Zahálka si na domácím mistrovství došlapal pro premiérový titul, ten slovenský si pohlídal Sagan

Mistrem republiky v silničním závodě cyklistů se stal poprvé v kariéře Matěj Zahálka. Stříbro získal na společném mistrovství Česka a Slovenska v Mladé Vožici Jan Bárta, třetí byl Adam Ťoupalík. Slovenským šampionem je už poosmé hvězdný Peter Sagan.

Tento článek je více než rok starý.

Mladá Vožice (Aktualizováno: 17:21 26. 6. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matěj Zahálka se raduje po dojezdu do cíle mistrovského závodu v Mladé Vožici

Matěj Zahálka se raduje po dojezdu do cíle mistrovského závodu v Mladé Vožici | Foto: Jan Brychta, Svět cyklistiky

Osmadvacetiletý Zahálka, jenž obléká dres nejlepší tuzemské stáje Elkov Kasper, strávil více než polovinu ze 197,2 kilometru dlouhého závodu na deset okruhů v úniku.

Cyklistka Neumanová znovu vládne domácímu šampionátu, do sbírky přidala už svůj třetí titul

Číst článek

Zpočátku s Danielem Turkem, ten však poté odpadl a Zahálka zůstal v čele sám. Nakonec svůj velký závod dotáhl až do vítězného konce. Časomíru zastavil na 5:02:11.

„Asi sto metrů před cílovou páskou jsem tomu začal věřit. Já se neotáčel, nechtěl jsem se stresovat, že jsou kousek za mnou. Pořád jsem čekal, že mě přežehlej a doteď mi to nedochází,“ řekl šťastný Zahálka v cíli Radiožurnálu.

Dominance Elkovu

Ze silné skupinky pronásledovatelů si vyjel stříbro se sedmisekundovým mankem na nového šampiona vítěz čtvrteční časovky a Zahálkův týmový kolega Jan Bárta.

Matěj Zahálka (vlevo) se raduje z premiérového republikového titulu se svým týmovým kolegou | Foto: Jan Brychta, Svět cyklistiky

Dominanci stáje Elkov Kasper, která naprosto ovládla už souboj s chronometrem, dovršili předloňský šampion Adam Ťoupalík a čtvrtý Michael Boroš.

Pátý dojel Jan Hirt, šestý muž celkového pořadí nedávného Gira d'Italia. „Byl to boj s větrnými mlýny. Pořád jsem si někoho vozil na zádech, stálo to hrozně moc sil," komentoval závodník belgického týmu Intermarché-Wanty-Gobert nelehkou bitvu proti týmové režii Elkovu Kasper.

Hned za Hirtem skončil bývalý výborný silniční profesionál Petr Vakoč, jenž před touto sezonou přesedlal na horská kola. Michael Kukrle v roli obhájce mistrovského trikotu byl s takřka čtyřminutovou ztrátou patnáctý.

Mistrovství ČR v silniční cyklistice v Mladé Vožici (Táborsko) - závod s hromadným startem:

Muži (197,2 km): 1. Zahálka 5:02:11, 2. Bárta -7, 3. A. Ťoupalík -11, 4. Boroš (všichni Elkov Kasper) -13, 5. Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) -17, 6. Vakoč (Canyon Northwave) -1:06, 7. Otruba -1:44, 8. J. Ťoupalík (oba Elkov Kasper) -1:55, 9. Řepa (Equipo Kern Pharma) -2:08, 10. Bittner (Development team DSM) -3:51.

Markéta Salaj Svozilová, mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme