Balaš chce ve školách podpořit právní vědomí a finanční gramotnost. Velké změny ale nechystá

Ministra školství Petra Gazdíka by měl od července nahradit poslanec STAN a ústavní právník Vladimír Balaš. V pondělí se s ním sejde premiér Petr Fiala (ODS), který pak večer informuje prezidenta Miloše Zemana. Odborník na mezinárodní právo, se stal poslancem v říjnových parlamentních volbách. Předtím pracoval v Ústavu státu a práva v Akademii věd. Jako pedagog působil na Univerzitě Karlově, Jihočeské univerzitě nebo Západočeské univerzitě.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

p201011190386201_220625-132841_ind.jpeg

Balaš chce ve školách podpořit právní vědomí a finanční gramotnost. Velké změny ale nechystá | Zdroj: ČTK

Odbory jsou ve stávkové pohotovosti kvůli platům, CERMAT je tak trochu v rozkladu a bez ředitelky, je tu mnoho ukrajinských dětí, které by měly chodit do školy, ale nejsou místa. Vy jste říkal, že si umíte představit řadu jiných kandidátů. Co vás přimělo, abyste nabídku nakonec vzal?
Mé rozhodnutí bylo dáno tím, že kolegové postupně začali pochybovat o tom, jestli jsou vhodní na kandidáty. Roli hrálo určitě předsednictví Evropské unie a trochu specifické zkušenosti, které mám a v neposlední řadě i zkušenost, s jednou částí vzdělávacího procesu, což je vysokoškolské vzdělávání. Na něm se odrážejí i výsledky středoškolského vzdělávání a vzdělávání na základních školách.

Když jsem to zvažoval, říkal jsem si, že by to byla zajímavá výzva. Řekl jsem si, že bych mohl sloužit jako mediátor v prostředí, které je odborně velmi polarizováno a chtěl bych se pokusit ho sjednotit, abychom posunuli náš směr ke správnému cíli. 

Gazdíka na ministerstvu školství nejspíš nahradí ústavní právník Balaš, v pondělí se setká s Fialou

Číst článek

Někteří odborníci mají obavy, že velice dobře znáte vysoké školství, ale už ne regionální školství, kde je teď ale nejvíc problémů. Budete se v tomto třeba spoléhat na tým ministra Gazdíka?
Nepopírám, že skutečně nejsem odborník na regionální školství a nějaké problémy vnímám. Na druhou stranu regionální školství je doménou našich poslanců. Existuje resortní programová rada STAN, a v ní je řada odborníků, kteří tuto oblast sledují. Věřím, že se budu moct opřít mimo jiné také o jejich podporu.

Budu vycházet z podpory těch, kteří jsou k dispozici na ministerstvu, ale to neznamená, že nebudu hledat své poradce, kteří v diskusi mají relevantní názor. Včera se nad tím pozastavil pan ředitel EDUin.

Myslím si, že EDUin je institucí, kterou nelze obejít. Budu rád, když s nimi budeme spolupracovat a doufám, že to budou vnímat stejně, protože oni do problematiky vhled mají. Myslím si, že je dobře názory slyšet a zároveň je konfrontovat s jinými. Bez diskuse to skutečně nepůjde.

Střet koncepcí

Končícího ministra školství Gazdíka možná nahradí ústavní právník Balaš. Potvrdil to Rakušan

Číst článek

Říkal jste, že si chcete přivést své spolupracovníky. Koho byste si přál mít na ministerstvu?
Mám konkrétní jména, ale oznámím je, až budu instalován a budu-li instalován ministrem. Jsou to lidé, kteří školství dlouhodobě sledují, zabývají se jím. Nemají všichni stejné názory. Naopak myslím, že pluralita je docela důležitá. Střet různých koncepcí může vést k rozumnému cíli.

Má vás jmenovat prezident Zeman. Už v minulosti se stalo, že s některými kandidáty měl problém, některé dokonce odmítl. Vy jste byl kritický třeba k jeho vystupování v kauze Vrbětice. Čekáte nějaké problémy se svým jmenováním?
Nejsem si vědom žádných problémů. Nedávno mě prezident Zeman jmenoval profesorem. Nemyslím si, že pan prezident je až tak úzkoprsý, aby nedokázal akceptovat jiný názor než vlastní.

V tomto ohledu nemám důvod se domnívat, že by pan prezident Zeman měl důvod proces brzdit. Možná bude mít zájem na tom, aby se dozvěděl, jestli jsem ten správný a jestli povedu resort správným směrem. To chápu a budu se snažit mu vysvětlit, když budu pozván, jaké jsou mé plány nebo jaká je základní koncepce. Je to skutečně na něm, ale myslím si, že by to problém neměl být.

Rakušan: Gazdíkovi byly osudné toxické vztahy. Plagu jako ministra zvažujeme, chceme ale někoho nového

Číst článek

Revoluci nečekejme

Z toho, co říkáte, vyplývá, že už máte jakousi koncepci, kterou byste chtěl uplatňovat. Bude navazovat na to, co rozpracoval na ministerstvu Petr Gazdík nebo jsou oblasti, které chcete řešit jinak?
Revoluci asi nečekejme, protože koncepce rozvoje školství, včetně projektu 2030+, jsou nastaveny poměrně dobře. Já jsem vždycky říkal, že se mi líbí severský systém vzdělávání a myslím si, že naše koncepce se tomu blíží. Bude to tlak nejenom na znalosti, ale také na jejich aplikaci a rozvoj dovedností.

Existují samozřejmě různé dílčí otázky. Zrovna jsem diskutoval s předsedou advokátní komory projekt Advokáti do škol. Zvyšování právního vědomí nebo finanční gramotnosti jsou oblasti, které mohou být pro školy zajímavé.

Jistě jsou profesní komory, které se mi podaří zlákat k takovému projektu na základních a středních školách. To jsou ale spíše okrajové věci a myslím, že v těch zásadních oblastech  se nebudu odklánět od toho, co nastartoval už pan ministr Plaga a v čem pokračoval pan ministr Gazdík. Bylo by to škoda, protože ten efekt ještě nemohl být zcela verifikován a doufám, že to je správný směr.

Na druhou stranu tady existuje třeba státní maturita a myslím si, že by bylo dobře analyzovat, jestli má pozitivní dopad třeba i na výsledky studentů na vysokých školách. Tady se dá změnit celá řada věcí.

Třeba jednotná maturita by měla vést k tomu, že studenti dostanou nabídku ke studiu na vysokých školách, tak jako mají třeba ve Francii. Je celá řada možností, jak systém postupně vylepšovat. Ale v zásadních věcech se nebudu odklánět od toho, co započali pan Plaga a pan Gazdík. 

Věra Štechrová, ind Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme