Hlavní obsah

Teď žádné kompromisy vůči Rusku, varoval Johnson

Válka na Ukrajině je v kritickém okamžiku, shodli se v neděli při jednání na okraji začínajícího summitu skupiny velkých světových ekonomik G7 v Bavorsku britský premiér Boris Johnson a francouzský prezident Emmanuel Macron. Oba chtějí Ukrajinu, která přes čtyři měsíce vzdoruje ruské invazi, ještě více podpořit. Johnson ale Macrona varoval před pokušením v nynější situaci „vyjednat řešení konfliktu“.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron (vlevo) s britským premiérem Borisem Johnsonem při setkání v rámci summitu G7

Článek

„Kompromis způsobí pouze trvalou světovou nestabilitu,“ sdělil Johnson Macronovi podle listu The Independent.

Jakýkoli pokus o to urovnat teď konflikt na Ukrajině poskytne podle Johnsona ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi „mandát k manipulaci“ s jinými nezávislými zeměmi.

Biden a Scholz se shodují, že Západ musí vůči Rusku zůstat jednotný

Zahraniční

Macron – podobně jako třeba i německý kancléř Olaf Scholz – dlouhodobě čelí kritice, že nehledě na ruskou agresi vystupuje vůči Putinovi relativně vstřícně. Macron svůj postoj obhajuje tím, že prý je s Putinem nezbytné nadále jednat.

Macron si s Putinem telefonoval, zatím se to na změně přístupu Ruska, jehož armáda už od konce února útočí na Ukrajinu, kde míří i na civilní cíle, neprojevilo.

Johnson: Bylo by ctí přivítat Zelenského v Británii

V nutnosti podporovat Ukrajinu se ale zatím Západ shoduje. „(Johnson a Macron) se shodli, že konflikt je v kritickém okamžiku a že je možné zvrátit průběh války,“ uvedl v prohlášení mluvčí britské vlády.

Zelenskyj: Ukrajina získá zpět všechna svá ztracená města

Zahraniční

Britský ministerský předseda ale podle deníku The Guardian varoval před obecným rizikem „únavy“ z podpory Ukrajině. Podle něj hrozí, že se současná takřka jednomyslná západní reakce na ruskou invazi „může začít lámat“.

Vyzdvihl potřebnost jednoty, ať už zemí G7, nebo NATO.

Johnson také prohlásil, že by Spojenému království „bylo ctí“ přivítat ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na státní návštěvě.

Rusové zasáhli raketami Kyjev

Zahraniční

Británie v neděli oznámila, že chce Kyjevu v rámci finanční pomoci zaručit dalších 429 milionů liber (12,3 miliardy Kč). „To bude znamenat celkových 1,3 miliardy liber (37,4 miliardy Kč) v britských úvěrových zárukách,“ uvedl Johnsonův úřad.

Reklama

Výběr článků

Načítám