Nářek a skřípění zubů – jedna větev Čapího hnízda u soudu neskončí. Přišel vztek

27.06.2022 15:15 | Ze sítí

Policie odložila takzvanou reklamní větev kauzy Čapí hnízdo, ve které prověřovala možné daňové úniky u plateb od firem z holdingu Agrofert za reklamu konferenčnímu centru Čapí hnízdo. ČTK o tom informoval mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Nyní se podle něj rozhodnutím kriminalistů bude zabývat státní zástupce. Agrofert patří do svěřenských fondů předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše. A komentáře na sociálních sítích se jen hrnou.

Nářek a skřípění zubů – jedna větev Čapího hnízda u soudu neskončí. Přišel vztek
Foto: Archiv IMOBA
Popisek: Čapí hnízdo

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25849 lidí
Dozorový žalobce případ prostuduje. „Po provedeném přezkumu, budou-li mít závěry policejního orgánu dostatečného podkladu v nashromážděných důkazech, usnesení o odložení věci akceptuje,“ uvedl mluvčí. V opačném případě usnesení o odložení věci zruší. Přezkum bude podle Cimbaly trvat nejméně měsíc.

Kriminalisté se v případu podle dřívějších informací serveru iROZHLAS.cz zabývají podezřením, že suma 272 milionů korun v letech 2010 až 2013 ve skutečnosti nešla na reklamu, ale pomáhala Čapímu hnízdu splácet úvěr a společnosti Agrofert snížit si daně. Podezřením na daňový únik se kriminalisté začali zabývat při vyšetřování možného dotačního podvodu, ze kterého jsou nyní obžalováni Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová.

V dotační větvi kauzy je podstatou případu to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert, v prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svěřenských fondů.

Obžalobou v této větvi se začne pražský městský soud zabývat v září. Státní zástupce viní Babiše a Nagyovou z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, podle trestního zákoníku jim hrozí až desetileté vězení. Žalobce pro ně navrhuje podmínku a peněžité tresty. Oba obžalovaní vinu v minulosti odmítli.

„Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo odložena? Neuvěřitelné. Policie měla několikrát prodloužený termín a teď to odložila? Věřím, že se s tím dozorující státní zástupce nespokojí,“ napsal v reakci na sociální síti europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Nejsem zastáncem tvrzení, že je policie snadno ovlivnitelná politiky či penězi. V tomto zcela jasném případě – ta reklama jednoznačně nemohla být realizována – zbývá jen jediné další – blbost a nekompetence vyšetřovatele,“ zmínil Michal Bláha z Hlídače státu.

„Další pohlavek poctivému chování a podnikání v Čechách. Tentokrát od policie. Směšné. Sorry jako… Policie odložila případ údajných daňových úniků v reklamní větvi kauzy Čapí hnízdo,“ zaznělo poté z úst Reného Kühna.

„Očekávejme vlnu inzerátů: ‚Výrobní podnik koupí pro svou dceřinou společnost staveniště hospody. Úchyty na reklamní nosiče výhodou. Zn.: Daňová optimalizace.‘ Třeba to v krizi pomůže udržet poptávku na realitním trhu v zapadlých regionech,“ zmínil právník Ondřej Dostál.

„Policista, který takový případ odložil, zaslouží být okamžitě odložen mimo sbor. Hanba Policii ČR!“ rozčílil se kavárník Lukáš Valenta.

„Neskutečné,“ píše pak krátce David Ondráčka, bývalý ředitel české pobočky Transparency International.

„To není možné!“ komentuje to také krátce marketér Miloš Růžička.

„Jestli nějaká kauza byla křišťálově jasná, že už křišťálovější být nemohla, tak je to reklama na Čapím hnízdě. Pokud tenhle závěr není úplně špatně, tak už nic. Návod pro firmy: Chcete-li daňově optimalizovat, vyvěste si v zasedačce inzertní plochu a protočte přes ni miliony,“ zmínil novinář Ján Simkanič.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…