Žádná nabídka odchodu. Až Putin ztratí důvěru, dostane kladivem po hlavě, míní expert ze CIA

Vladimir Putin při rozhovoru pro ruskou státní televizi (3. června)

Válka na Ukrajině (27.6.2022)

Konec politické budoucnosti Vladimira Putina je v nedohlednu, vše však podle analytiků závisí na jeho dalším kroku. Jakmile se jeho poradci začnou cítit ohroženi pokračujícím konfliktem na Ukrajině, je možné, že se ho zbaví. Kdo Putina nejvíce ohrožuje a čím by si mohl vysloužit „ránu kladivem po hlavě“?

Od února, kdy se Putin rozhodl napadnout Ukrajinu, se stal pro světovou scénu vyvrhelem. V únoru se stala cílem sousední země, nyní by však mohl být sám šéf Kremlu tím, kdo se ocitne v ohrožení.

Válka na Ukrajině trvá již čtvrtý měsíc. S tím, jakým sankcím Moskva čelí a jak v tvrdých bojích umírá stále více ruských vojáků, se dá podle expertů očekávat, že Putinův nejbližší kruh plánuje jeho sesazení či odstranění. Nahrávají jim i diskuze o Putinově zdraví.

I přes to je podle bývalých vysoce postavených členů americké zpravodajské komunity a Bidenovy administrativy Putinova politická budoucnost ve hvězdách. Vše však může změnit jediný krok. Šéf Kremlu riziko svržení řeší tím, že odstraňuje lidi ze svého nejbližšího okolí, kteří by mohli podkopávat jeho moc.

Putinovi se stáhne opona

Na ty, které považoval ze nedůvěryhodné, uvalil domácí vězení, píše web Daily Beast. Jedná se zejména o členy Federální bezpečnostní služby (FSB). „Odvedl dobrou práci, když se zbavil těch, kteří nejsou na jeho straně. Situace pro něj bude v pořádku do doby, dokud budou na jeho straně silovici,“ podotkl bývalý důstojník CIA Ronald Marks s odkazem na část Putinova okolí, která tvoří ruské silové struktury, mimo jiné i bezpečnostních služeb.

Podle Daniela Hoffmana, bývalého vysokého důstojníka CIA, který několik let působil i v Moskvě, však nemá Putin podporu bezpečnostních služeb zajištěnou. Jakmile začnou být jeho vrcholní poradci nespokojeni se svou situací nebo na hraně kvůli válce, začne se pro šéfa Kremlu stahovat opona. A podle Hoffmana to pro Putina nebude značit nic hezkého.

‚Nikdo se ho nezeptá: ‚Hej Vladimire, nechtěl bys odejít?‘ Ne, bude to zas**ná rána kladivem do hlavy a bude po něm. Nebo bude čas jít do sanatoria,“ uvedl Hoffman. Mezi tři klíčové postavy Putinova okolí patří podle něj Nikolaj Patrušev, šéf Putinovy bezpečnostní rady, Alexandr Bortnikov, ředitel FSB, a ministr obrany Sergej Šojgu.

Jenže ani sledování těchto osob a samotných Putinových kroků nedokáže Putinovu budoucnost určit. Jak totiž ukazuje ruská minulost, šéfové Kremlu buď sami zemřeli ve funkci, nebo byli svým okolím sesazeni.

Jak bude vypadat „postputinovské“ Rusko?

Riziko pro Putina nepředstavuje pouze jeho nejbližší okruh, ale také samotní Rusové. S tím, jak jsou na Moskvu uvaleny sankce kvůli válce na Ukrajině, začíná být ruská společnost značně nespokojena. „Je to země, která exploduje, ale trvá to dlouho. Jakmile nebudou moci sehnat jídlo, jakmile se situace takto zhorší, pak uvidíte lidi v ulicích,“ doplnil Marks.

Pokud Putinovi silovici spřádají plány na jeho odstranění, nebudou experti ze Západu ani v Rusku nic tušit. Důvod je jednoduchý. „Tito lidé, kteří se k tomu chystají, to budou dělat tak tajně, aby je Putin nenašel a nezabil je jako první. Stane se to z ničeho nic. A bude po něm,“ myslí si Hoffman.

V „postputinovském“ Rusku pak může nastat chaos, varuje Marks. Ten, kdo dokáže přimět armádu, aby se za něj postavila – a může to trvat týdny, měsíce i roky – pravděpodobně získá křeslo po Putinovi. „Několik týdnů by trvala zběsilá šarvátka o to, kdo získá moc,“ zmínil Marks a předpověděl, že by mohlo dojít k asi půlročnímu přechodu na Putinovu dvojku, pokud by byl nějakým způsobem mimo hru.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva prezident Ukrajina nespokojenost politika ohrožení sankce Rusko Federální služba bezpečnosti Central Intelligence Agency Moskevský Kreml Sergej Kužugetovič Šojgu ruská invaze na Ukrajinu Nikolaj Patrušev