Hlavní obsah

Úsporný tarif bude pomáhat celý rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takzvaný úsporný energetický tarif, kterým chce vláda přispět domácnostem postiženým vysokým růstem cen elektřiny a plynu, nebude v provozu pouze půl roku, ale celý rok. V České televizi to v neděli řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Platnost úsporného tarifu tak podle něj bude od počátku října letošního roku do konce září příštího roku.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vedle úsporného tarifu vláda v rámci pomoci domácnostem ještě schválila odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje energie. To by mělo trvat od začátku letošního října až do konce prosince příštího roku.

„Podle parametrů, které zvolíme, bude pomoc domácnosti v průměru mezi 11 tisíc a 15 tisíc Kč podle toho, zda topíte elektřinou, nebo plynem. Ale procentuálně to bude stejně,“ sdělil Stanjura.

PŘEHLEDNĚ: Pomoc s účty za energie

Domácí

„Topení plynem je dražší. Na druhou stranu u elektřiny je vyšší poplatek za obnovitelné zdroje.“ dodal.

Desítky miliard Pomoc domácnostem a firmám s drahými energiemi vláda schválila ve středu, ale pouze v základních parametrech. Mimo jiné novelou příslušného zákona, již musí schválit parlament. „Rozhodli jsme se, že na pomoc firmám a domácnostem na příští topnou sezonu vyhradíme 66 miliard korun,“ prohlásil po jednání ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Vládá počítá s více než 50 miliardami na úsporný tarif

Ekonomika

Sérii opatření označil za válečný balíček. Konkrétní parametry teprve jeho ministerstvo vypracuje a musí jej pak ve formě nařízení opět schválit vláda. O slevu nebude potřeba žádat, bude automatická. Projevit se může už v zálohách, anebo pak ve vyúčtování. Vyloučeny z podpory budou víkendové nemovitosti, tedy chaty a chalupy, resp. místa s víkendovým tarifem. Mimo tarif jsou ale v současnosti domácnosti vytápějící byty dálkovým ústředním topením, tedy z tepláren.

Tam jsou dvě varianty. První je to, že vláda poskytne až deset miliard na modernizaci tepláren. Teplárny pak tento příspěvek promítnou do zvýšení cen. To znamená, že nezdraží o tolik, o kolik by bez toho zdražovaly. Tato modernizace však podléhá schválení ze strany Evropské komise, na něž se dosud čeká.

Druhou variantou je to, že pomoc odběratelům tepla z centrálních tepláren zajistí MPO prostřednictvím úsporného tarifu. Stanjura nevyloučil, že by se u kompenzace u dálkového tepla mohlo jednat o kombinaci obou opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám