Hlavní obsah

Vesuv v roce 79 vybuchl až na podzim, tvrdí vědci

Ničivý výbuch italské sopky Vesuvu, který vedl k zániku Pompejí a dalších okolních měst, nenastal na konci srpna roku 79 našeho letopočtu, jak se doposud věřilo, ale až o dva měsíce později. Uvádí to nová studie italských vědců, kterou vydal specializovaný časopis Earth-Science Review. V Pompejích zase jiní badatelé objevili pozoruhodnou zkamenělou želvu.

Foto: Profimedia.cz

Stratovulkán Vesuv

Článek

Výzkumníci jsou přesvědčeni, že díky analýze rozptylu sopečných popílků a rozboru historických zdrojů se jim podařilo detailně popsat všech osm fází výbuchu stratovulkánu u Neapole v roce 79 n. l., napsala italská agentura ANSA.

Erupce Vesuvu, která doslova pohřbila antický přístav Pompeje a zasypala popelem či zavalila sopečnou lávou a bahnem i římská města Herculaneum, Stabie nebo Oplontis, tak nenastala 24. až 25. srpna, ale 24. až 25. října.

Studie rovněž uvádí, že ničivá exploze rozmetala popel až do oblasti Řecka.

Spory již od 13. století

Datování výbuchu Vesuvu se dosud zakládalo především na popisu ničivého jevu, který podal ve svých dopisech římský spisovatel Plinius mladší, jenž byl přímým svědkem erupce. Podle tohoto zdroje výbuch nastal právě 24. či 25. srpna.

„Už od 13. století se ale o 24. srpnu jako o dni výbuchu sopky vedly spory mezi historiky, archeology a geology, protože datum nebylo v souladu s mnoha dalšími nálezy,“ zmínil jeden z autorů studie, geolog Biagio Giaccio.

Pod Vesuvem objevili kostru muže prchajícího před erupcí. Měl u sebe prstýnek

Věda a školy

Archeologové ve výkopech např. nalezli odrůdy ovoce typické pro podzim a ostatky obyvatel zasažených měst měly na sobě teplé oblečení, které bylo neobvyklé pro konec srpna.

Na to, že výbuch nastal později, poukazovaly i některé písemné vzkazy nalezené v Pompejích a dalších zničených městech.

Podle vědců tak výbuch Vesuvu začal 24. nebo 25. října, nejpozději na začátku listopadu.

Chybné datování v dopisech Plinia mladšího podle nich pravděpodobně vzniklo při přepisu díla římského spisovatele ve středověku.

Nový objev zamotal historikům hlavu. Zpochybňuje datum zkázy Pompejí

Věda a školy

O tom, že ke zkáze Pompejí mohlo dojít až v říjnu, se velmi silně spekulovalo v roce 2018. Z tehdejšího objevu nápisu uhlem na zdi, který italští archeologové nalezli v neprobádané části antického přístavu a pořádně jim zamotal hlavu, taktéž vyplývá, že se to možná stalo až v říjnu.

V Pompejích objevili zachovalou želvu i s vejcem

Oblast nyní přináší i jiné zajímavosti. Archeologové v italských Pompejích našli nebývale zachovalou želvu i s vejcem, které ještě nestihla naklást.

Na rozdíl od většiny zde nalezených pozůstatků lidí či zvířat ji však nezahubil žár mohutné erupce, ale patrně zahynula už předtím.

Želva má z velké části zachovalý krunýř, nedotčená je hlava, ocas a jedna z nohou. Archeologové plaza našli pod hliněnou podlahou jednoho z domů starověkého města.

„Vyhrabala si hnízdo, kde by mohla naklást vejce, ale nepodařilo se jí to, což mohla být příčina její smrti,“ popsala tento týden podle agentury ANSA archeoložka Valeria Amorettiová.

Pompeje střeží robot. Zacílí i na nelegální vykopávky

Cestování

Na nečekaný objev vědci narazili, když v místě zkoumali následky ničivého zemětřesení z roku 62 n. l.

To zničilo luxusní rezidenci zdobenou vytříbenými mozaikami a freskami, kterou po otřesech spolkly rozšiřující se lázně.

Archeologům není jasné, proč původní okázalý dům nebyl opraven.

„Přítomnost želvy i opuštění honosného dómu ilustrují rozsah proměn po zemětřesení v roce 62,“ řekl podle agentury Reuters šéf archeologického parku Gabriel Zuchtriegel.

„Zřejmě ne všechny domy byly obnoveny a ve městě byly oblasti, dokonce i ty centrální, které byly tak málo navštěvované, že se staly útočištěm pro divoká zvířata,“ dodal s tím, že rozšíření lázní ale slouží jako důkaz, že se Pompeje se zemětřesením snažily až do svého zničení výbuchem Vesuvu vypořádat.

Pompeje odhalily své další tajemství: Mimořádně zachovalé ostatky v hrobce s řeckým nápisem

Věda a školy

Daná sopečná katastrofa již zastihla obyvatele nepřipravené a mnoho z nich tak poté zatuhlý popel věrně zachytil v posledních okamžicích života.

Archeologický park Pompeje, který je rovněž památkou UNESCO, je po římském Koloseu druhou turisty nejnavštěvovanější památkou v Itálii.

Archeologové našli v Nizozemsku nečekaně rozsáhlý římský chrámový komplex

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám