Hlavní obsah

Scholz: Čeká nás doba nejistoty, ale Putin nesmí vyhrát

Čeká nás období nejistoty, prohlásil v úterý německý kancléř Olaf Scholz na závěr třídenního summitu skupiny G7. O to důležitější je mít ve světě spojence a přátele. „Ukazujeme velkou sílu demokratických aliancí,“ tvrdí Scholz. Jednou z důležitých zpráv summitu je, že skupina zemí G7 je připravena pomoci Ukrajině, a to nejen vojensky, ale i finančně.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

„Potřebujeme pro Ukrajinu nový Marshallův plán,“ uvedl Scholz v narážce na plán, který umožnil poválečnou obnovu západní Evropy.

„G7 odsuzuje brutální ruskou válku a stojí pevně na straně Ukrajiny,“ řekl Scholz, podle kterého Západ nabízí Ukrajině perspektivu budoucnosti.

„Ve vztazích s Ruskem není cesty zpět do doby před invazí,“ uvedl. Dodal, že země G7 jsou pilířem jednoty svobodného světa a že ruský prezident Vladimir Putin nesmí na Ukrajině vyhrát.

Potřebujeme větší podporu, apeloval Zelenskyj na země G7

Evropa

Na otázku, zda se zástupci skupiny G7 zúčastní summitu G20 v Indonésii, kam chce přijet i ruský prezident Vladimir Putin, německý kancléř odpověděl: „Došlo k velké shodě, že nechceme G20 rozdělovat,“ říká. Proto se summitu zúčastní.

Reklama

Výběr článků

Načítám