Hlavní obsah

Ruské jednotky dobyly Severodoněck, ukrajinské síly se stáhly k Lysyčansku

• Aktualizováno

Východoukrajinský Severodoněck už je zcela pod kontrolou jednotek ruské armády a proruských separatistů, ukrajinské síly se z týdny obléhaného města kompletně stáhly. Řekl to v sobotu starosta Oleksandr Strjuk, podle kterého už město nelze opustit skrze území, které by Ukrajina ještě ovládala.

Foto: Stringer, Reuters

Chemická továrna Azot v Severodoněcku zahalená kouřem

Článek

Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj už v pátek oznámil, že ukrajinští vojáci dostali rozkaz Severodoněck opustit. Boje se nyní vedou zejména o blízký Lysyčansk.

Ztráta strategicky položeného Severodoněcku po několika týdnech krvavých bojů je pro Kyjev největším bojovým neúspěchem od dobytí Mariupolu.

Rusko si naproti tomu slibuje, že díky ovládnutí Severodoněcku, který měl před válkou 100 tisíc obyvatel, bude mít pevnou základnu pro další útoky směrem do ukrajinského vnitrozemí - v první řadě na Lysyčansk, který leží na opačném břehu řeky Severní Doněc.

„Město nyní zcela okupuje Rusko. Snaží se tam teď nastolit svou vlastní správu, a pokud vím, jmenovali už i nějaké vedení,” řekl Strjuk v ukrajinské televizi. Ztrátu Severodoněcku potvrdil také ukrajinský generální štáb.

„V důsledku úspěšných ofenzivních operací jednotky milicí z LNR (samozvané Luhanské lidové republiky - pozn. ČTK) podporované ruskými jednotkami... zcela osvobodily města Severodoněck a Borivske,” řekl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Podle něj ofenziva zničila i „baštu tvrdohlavého odporu” v chemičce Azot, kde se skrývaly i stovky civilistů. O jejich osudu nic bližšího nesdělil.

Severodoněck ztracen. Ukrajinští obránci dostali rozkaz stáhnout se

Evropa

Náčelník ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov agentuře Reuters řekl, že ukrajinské jednotky se přeskupují a budou pokračovat v obranných operacích v oblasti Lysyčansku, protože další obrana kompletně zničeného Severodoněcku už nebyla možná.

„Stahujeme se do příznivějších pozic, abychom získali taktickou výhodu,” řekl.

„Rusko používá taktiku..., jakou použilo v Mariupolu: vymazat město z povrchu zemského. Vzhledem k takovým podmínkám bylo udržení obrany mezi ruinami a ve volném terénu nemožné,” dodal Budanov.

Gubernátor Hajdaj na komunikační síti Telegram napsal, že pokračuje bombardování a ostřelování Severodoněcku i Lysyčansku a že cílem dělostřeleckých a leteckých útoků byl také areál továrny Azot.

Tam se stále skrývají civilisté, jak potvrdil i starosta Strjuk.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov dnes podle serveru BBC sdělil, že továrnu Azot opustilo asi 800 civilistů a že areál je pod kontrolou ruských jednotek, stejně jako celá průmyslová zóna a letiště v Severodoněcku.

Stejný počet lidí, kteří opustili továrnu Azot, uvedl i představitel proruské separatistické Luhanské lidové republiky (LNR) Ivan Filiponěnko, jehož citovala agentura Interfax.

Ukrajina poslala do Severodoněcku posily

Evropa

Další představitel separatistů z LNR Andrej Maročko na síti Telegram napsal, že jednotky ruské armády a proruských separatistů obsazují i město Lysyčansk.

„Už jsou obsazené některé podniky. Bojuje se v ulicích,” uvedl.

Tvrzení ruských ani ukrajinských představitelů ale nelze nijak ověřit. Gubernátor Hajdaj na facebooku napsal, že okupační síly se pokoušejí o blokádu města z jihu, což by mohla být překážka pro ukrajinské jednotky ustupující ze Severodoněcku.

Obsazením Severodoněcku a Lysyčansku by se Rusko přiblížilo splnění jednoho ze svých deklarovaných válečných cílů, a to získání plné kontroly nad Luhanskou oblastí. Její území Moskva krátce před únorovou invazí uznala jako samostatnou republiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám