Portlík: Primátor musí vědět, co dělá jeho náměstek. A co Svoboda? vmetl mu Hřib

Pražský primátor Zdeněk Hřib v Partii Terezie Tománkové 19. června 2022

Na pražském magistrátu to vře

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ustál hlasování o svém odvolání. Důvodem návrhu byla údajná spojitost s kauzou Dozimetr. Podle zastupitele Tomáše Portlíka (ODS) má za to primátor nést zodpovědnost. Hřib ale v pořadu 360° na CNN Prima NEWS připomněl, že za primátora Bohuslava Svobody (ODS) byl také obviněn a odsouzen jeho náměstek.

Opozice žádala odvolání pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Důvodem návrhu bylo podle zastupitele Patrika Nachera (ANO) to, že Hřib vedl magistrát se svým náměstkem Petrem Hlubučkem (dříve STAN), nyní obviněným v kauze Dozimetr. Pro primátorovo odvolání však hlasovalo jen 17 ze 65 zastupitelů a Hřib tak dál zůstává v čele Prahy. „Snaha zatáhnout Piráty do té kauzy mi přijde trapná,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Hřib a dodal, že bude proveden hloubkový audit magistrátu a jeho IT zakázek.

„Podívali jsme se do hlídače státu a zjistili jsme, že pan Dovhomilja a Jančovič, kteří jsou v trestních rovinách spisu, dodávají do města systém, proto jsme se dohodli, že uděláme audit. Hlava nese zodpovědnost, nemůže říkat, že na magistrátu to není a ono se ukazuje, že to tam je,“ vysvětlil pražský zastupitel Tomáš Portlík (ODS).

Zdeněk Hřib ale připomněl, že za vlády ODS byl obviněn a odsouzen Karel Březina, náměstek primátora Bohuslava Svobody. „Primátor Svoboda tehdy řekl, že nechce jeho rezignaci. Já jsem vyzval náměstka Hlubučka, aby rezignoval, a tu rezignaci jsem z něj dostal,“ zdůraznil Hřib.

Zastupitel Prahy Ondřej Prokop (ANO) Hřiba nařkl, že se vyhýbá odpovědnosti. „Kdyby rezignoval a vyvodil politickou odpovědnost, tak je kauza u konce. Rezignovali lidé jako Gazdík, Doležal a další, kteří měli podstatně méně másla na hlavě než pan primátor. On bude radši obviňovat ODS a ANO, že v minulosti měli nějaký problém,“ sdělil Prokop.

Podle Portlíka je případ náměstka Zdeňka Hřiba a náměstka Bohuslava Svobody nesrovnatelný. „Je podstatný rozdíl mezi tím, když Karel Březina pobíral dva platy, a tudíž šlo o podvod, a mezi tím, když panu primátorovi (Hřibovi) odvedou prvního náměstka v poutech,“ upozornil Portlík.

Prokop dodal, že Hřib místo, aby se postavil k celé záležitosti postavil čelem, vymýšlí zástupné důvody. „V momentě, kdy jeden z jeho náměstků jede v trestné činnosti a druhý donáší na policii, nemá na to řídit toto město,“ sdělil Prokop. Hřib odvětil, že ho náměstek Adam Scheinherr neinformoval o tom, že podává trestní oznámení. „Možná nevíte, co dělají nějací úředníci, to je běžné, ale musíte vědět, co dělá vaše pravá ruka, vaši náměstci,“ ohradil se Prokop.

Tagy: