Colorado porazilo Tampu a po 21 letech získalo Stanley Cup, raduje se i český gólman Francouz

Hokejisté Colorada zdolali v šestém finále Tampu Bay 2:1 a získali třetí Stanley Cup v klubové historii. Vítěznou branku Avalanche vstřelil v čase 32:28 Artturi Lehkonen. Brankář Pavel Francouz, který v NHL triumfoval poprvé v kariéře, v rozhodujícím zápase nenastoupil. Ondřej Palát, nejproduktivnější český hokejista v play-off, ve čtvrté minutě asistoval u jediné branky Lightning.

Tento článek je více než rok starý.

Tampa (Aktualizováno: 6:45 27. 6. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Colorada vrátili po 21 letech Stanley Cup do Denveru

Hokejisté Colorada vrátili po 21 letech Stanley Cup do Denveru | Foto: Geoff Burke/USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Colorado slaví po jednadvaceti letech a opět s českým hokejistou v sestavě. U posledního triumfu „Lavin“ v roce 2001 byli útočník Milan Hejduk s obráncem Martinem Škoulou, tentokrát se z nejcennější hokejové trofeje může radovat brankář Pavel Francouz.

Plzeňský rodák ve finálové sérii odchytal pouze 27 minut, i přes to je po Dominiku Haškovi a Romanu Turkovi teprve třetím českým brankářem, který získal Stanleyův pohár.

I přes menší vytížení ve finále má Francouz na triumfu Avalanche značný podíl. V play-off dovedl svůj tým k šesti výhrám a ve statistikách nemá jedinou porážku.

Francouz nechytal

Darcy Kuemper, jenž v šestém finálovém zápase dostal před českým brankářem přednost, inkasoval již ve čtvrté minutě, kdy ho po Palátově asistenci překonal Steven Stamkos.

To ovšem bylo vše, co dvaatřicetiletý Kanaďan útočníkům Tampy dovolil. V zápase si připsal 22 zásahů a stejně jako Francouz získal svůj první Stanley Cup v kariéře.

Colorado o svém triumfu rozhodlo ve druhé třetině, ve které nepříznivé skóre otočili Nathan MacKinnon a Artturi Lehkonen.

MacKinnon srovnal ve 22. minutě, kdy z levého kruhu pro vhazování poprvé prostřelil přesouvajícího se Andreje Vasilevského. Lehkonen v čase 32:28 zakončil přečíslení tři na dva ranou do šibenice a potvrdil, že je střelcem důležitých gólů.

Zklamaní hokejisté a fanoušci Tampy Bay, kteří nedokázali potřetí v řadě získat Stanley Cup | Foto: Geoff Burke/USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Ve třetí části si hokejisté Avalanche svůj náskok pohlídali, pustili Tampu jen ke čtyřem střelám a po 21 letech vrátili Stanley Cup do Denveru.

„Více než dvacet let snění a chtění je u konce. Tvrdá práce se po několika bláznivých ročnících konečně vyplatila. Generální manažer Joe Sakic odvedl skvělou práci a poskládal opravdu dobrý, vyvážený tým. Není to ale pouze o hráčích, úspěch patří realizačnímu týmu, manželkám i fanouškům,“ řekl bezprostředně po triumfu kapitán Avalanche Gabriel Landeskog.

Pavel Francouz zvedá nad hlavu slavnou trofej:

Dva tituly za sebou

Lightning po dvou vítězných sezonách za sebou tentokrát nedokázali udělat poslední krok a nevyužili možnost stát se prvním týmem, který by v éře platových stropů získal tři tituly za sebou. Prohru museli vstřebat i Jan Rutta s Ondřejem Palátem, kteří z osobního hlediska prožili nejúspěšnější play-off v kariéře.

Obránce Rutta posunul své bodové maximum na pět zápisů za gól a čtyři asistence. Palát se poprvé v kariéře dostal přes dvacet bodů (11+10) a v tabulce produktivity uzavřel elitní desítku.

Mezi střelci se dokonce podělil o třetí místo a výrazně se posunul i v historických statistikách českých hokejistů. Rodák z Frýdku-Místku ve vyřazovacích bojích nasbíral už 96 bodů a dostal se za Jaromíra Jágra (201), Patrika Eliáše (125) a Davida Krejčího (124) na čtvrtou příčku.

Finále Stanleyova poháru - 6. zápas:

Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche 1:2 (konečný stav série 2:4).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme