Unikl hovor, který měl zabránit válce. Putin v něm Macrona vodí za nos, víc řeší hokej

Emmanuel Macron navštívil Vladimira Putina 7. února 2022 ruského prezidenta osobně v Moskvě, ani to ale válce nezabránilo.

Válka na Ukrajině (27.6.2022)

Den před invazí ruských vojsk na Donbas podnikl francouzský prezident Emmanuel Macron se svými poradci další z tehdy velmi častých hovorů s Vladimirem Putinem. Část přepisu telefonátu, který mohl změnit historii, se nyní dostal do médií. Vyplývá z něj, že Putinovi na jednání příliš nezáleželo a Macronovi „mazal med kolem huby“.

Byl 20. únor. Jen málo lidí – odborníků i politiků – tenkrát věřilo, že o den později, v pondělí, podnikne Rusko invazi na Donbas a že v noci na čtvrtek odstartuje válka na Ukrajině. Tehdy se v médiích mluvilo hlavně o zbytečném strašení amerických zpravodajských služeb a snaze západních lídrů zmírnit napětí.

Vlajkonošem Evropy se stal francouzský prezident Macron, který si s Putinem v těch časech často volal. Telefon zvedl i 20. února, kdy se v obklopení poradců pokusil o další zoufalý pokus zmírnit napětí. A jelikož zrovna francouzští dokumentaristé připravovali o Macronovi snímek Prezident, Evropa a válka, který bude mít premiéru 30. června, hovor byl nahrávaný. Úryvek telefonátu teď unikl do médií. Přepis zveřejnil švýcarský list Le Temps.

Těžko říct, jak moc vyznívá hovor pro Macrona pozitivně. Putin měl totiž v telefonátu jasnou rétorickou převahu danou především tím, že diplomacii rozhodně neprožíval tak naléhavě jako francouzský prezident.

Zelenskyj lže, tvrdil Putin

Státníci se bavili hlavně o zmírnění napětí a dodržování minských dohod, které měly docílit klidu zbraní na Ukrajině. Putin si ale v hovoru nezřídka vymýšlel, nebo překrucoval pravdu. Na úvod telefonátu se Macron napřímo zeptá ruského prezidenta, „jaké jsou jeho úmysly“. Putin ale otázku ignoruje a hovor stočí na myšlenku, že hlavním problémem je chování Ukrajiny.

(Macron k Putinovi) Nevím, kde se váš poradce učil právo.

„Co na to říct? Sám vidíte, co se děje. Společně s kancléřem Scholzem jste mi řekli, že je Zelenskyj připravený jednat a že připravil návrh zákona o naplnění minských dohod. Jenže náš milý kolega, pan Zelenskyj, ve skutečnosti nedělá nic. Jen lže,“ fabuloval Putin.

Při řadě myšlenek dokonce francouzští poradci přistihli Putina při lži, na výsledku to ale nic nezměnilo. „Nevím, jestli jste slyšel, jak včera Zelenskyj deklaroval, že Ukrajina by měla mít přístup k jaderným zbraním,“ řekl například Putin. Francouzský poradce ale v ústraní reagoval, že „je to nesmysl“.

I Macron sám se musel bránit nařčení ruského prezidenta, který mu vkládal do úst, že požadoval revizi minských dohod. „Nikdy jsem nic takového neřekl,“ reagoval šéf Elysejského paláce.

Putin následně předložil Macronovi vlastní výklad minských dohod, Francouz ale v tomto případě nezaváhal. „Mám je před sebou. Nevím, kde se váš poradce učil právo,“ vmetl dokonce Putinovi do ucha, což vyvolalo tlumený smích jeho vlastních diplomatů.

Ruský prezident se následně začne rozčilovat, že na Ukrajině zuří krveprolití, za které je Volodymyr Zelenskyj odpovědný. Poté Macron naběhne Putinovi na lep, když se ho zeptá, jak se vyvíjejí vojenská cvičení – která, jak nikdo netušil, jsou prologem války.

„Cvičení probíhají podle plánu a skončí dnes v noci. Vojenskou přítomnost u hranic ale nechám, dokud nebude klid na Donbasu,“ řekl Putin.

„Dobře, zásadní je pro mě vyhnout se napětí,“ reagoval Macron a předložil ruskému prezidentovi návrh, který měl být zřejmě hlavním vyústěním celého hovoru. Jednalo se o schůzku Putina a amerického prezidenta Joea Bidena v Ženevě a následné schůzky ruských a evropských představitelů.

„Vždycky s vámi rád mluvím. Je to návrh, který si zaslouží projednání. V zásadě s tím souhlasím,“ chlácholil Putin Macrona, ačkoli nyní během války označuje západní lídry za lháře.

Hokej byl přednější

Na konci hovoru ruský prezident prozradí jeden, na poměry vážnosti hovoru, poněkud bizarní detail. Sice, že nevolá z kanceláře, ale z tělocvičny. Člověk si tak lehko domyslí, jak moc Putinovi na telefonátu záleželo a že v tu dobu zřejmě moc dobře věděl, že příští týden rozpoutá největší evropský konflikt od druhé světové války.

„Abych se netajil, chtěl jsem si jít zahrát hokej, mluvím s vámi z posilovny,“ řekl Putin.

„Každopádně děkuji, Vladimire. Kdyby se něco objevilo, zavolejte mi,“ končí hovor Macron, přičemž mu Putin odpovídá francouzsky: „Děkuji, pane prezidente.“

Tagy: