Ruská armáda ostřelovala Kyjev a zasáhla obytné domy, jeden člověk zemřel

foto Kouř se valí z jednoho z domů po útoku ruské armády na ukrajinskou metropoli Kyjev 26. června 2022.

Kyjev - Ruská armáda dnes časně ráno vypálila několik raket na ukrajinskou metropoli a zasáhla dvě obytné budovy. Podle kyjevského starosty Vitalije Klička nejméně jeden člověk zemřel, šest lidí bylo zraněno. Podle agentury AP šlo dnes o první ruský útok na Kyjev za tři týdny a Kličko jej označil za \"symbolický útok\" před summitem NATO, který se koná příští týden v Madridu. Dnes také začal za účasti amerického prezidenta Joea Bidena v Německu summit skupiny G7.

Několik explozí se po šesté ráno místního času ozvalo v kyjevské Ševčenkivské čtvrti. Svědkové z místa uvedli, že šlo o ostřelování raketami. Ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko na síti Telegram napsal, že na Kyjev a Kyjevskou oblast bylo vypáleno 14 střel. Agentura Unian s odvoláním na mluvčího ukrajinského letectva Jurije Ignata uvedla, že Moskva použila vysoce přesné řízené střely Ch-101 vypálené z Kaspického moře, které mají dosah až 5500 kilometrů.

Ruské ministerstvo obrany v prohlášení uvedlo, že cílem útoku byla kyjevská zbrojovka a že zprávy o zasažení obytných budov jsou falešné. Podle Moskvy škody na obytných budovách způsobil pád střely ukrajinské protiraketové obrany.

Na místě ranních explozí v ukrajinské metropoli zasahovala více než desítka záchranných jednotek, podle ukrajinské civilní obrany byla zasažena devítipatrová budova, v níž bylo částečně zničeno několik horních pater. Záchranáři novinářům posléze řekli, že se jim z trosek podařilo vyprostit mimo jiné sedmiletou dívku a její matku. Podle nich v troskách zemřel jeden muž, pravděpodobně otec dívky.

Agentura AFP s odkazem na své novináře napsala, že se kolem 06:30 místního času (05:30 SELČ) ozvaly čtyři exploze. Zasažen podle ní byl obytný komplex nedaleko centra, což způsobilo požár. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka raketa zasáhla v Kyjevě také školku. Na twitteru Heraščensko napsal, že mezi zraněnými je i občanka Ruska. "Žena, kterou záchranáři vytáhli z trosek, je Ruska. Je v nemocnici. Rusové střílejí Rusy," uvedl.

Letecký poplach byl v noci vyhlášen na řadě dalších míst Ukrajiny, zejména na východě. Dva raketové útoky ale mířily i na Čerkaskou oblast na střední Ukrajině, kde střely poblíž města Čerkasy zasáhly mimo jiné most na důležité silnici mezi východem a západem země. Podle gubernátora Ihora Taburece jeden člověk zemřel, pět dalších je zraněných.

Ostřelován byl v noci opět i Charkov, podle agentury Ukrinform rakety zasáhly průmyslovou čtvrť. Ruská armáda se nyní na východě země soustředí zejména na dobytí města Lysyčansk, jež leží v Luhanské oblasti na okraji města Severodoněck. Dnes čelil Lysyčansk intenzivnímu ostřelování, zničena byla televizní věž a vážně poškozen byl silniční most.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočním videoprojevu slíbil svým krajanům, že Ukrajina se bude snažit získat zpět všechna města okupovaná Ruskem. Výslovně zmínil město Severodoněck, které v sobotu čtyři měsíce po začátku ruské invaze zcela ovládly ruské jednotky. Jen v sobotu Rusko podle Zelenského ostřelovalo území Ukrajiny celkem 45 raketami, podle něj si to vyžádalo opět i oběti. Při útoku na město Sarny na severozápadě země podle ukrajinského velení zemřeli čtyři lidé a další dva zranění jsou v kritickém stavu, uvedl server BBC.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď