Nálada nemeckých spotrebiteľov klesla na historické minimum

Spotrebiteľská dôvera v Nemecku klesla na historické minimum. Poukázal na to v utorok zverejnený prieskum inštitútu GfK, podľa ktorého náladu spotrebiteľov ovplyvňuje vojna na Ukrajine a s ňou spojený prudký rast cien. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA a portálu RTTNews.
Index spotrebiteľskej dôvery na mesiac júl dosiahol -27,4 bodu oproti -26,2 bodu v júni. Najnovšia hodnota indexu je najnižšia od začatia evidovania príslušných údajov v roku 1991. Ako povedal Rolf Bürkl z GfK, za zhoršením nálady nemeckých spotrebiteľov sú predovšetkým zvyšujúce sa životné náklady.
Vojna na Ukrajine a narušené dodávateľské reťazce výrazne zvýšili ceny energií a potravín, keďže kľúčovými dodávateľmi agrokomodít na svetové trhy sú práve Rusko a Ukrajina. Inflácia v Nemecku zrýchlila v máji na 7,9 %, čo je najvyššia miera inflácie od zjednotenia Nemecka v roku 1990.
Prieskum GfK na vzorke približne 2000 spotrebiteľov zároveň ukázal, že Nemci sú opäť pesimistickejší, čo sa týka vyhliadok domácej ekonomiky. Čiastkový index ekonomických očakávaní klesol o 2,4 bodu na -11,7 bodu.
Horšie sa vyvíjal aj podindex príjmových očakávaní. Klesol o 9,8 bodu na -33,5 bodu, čo predstavuje najnižšiu hodnotu tohto ukazovateľa za takmer 20 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy