Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Řezníka z Aleppa“ nahradí generál Surovikin, brutální řešitel problémů

  14:20
Rusko podle britských zpravodajců odvolalo dosavadního velitele operací invazních sil na Ukrajině generála Alexandra Dvornikova přezdívaného „řezník z Aleppa“. Ruskou armádu má nyní vést muž nechvalně známý pro svoji korupci a brutalitu. Mnozí ho rovněž považují za člověka, který dokáže „řešit problémy“.

Bývalý velitel ruských pozemních sil v Sýrii Sergej Surovikin nyní bude dohlížet na ruské vojenské operace na Ukrajině. (11. prosince 2017) | foto: Profimedia.cz

Britské ministerstvo obrany ve svém pravidelném hlášení informovalo o výměně ruských generálů na nejvyšších postech. Podle britských zpravodajců Rusové odvolali velitele vzdušných sil generálplukovníka Andreje Serďukova a velitele Jižní skupiny sil generála Dvornikova. Ten byl považovaný za hlavního velitele operací ruských invazivních sil, ačkoliv Rusko tuto informaci nikdy nepotvrdilo ani nevyvrátilo.

„Velení Jižní skupiny sil pravděpodobně přejde na generálplukovníka Sergeje Surovikina, skupina sil nadále hraje ústřední roli v ruské ofenzívě na Donbas,“ uvedlo britské ministerstvo o změně ve velitelské struktuře ruské armády.

Ruské ministerstvo obrany rovněž oznámilo, že vedení „centrálních“ ruských invazních sil dostal na starost velitel Centrálního vojenského okruhu Alexander Lapin, jenž už vyznamenal za odvahu v bojích na Ukrajině svého syna. Sám dohlíží na operaci kolem Lysyčansku, poslední bašty Ukrajinců v Luhanské oblasti.

Ruská strana rovněž potvrdila, že vedením „jižních“ sil byl pověřen Surovikin. Ruské ministerstvo obrany ale nespecifikuje, zda nahradil Dvornikova i v úloze velitele celého Jižního vojenského okruhu.

Podle předního specialisty na putinovské Rusko Marka Galeottiho je jmenování Surovikina překvapením vzhledem k tomu, že doposud byl hlavním velitelem Vzdušně-kosmických sil Ruské federace. Sám má přitom zkušenosti především z pozemních akcí. V Sýrii velel pozemním silám, ostruhy předtím získal i v Afghánistánu, během občanské války v Tádžikistánu či v rusko-čečenských bojích.

Brutalita a korupce

Britské ministerstvo obrany podotýká, že kariéra generálporučíka je prostoupena „obviněními z korupce a brutality“. Obžalovali ho například z krádeže a prodeje služební zbraně, několik měsíců strávil ve vězení za tvrdý postup při potlačování puče proti bývalému generálnímu tajemníkovi SSSR Michajlu Gorbačovovi. Během akce tehdy zemřeli tři demonstranti.

Podle Galeottiho je Surovikin mimořádně brutální i na ruské poměry. V roce 2004 zkritizoval svého podřízeného natolik, že ten přímo v jeho kanceláři spáchal sebevraždu.

Zároveň se ale nový hlavní velitel ruských vojenských sil proslavil jako úspěšný „řešitel problémů“. V roce 2012 zřídil do té doby chybějící vojenskou policii, za svoje úspěchy v Sýrii získal ocenění Hrdina Ruska. Pozici velitele vzdušných sil získal i přes chybějící praktické zkušenosti v této oblasti zřejmě proto, že ho v ruských vojenských kruzích vnímali jako správného člověk pro zlepšení koordinace mezi vzdušnými a pozemními jednotkami.

O Surovikinovi se rovněž spekuluje, že by mohl v budoucnu nahradit Valerije Gerasimova v čele generálního štábu ozbrojených sil. Ruský prezident Vladimir Putin se zřejmě momentálně bojí destabilizačního efektu takového kroku v současné situaci, myslí si Galleoti, ale zároveň se neostýchá zkoušet měnit generály na bojišti s cílem zlepšit působení ruské armády.

Rusové útočí na Lysyčansk, poslední ukrajinskou baštu v Luhanské oblasti

„Toto není čistka ani známka dysfunkce či zoufalství,“ píše analytik o výměnách na nejvyšších úrovních ruských sil, „ale spíše pokus identifikovat, kteří vojenští činitelé jsou nejvhodnější pro tvrdý boj, do něhož se Rusko zapletlo na Ukrajině.“

Nízká reputace „řezníka z Aleppa“

Že Dvornikova, přezdívaného „řezník z Aleppa“, Moskva vyhodnotila jako neúspěšného, naznačovala jeho více než dva týdny trvající absence. Američané usoudili, že během jeho působení ruská armáda nedocílila výrazného zlepšení a opakovala tytéž chyby.

Novinář specializující se na Rusko z investigativního projektu Bellingcat Christo Grozev tvrdí, že Dvornikovova reputace v armádě nebyla příliš vysoká. V uniklém rozhovoru dva ruští důstojníci hovořili o veliteli Východního vojenského okruhu jako o „naprostém imbecilovi“ a „vypatlaném idiotovi“.

Řezník z Aleppa nebyl už dva týdny vidět. Rusové se nepoučili, tvrdí USA

„Veřejnosti jej představili jako tvrdého stratéga, ale to už věděli, že jeho schopnost koordinovat různé typy vojsk není příliš vysoká,“ uvedl Grozev o Dvornikovově reputaci. „Pije nadměrně alkohol a rozhoduje o situacích, jako například kdy začít válku, uprostřed noci bez jakékoli zpravodajské podpory,“ dodal.

Právě zlepšení koordinace mezi jednotlivými složkami ruské armády bude zřejmě Surovikinovým cílem, od něhož se dá podle Galeottiho čekat zdůraznění úlohy letectva. Analytik ale se nedomnívá, že by se změnila celková strategie. Surovikin pravděpodobně bude pokračovat v taktice masivního ničivého ostřelování, které si Rusko tak dobře osvojilo v Čečně a Sýrii.

Rusům se díky početnějšímu dělostřelectvu daří nyní získávat území na východě Ukrajiny. Ukrajinci doufají, že se jim podaří zvrátit poměr sil dodávkami dělostřeleckých systémů ze Západu.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...