Hlavní obsah

Rvala mu pušku z ruky, ale vraždě nezabránila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Nejdřív uslyšela zvenku křik. Když vyšla z domu, viděla přibíhat svého přítele Jirku M. (66), kterého pronásledoval jeho bratr s puškou v ruce. I když se žena snažila Zdeňka M. (65) odzbrojit, nakonec mu nedokázala zabránit, aby jejího partnera zastřelil.

Policie v RadějovicíchVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Tragický případ bratrovraždy z loňského prosince v Radějovicích na severním Plzeňsku policie nyní odložila, protože vrah se krátce po činu oběsil.

„Jirka řval, že ho Zdeněk postřelil. Jak se oba přivalili, tak mě zatlačili do kuchyně. Jirka pak upadl na zem a jeho bratr stál nad ním s puškou, jako by chtěl do něho střílet. To už jsem si všimla, že má Jirka na zádech bundu od krve. Pořád dokola opakoval, aby ho Zdeněk nezabíjel a nechal ho žít,“ řekla svědkyně vyšetřovatelům. Její výpověď je součástí rozhodnutí policie o odložení případu, do kterého mělo Právo možnost nahlédnout.

Nedělej to, prosil bratra ve vsi na Plzeňsku o život. Pak dostal kulku do hlavy

Krimi

Svědkyně podle svých slov chytla pušku za hlaveň a snažila se ji útočníkovi vytrhnout z ruky. Za žádnou cenu jsem nechtěla zbraň pustit. Pořád jsme se o ni přetahovali,“ líčila žena dramatické okamžiky.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Stodola, kde se střelec oběsil.

„Jirka ležel schoulený v klubíčku na zemi a Zdeněk do něho kopal a snažil se mu dupat na hlavu. Pak mě Zdeněk vytáhl na zápraží, kde se mu podařilo vytrhnout mi pušku z ruky. Potom ji obrátil a pažbou mě praštil do hlavy. Utekla jsem k sousedovi,“ dodala svědkyně. Postřelený muž z posledních sil vstal a došel k autobusové zastávce, kde si lehl na lavičku.

„Po chvilce k němu přišel Zdeněk a měl v ruce pušku. Jirka se posadil a řekl něco jako ,nech mě žít‘. S přítelkyní jsme na Zdeňka volali, aby přestal. Vůbec na to nereagoval, bylo vidět, že nevnímá okolí. Najednou asi ze dvou metrů střelil Jirku do hrudi,“ popisoval jeden ze sousedů další sled událostí.

Muž na Plzeňsku zastřelil svého bratra, pak jej našli oběšeného

Krimi

„Jirka se během pěti vteřin skácel k zemi. Zdeněk nabil ještě jednou pušku, zamířil Jirkovi zezadu na hlavu a vystřelil. Pak odešel pryč. Celé to trvalo asi dvě minuty,“ pokračoval svědek, který vše pozoroval na vzdálenost asi deseti metrů.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policie v Radějovicích.

Když střelec odešel, svědek okamžitě běžel k postřelenému muži. „To ještě žil. Držel jsem mu hlavu. Snažil se mi něco říct, ale pak mu vytryskla krev z pusy, a to už neměl hmatatelný tep,“ uvedl dále soused.

Policisté tehdy po příjezdu na místo celou obec uzavřeli a lidem nařídili, aby nevycházeli ven. Po asi hodinovém pátrání střelce našli oběšeného ve stodole. Později objevili i vražednou zbraň, na kterou neměl Zdeněk M. povolení. Další nelegální pistoli a desítky nábojů pak nalezli kriminalisté při prohlídce u něho v domě.

Bratři v neshodách

Oba bratři bydleli ve stejné vesnici kousek od sebe. Jaký byl motiv vraždy, není jasné. Místní hovoří o sourozeneckých neshodách. „Vztah mého otce se strýcem byl komplikovaný. Často se hádali, ale pak se zase usmířili a šli spolu třeba na procházku. Musel to být náhlý zkrat,“ vypověděla dcera střelce. Tvrdila, že povaha otce se změnila poté, co mu zemřela manželka. Začal mít psychické problémy a nějakou dobu musel být týden hospitalizován na psychiatrii.

Dcera poškozeného policistům zase řekla, že nějaké majetkové spory mezi jejím otcem a jeho bratrem byly. „Otec byl hodný člověk, pro kterého nebylo nic problémem. Strýc byl jeho úplný opak, občas měl výbuchy vzteku, kdy spouštěčem byly často úplné malichernosti,“ uzavřela svědkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám