Hlavní obsah

Šéf českého sportu Neusser: Do Ruska bych hrát nešel, ale je to svobodné rozhodnutí hráče

Hned od vypuknutí války na Ukrajině byl hlasitým a nekompromisním zastáncem sportovních sankcí vůči Rusku. I proto, když si šéf Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser přečetl na webu Sport.cz páteční rozhovor s novým hokejovým prezidentem Aloisem Hadamczikem, kroutil hlavou. A přiznává, že by bylo na místě hráčům, kteří působí v KHL, zakázat reprezentaci. "Byl by to signál, kdy svaz jasně říká své stanovisko,“ tvrdí Neusser pro Sport.cz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser, ilustrační foto.

Článek

Hokejista Rudolf Červený se rozhodl pro angažmá v ruském Vladivostoku. Chápete ho?

Můj názor je, že Rusko by mělo být jasně odstřiženo od všech sportovních akcí. Já osobně bych do Ruska hrát nešel a rozhodně bych nečekal vstřícnost z českého prostředí, protože to na místě není. Ale pokud se tam hráč rozhodne jít, tak je to jeho svoboda a jeho rozhodnutí. Ale nemůže očekávat, že se mu dostane podpory z různých sportovních organizací.

Finský i švédský svaz oznámily, že hráči, kteří budou v nadcházející sezoně působit v KHL, nedostanou pozvánku do reprezentace. Je to podle vás na místě i u českého svazu?

Ano! Je to určitý nástroj, který lze aplikovat na sportovní politiku. A pokud národní svaz takové rozhodnutí udělá, je to v jeho kompetenci a je to rovněž signál do prostředí, kdy jasně a nahlas říká svá stanoviska. Takže proč ne, má na to přece nárok. Reprezentaci vysílá národní svaz a ten si může říkat, jakou politiku bude v této rovině hrát. My v NSA můžeme na sporty apelovat, jak se k tomu stavět. Stále řešíme juniorské mistrovství Evropy v judu, kde mají startovat ruští i běloruští sportovci, byť pod neutrální vlajkou. Pokud se tedy národní svaz rozhodne vpravo, nebo vlevo, jde o určitý signál a je to v jeho pravomoci.

Vy ale sportovce, kteří si jdou vydělávat do Ruska, nikterak sankcionovat nemůžete?

Ne. My musíme hájit suverenitu svazů. Hokejový svaz je spolek, který je suverénní a má své rozhodovací mechanismy. Můžeme v rámci reprezentace apelovat či dát nějakou výstrahu. Ale v případě individuálních startů, kdy se dobrovolně pro angažmá v Rusku rozhodne sám hráč, tak do toho nám vstupovat nenáleží ani nepřísluší.

Zmínil jste ruské a běloruské judisty. Těm udělíte víza?

Respektujeme a jsme v souladu s rozhodnutím vlády, že se celoplošně nedávají ruským a běloruským občanům víza pro vstup do České republiky. A je jedno, jestli se to týká sportovce, či nikoliv. Takže sportovci z Ruska a Běloruska, kteří budou chtít vstoupit na území Česka, rozhodně nedostanou od ministerstva zahraničí ani od nás, kteří v případě sportovců spolurozhodují, víza.

Reklama

Související témata:
  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice