Kuchtovo hostování ve Spartě vyvolalo poprask. Slávisti zuří, internet je plný vtipů

Derby pražských „S“ se v posledních dnech přesunulo na přestupový trh. Z vítězství se nakonec raduje Sparta, která získala hvězdného útočníka Jana Kuchtu. 25letý reprezentant, jenž hrál ještě nedávno za Slavii, přichází na Letnou s opcí z Lokomotivu Moskva na roční hostování. Do Ruska přestoupil od úhlavního sparťanského rivala teprve v lednu. Sparťané a slávisté tak nyní „válčí“ na sociálních sítích. Objevilo se i mnoho tematických vtipů.

„Jakmile se naskytla možnost Honzu získat, okamžitě jsme začali jednat, protože byl v úzkém okruhu útočníků, na které jsme v posledních měsících cílili. Trenér s tímto příchodem ihned souhlasil. Posílit tým o prověřeného střelce bylo v tomto přestupním období důležitým bodem,“ uvedl na klubovém webu sportovní ředitel Sparty a ikona českého fotbalu Tomáš Rosický.

Že půjde o obrovskou posilu, připustil například bývalý český reprezentant Jan Rajnoch: „Kuchta do Sparty? Letní pauza sice ještě bude dlouhá, ale Sparta se už teď hlásí jednoznačně do hry o mistrovský titul.“

S tím naopak nesouhlasil řeporyjský starosta Pavel Novotný. „Sparty se hra o titul roky netýká. Nejste ve výběru,“ uvedl komunální politik, který je znám svou velkou náklonností k pražské Slavii.

Kuchta ještě v sezoně 2020/21 získal v Edenu mistrovský titul, přispěl i k triumfu v poháru. Slavii navíc pomohl do čtvrtfinále Evropské ligy. Díky patnácti nastříleným gólům se též společně s Adamem Hložkem stal nejlepším střelcem ligy. A právě zázračné dítě českého fotbalu Hložka by měl nyní ve Spartě nahradit.

O odkup své bývalé opory stála podle médií i Slavia, sám hráč dal ale přednost Spartě. Letenský klub údajně zaplatil za hostování jeden milion eur. Proto není divu, že na sociálních sítích dochází mezi slávisty a sparťany k vášnivým, někdy až vulgárním výměnám názorů. Nutno zmínit, že Kuchta hrál za Spartu již v mládežnických soutěžích.

Pokrytectví obou táborů vystihl docela přesně jeden z uživatelů na Twitteru: „Plavšić jde do Slavie. Sparťané: ‚Hajzl, žoldák, gauner…‘ Slávisté: ‚Skvělý příchod, nechápeme, jak o něj Sparta mohla přijít.‘ Kuchta jde do Sparty. Slávisté: ‚Hajzl, žoldák, gauner…‘ Sparťané: ‚Skvělý příchod, nechápeme, jak o něj Slavia mohla přijít.‘“

Na internetu se již na toto téma objevilo mnoho vtipů. Jeden z uživatelů na Twitteru „upravil“ v souvislosti s příchodem Kuchty výsledek přátelského utkání s Duklou na 20:0 pro Spartu. Letenští přitom doopravdy vyhráli těsně 2:1. Další vtipálci přirovnávají hvězdného fotbalistu k Mr. Beanovi či legendě MMA – Conoru McGregorovi.

Objevila se také predikce nadcházejícího pražského derby. V něm by si podle odhadů na Kuchtu mohl počíhat slávistický obránce Jan Bořil a dát bývalému spoluhráči co proto.

Kuchta mohl teoreticky z Lokomotivu odejít na rok zadarmo vzhledem k výjimce, kterou FIFA zavedla po vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu pro zahraniční hráče působící v ruské lize. Vzhledem k tomu, že Spartu posílil po dohodě na hostování, představitelé Lokomotivu přislíbili Slavii, že své závazky uhradí.

I v jejich dresu se Kuchtovi dařilo. V ruské lize odehrál deset utkání s bilancí tří branek a dvou asistencí. Další zdejší působení mu však zkomplikovala už zmíněná ruská agrese, která vypukla měsíc a půl po jeho příchodu do moskevského týmu.

Mezitím na sebe výrazně upozornil i ve čtyřech červnových duelech elitní skupiny Ligy národů, v nichž dal za národní tým dvě branky.

Tagy: