Hlavní obsah

Senzační přestup bleskově realizován! Exslávista Kuchta navlékne rudý dres Sparty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pospíšili si. Nejtřaskavější přestup českého léta byl upečen ani ne za dva dny. Fotbalisty pražské Sparty posílil útočník Jan Kuchta. Pětadvacetiletý reprezentant přišel na Letnou na roční hostování s opcí z Lokomotivu Moskva. Do Ruska přitom teprve začátkem ledna odešel ze Slavie...

Foto: sparta.cz

Zvykejte si, Jan Kuchta v rudém dresu Sparty...

Článek

Také Slavia měla o návrat svého kanonýra zájem. Sparta si tak musela pospíšit. Během pátku se na Letné s Janem Kuchtou dohodla a hned v sobotu dopoledne jeho příchod oznámila.

„Jakmile se naskytla možnost Honzu získat, okamžitě jsme začali jednat, protože byl v úzkém okruhu útočníků, na které jsme v posledních měsících cílili. Trenér s tímto příchodem ihned souhlasil. Posílit tým o prověřeného střelce bylo důležitým bodem v tomto přestupním období," říká na klubovém webu sportovní ředitel Tomáš Rosický.

„Důležitými atributy Honzovy hry jsou rychlost, napadání rozehrávky soupeře, kvalita v zakončení. Je v ideálním věku, vybudoval si dobrou pozici v reprezentaci, náš tým se s ním stává od první chvíle silnější," mne si ruce Rosický.

Kuchta už ve Spartě působil v mládežnických týmech. Poté nastupoval za Bohemians 1905, Žižkov, Slovácko, Teplice a Liberec, odkud v létě 2020 zamířil do Slavie. V jejím dresu vstřelil za rok a půl v 65 zápasech 32 soutěžních branek. V sezoně 2020/21 získal v Edenu mistrovský titul a přispěl i k triumfu v poháru. S 15 góly se stal nejlepším střelcem ligy společně s Adamem Hložkem, jehož by měl po jeho odchodu do Leverkusenu ve sparťanské ofenzivě nahradit. Slavii pomohl také do čtvrtfinále Evropské ligy.

V ruské lize za Lokomotiv odehrál Kuchta 10 utkání s bilancí tří branek a dvou asistencí. Další působení v Lokomotivu mu zkomplikovala ruská vojenská invaze na Ukrajinu, která vypukla měsíc a půl po jeho příchodu do moskevského týmu. Kuchta na sebe také výrazně upozornil ve čtyřech červnových duelech elitní skupiny Ligy národů, v nichž za národní tým dal dvě branky.

Jan Kuchta se na reprezentačním tréninku představuje týmu. Na přetřes přišla i přítelkyněVideo: Sport.cz

K návratu domů mu pomohlo pár dnů čerstvé rozhodnutí. Zahraniční fotbalisté působící v ruských a ukrajinských klubech budou moci přerušit své kontrakty až do 30. června 2023. O prodloužení lhůty rozhodla světová federace FIFA, jež po únorovém vpádu ruských vojsk na Ukrajinu umožnila cizincům přerušit smlouvy původně jen do konce letošního června.

Podle zákulisních informací Sparta zaplatí Lokomotivu za první rok milion eur (asi 25 milionů korun) a v případě uplatnění opce doplatí další čtyři. Mluví se také o tom, že čerstvý přesun může poškodit Slavii. Lokomotiv jí totiž za Kuchtu dluží, zaplatit má teď v létě, ale zmrazení hráčovy smlouvy s moskevským klubem může splátku zkomplikovat...

Do Prahy se vrací hlavně z osobních důvodů, v Rusku byl sám. Sparta se jako jediná svou nabídkou přiblížila podmínkám, na které byl zvyklý z Ruska. Kuchta se tak zařadí mezi nejlépe placené fotbalisty v české lize.

Kuchta má za sebou vydařený červnový reprezentační sraz, ve kterém nastoupil do čtyř zápasů, vstřelil dva góly a přidal asistenci na gól Jakuba Peška. Zejména trefa do sítě Španělska zaplnila novinové titulky. Kuchta elegantně přeloboval brankáře Simona a poslal národní tým do vedení. Skvělý výkon předvedl také proti Švýcarsku, když otevřel gólový účet zápasu a národní tým zvítězil 2:1.

Reklama

Související témata: