Hlavní obsah

Rusové zasáhli raketami Kyjev

– Kyjev • Aktualizováno

Ukrajinské hlavní město Kyjev v neděli časně ráno zasáhly rakety, ze čtvrti nedaleko centra bylo slyšet několik výbuchů. Na místě jsou záchranáři, kteří vyprošťují zraněné, zasažena byla i devítipatrová obytná budova.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Několik výbuchů v centrální čtvrti KyjevaVideo: Reuters

 
Článek

Podle ukrajinských zdrojů při útoku zemřel nejméně jeden člověk, sedmiletá holčička skončila v nemocnici, napsala ruská verze serveru BBC.

Několik explozí se v neděli po šesté ráno místního času ozvalo v kyjevské Ševčenkivské čtvrti, uvádí agentura Reuters s odvoláním na starostu ukrajinské metropole Vitalije Klička. Svědkové z místa tvrdí, že šlo o ostřelování raketami.

Na místě zasahují téměř dvě desítky záchranných jednotek, uvedla ukrajinská záchranná služba.

Ruské ostřelování poškodilo jaderné zařízení v Charkově

Zahraniční

Podle ní byla zasažena devítipatrová budova, v níž bylo částečně zničeno několik horních pater. O zasažení obytné budovy a zraněných pod troskami informoval i kyjevský starosta Vitalij Kličko.

Záchranáři na místě novinářům posléze řekli, že se jim z trosek podařilo vyprostit sedmiletou dívku, která byla odvezena do nemocnice.

Pod sutinami zůstává její matka, šestatřicetiletá žena, kterou se záchranáři snaží vyprostit i pomocí jeřábu.

Podle nich v troskách zemřel nejméně jeden muž, pravděpodobně otec dívky. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka raketa zasáhla v Kyjevě také školku.

Agentura AFP s odkazem na své novináře napsala, že se kolem 06:30 místního času (05:30 SELČ) ozvaly čtyři exploze. Zasažen podle ní byl obytný komplex nedaleko centra, což způsobilo požár.

Foto: Reuters

Zasažený obytný dům v centrální čtvrti Kyjeva

V historické čtvrti, která je jednou z centrálních v Kyjevě, se nachází řada univerzit, restaurací a galerií. Ukrajinské hlavní město nebylo bombardováno už několik týdnů, napsala AFP.

V sobotu ukrajinská média informovala, že v Kyjevě byl až do 3. července vyhlášen zákaz nočního vycházení od 23 hodin do pěti ráno.

Letecký poplach byl v noci vyhlášen na řadě dalších míst Ukrajiny, zejména na východě. Ostřelován byl v noci opět i Charkov, podle agentury Ukrinform rakety zasáhly průmyslovou čtvrť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočním videoprojevu slíbil svým krajanům, že Ukrajina se bude snažit získat zpět všechna města okupovaná Ruskem.

Výslovně zmínil město Severodoněck, které v sobotu čtyři měsíce po začátku ruské invaze zcela ovládly ruské jednotky.

Zelenskyj: Ukrajina získá zpět všechna svá ztracená města

Zahraniční

Jen v sobotu Rusko podle Zelenského ostřelovalo území Ukrajiny celkem 45 raketami, podle něj si to vyžádalo opět i oběti.

Při útoku na město Sarny na severozápadě země podle ukrajinského velení zemřeli čtyři lidé a další dva zranění jsou v kritickém stavu, uvedl server BBC.

Některé agentury v této souvislosti připomínají, že ostřelování Kyjeva je hlášeno jen několik hodin před začátkem summitu zemí G7, jehož se v Německu zúčastní i americký prezident Joe Biden, a několik dní před summitem NATO, který začíná v úterý v Madridu.

Podle ukrajinské armády Rusko dnes ostřelovalo Kyjev z Kaspického moře s vysoce přesnými řízenými střelami Ch-101, informovala agentura Unian s odvoláním na mluvčího ukrajinského letectva Jurije Ignata.

Podle něj Moskva použila nejpřesnější a nejdražší střely, jaké má ve výzbroji, které mají dosah až 5500 kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám