Provoz evropských letišť brzdí protesty zaměstnanců. Chtějí nazpět předcovidové mzdy

Letiště po celé Evropě se potýkají se stávkami a nedostatkem personálu. V létě se očekává masivní stávka na londýnském Heathrow.

Letiště po celé Evropě se potýkají se stávkami a nedostatkem personálu. V létě se očekává masivní stávka na londýnském Heathrow. Zdroj: Reuters

Letiště po celé Evropě se potýkají se stávkami a nedostatkem personálu. V létě se očekává masivní stávka na londýnském Heathrow.
Minulý týden stávkovali také piloti belgické letecké společnosti Brussels Airlines.
Kromě zaměstnanců aerolinek v těch dnech stávkují i britští železničáři.
Potíže může mít v letních měsících rovněž pražské Letiště Václava Havla. Chybí mu desítky pracovníků.
5
Fotogalerie

Turismus se konečně začíná vracet na předpandemickou úroveň. Na cestovatele, kteří se v létě chystají vyrazit za hranice České republiky, však stále čeká spousta nepříjemných nástrah. Například na jednom z největších evropských letišť – londýnském Heathrow – se v nadcházejících týdnech chystají rozsáhlé stávky zaměstnanců. Lze tedy očekávat výrazné narušení leteckého provozu. 

Konkrétní termíny stávek zatím nejsou známy, velmi pravděpodobně k nim ale dojde v průběhu školních prázdnin a mělo by se do nich zapojit kolem 700 letištních pracovníků, varuje deník The Guardian. Důvodem je spor tamních odborů s britskou leteckou společností British Airways. 

Ta za pandemie snížila svým zaměstnancům mzdy o deset procent. Odbory poukazují na to, že zatímco manažerům British Airways se již platy vrátily na úroveň před covidem a třeba výkonný ředitel podniku Luis Gallego si letos může i s bonusy vydělat až pět milionů liber, mzdy řadových pracovníků zůstávají stejné. 

Firma podle odborářů také za covidu praktikovala kontroverzní „fire and rehire“ politiku, tedy masově propouštěla své zaměstnance, aby jim ještě v tentýž den nabídla nový kontrakt za méně výhodných podmínek.    

Na co si dát pozor během dovolené v Itálii?

Video placeholde
• Videohub

„Všichni naši členové na nízkoplatových pozicích, kde jsou především ženy, požadují, aby jim British Airways vrátily deset procent mzdy, o které přišli v době pandemie,“ uvedl mluvčí odborové organizace GMB. Aerolinky nicméně kritiku odmítají a připomínají, že společnost má za sebou velice náročné období, kdy její hospodaření vykázalo ztrátu přesahující čtyři miliardy liber, asi 115,5 miliardy korun. „Jsme rozhodnutím odborů podniknout tyto kroky extrémně zklamáni. Budeme samozřejmě informovat naše zákazníky o vývoji situace a co to pro ně znamená,“ vzkázaly British Airways. 

Narušení letecké dopravy v Londýně přichází v nejméně vhodný čas. Heathrow očekává silnou letní sezonu. Na základě prognóz má za letošní rok odbavit 54,4 milionu cestujících, což je skoro o deset milionů více, než kolik analytici odhadovali v prosinci a 67 procent z objemu pasažérů, které letiště odbavilo v posledním předpandemickém roce 2019. Zisky Heathrow mají oproti loňsku vyskočit o 257 procent na 1,4 miliardy liber.                  

Spojené království se aktuálně potýká také s masivní stávkou železničářů, jež v minulém týdnu způsobila velké výpadky v britské železniční dopravě. Stávkuje se i na jiných místech v Evropě. V pátek nedorazil do práce palubní personál irských nízkonákladových aerolinek Ryanair ve Španělsku a Portugalsku. Od úterý do čtvrtka pro změnu protestovali za vyšší mzdy piloti belgické letecké společnosti Brussels Airlines, kvůli čemuž byla zrušena více než polovina letů do evropské metropole. 

Na co si dát pozor během dovolené v Řecku?

Nejsou to ovšem jen stávky, co v těchto dnech komplikuje cestovní ruch. Podle agentury The Associated Press bojují aerolinky i s celkovým nedostatkem pracovních sil a nezvládají uspokojit obrovskou turistickou poptávku po koronakrizi. Na mnoha letištích v Evropě se tak tvoří dlouhé fronty, tisíce letů jsou zpožděny nebo zrušeny. Potíže se možná nevyhnou ani Praze. 

„I přes náborovou kampaň spuštěnou na začátku roku nám stále schází několik desítek zaměstnanců. V nejbližších dnech to může mít za následek průtahy při bezpečnostních kontrolách,“ sdělila médiím mluvčí pražského letiště Klára Divíšková.