územní rozvoj Petr Hlaváček (zvolený za TOP 09, nyní pražský lídr STAN).

Další zlaté vejce představuje třicet hektarů pozemků v okolí budoucí stanice metra linky D Nové Dvory, na nichž Praha plánuje vybudovat spolu s dopravním podnikem (DPP) a městskými částmi Praha 4 a Praha 12 novou čtvrť s dostupným nájemním bydlením a občanskou vybaveností. „Po změně územního plánu bude možné na Nových Dvorech postavit až dva tisíce bytů. Výstavba celé čtvrti bude probíhat v etapách a zabere deset let,“ informoval Hlaváček.

Video placeholde
Jak vyšší hypotéka zdraží vaší životní pojistku • Videohub

Byty v Ďolíčku

Velká území pro development jsou také například v Dolních Počernicích a Kyjích. Mimořádně lukrativní je pozemek hned vedle fotbalového stadionu Bohemians ve Vršovicích. Tam letos PDS vypsala architektonickou soutěž na zpracování návrhu domu až se 140 nájemními byty.

„V roce 2018 měla Praha v projektové fázi výstavbu 90 tisíc metrů čtverečních hrubých podlažních ploch, dnes je v aktivní přípravě 890 tisíc metrů čtverečních,“ shrnuje výsledky dvouleté práce svého patnáctičlenného týmu šéf PDS Petr Urbánek. Ta aktuálně zahrnuje 56 takzvaných investičních akcí.   

„Od podzimu 2020 do letošního května bylo proinvestováno na přípravu projektů městského bydlení přibližně 12 milionů korun. Jednalo se zejména o studie, přípravu podkladů pro výběrová řízení a o architektonické soutěže,“ upřesnil Urbánek.

Kdo to zaplatí a postaví

Investice do bytové výstavby v řádu stovek milionů korun tak má Praha teprve před sebou. To, z čeho je bude financovat, však zatím jasné není. „Máme za úkol prověřit financování i nějakými alternativními způsoby, během dvou až tří měsíců budeme vědět víc,“ uvedl Urbánek s tím, že otázka budoucího financování projektů v tuto chvíli není pro činnost PDS klíčová. Jejím úkolem je teď zajistit projekční fázi.

Náměstek primátora Hlaváček k tomu dodal, že financování přijde na řadu v příštím volebním období. „Ne že se to nemá řešit, ale nemusíme to vědět hned,“ řekl Hlaváček.

Stejně tak zůstává nezodpovězeno, kdo bude byty stavět. PDS v současné podobě na to nemá ani v nejmenším kapacity. „V momentě, kdy první projekt získá územní rozhodnutí, tak bude muset politická reprezentace rozhodnout, kdo bude výstavbu realizovat. Zatím převládá představa, že by to mohl řešit magistrát přes odbor investic,“ sdělil Urbánek.

Podle Hlaváčka by například třetinu bytů mohlo postavit město, třetinu by mohla realizovat družstva či takzvaná baugruppe a stejný díl by vysoutěžil soukromý sektor.