Škandinávia o hudobné talenty núdzu nemá. Faktom je aj to, že čo sa týka manažovania kultúry či hudobnej náuky, sme od severanov na míle ďaleko a máme sa čo učiť. Z tohto možno na prvý pohľad trochu nehostinného prostredia sa rozliezajú do sveta kvantá umelcov, ktorí patria čoraz častejšie k headlinerom veľkých pódií.


Auroru Aksnes
som si prvýkrát všimol v štúdiu rádia KEXP v Seattli. Bola to láska na prvé počutie. Precízne vokály a anjelský hlások doplnený o skvelé moderné synthpopové aranžmány a k tomu trochu severského folklóru. Nádhera. Ešte pred vydaním nového albumu ma stihla očariť napríklad aj coverom skladby Teardrop od Massive Attack, kde bola pre mňa pridaná hodnota skrz jej hlasivky nevyčísliteľná. Akonáhle som sa dozvedel o jej príchode na Slovensko, vedel som, že to bude koncert, na ktorom sa zúčastním.

V A4-ke, ktorá je jedným z menších klubov v budove YMCA, nás obsluha ironicky víta pesničkami od Aurory. Priznávam, bola to naivná predstava, že sa koncert zabehnutej nórskej speváčky bude odohrávať v týchto komorných priestoroch. "Nedávno otvorili nové miesto s takmer rovnakým názvom," ohlási barman a podobne ako párik pred nami nás nasmeruje na Trnavskú ulicu, kde sa nachádza A4 Studio - nové filmové a televízne štúdio, ktoré je zároveň vhodným priestorom pre eventy rôzneho druhu. Už z diaľky vidno, že pôjde o veľkú udalosť. Nasvedčuje to dlhý rad ľudí, ktorého koniec je takmer pri Aréne Eurovia.

fanúšikovia na koncerte Aurory v Bratislave Zdroj: Martina Mlčúchová
Tri severanky

Okrem headlinerky večera sa v Bratislave predviedli aj ďalšie dva škandinávske talenty. Prvým bola mladá pesničkárka z Kodane Thea Wang. Speváčka a gitaristka odohrala príjemný, intímny koncert a tiché pesničky žali medzi divákmi úspech. Kvalitný folk-rock v štýle Theinej obľúbenkyne Joni Mitchell bol súcim štartérom večera. Osobne mi tu azda vadili len tiché gitary, ktoré zanikali v šume stále početnejšieho obecenstva a oproti spevu boli hlasitosťou výrazne tichšie. Nevadí. Harmonické rámce boli čitateľné a koncert uzavrela šikovná speváčka chytľavým popevkom z jej najnovšieho singla Word On The Street.

Priamym predskokanom bola kapela ďalšej vychádzajúcej škandinávskej popovej hviezdy menom Sei Selina. Tá prezentovala svoje nedávno vydané EP Him or Her. Speváčka pochádza z nórskeho Bergenu, neďaleko ktorého má svoje korene aj samotná Aurora. Jej set je oproti prvej predskokanke hlasnejší a niektorých ľudí už nabúdza k pohybu. Polhodinový program ukončuje kapela skladbou The Way, ktorá je energická, tanečná a končí sa prekvapivým a jediným gitarovým sólom. Tu bolo napríklad vidieť, ako dokáže aj takýto cielený prostriedok a jeho trefné využitie urobiť veľký efekt. Selina nechala ľudí dostatočne nabudených na hlavný program večera.

Aurora v Bratislave, 25.6.2022 Zdroj: Martina Mlčúchová
Čierny deň

Tmu v sále narušila žiara obrovského červeného kruhu priamo v centre pódia. V geometrickom útvare sa zjavila silueta útlej ženy. Každému bolo jasné, kto to je. Popri tieňohre sa spoza hrejivých tónov syntetizátorov vynárala známa melódia skladby Heathens z Aurorinho nového albumu The Gods We Can Touch, z ktorého na koncerte odznelo kvantum skladieb.

Po krátkom privítaní, ktoré prebehlo speváčkiným svojským infantilno-roztopačitým spôsobom, však nasledovalal starší kúsok, ktorý je mojím osobným favoritom z prierezu jej tvorby a nachádza sa na jej druhom albume. Názov skladby je Churchyard. Už koniec predošlej piesne naznačoval, že si na svoje prídu aj ľudia, ktorí sa napriek teplejšej klíme tmavého filmového štúdia prišli aj trochu vyblázniť. Churchyard je piesňou, ktorú si osobne rád púšťam v aute v noci. Temnú synthovo-chorálovú atmosféru pesničky však na koncerte dotvárala výraznejšia gitara, ktorá udala iný aranžérsky odtieň.

Aurora v Bratislave, 25.6.2022 Zdroj: Martina Mlčúchová
Onedlho nasledovali asi najočakávanejšie skladby z nového albumu - Temporary High a Cure for Me, ktoré svojou tanečnou atmosférou urobili prvý dramaturgický vrchol koncertu. Po ňom však nasledoval útlm decibelov a úprimná spoveď mladej umelkyne. 

"Mám za sebou čierny deň a veľa som plakala. Je však dobré dostať to zo seba. Niekedy to vyzerá, že svet ide smerom späť a nie dopredu. Je to bolestivé," posťažovala sa Aurora s tým, že ju zarmútili udalosti vo svete a v jej rodnej krajine. Narážala na útok islamského extrémistu, ktorý sa udial v noci z piatka na sobotu v nórskej metropole. Pred gej barom v Osle zastrelil dvoch ľudí a ďalších 21 bolo zranených. "Žiadame tak málo. Len existovať a byť milovaný. Láska robí tento svet krajším miestom a sloboda milovať je dôležitá vec, za ktorú musíme bojovať," pokračovala zarmútená umelkyňa.

Aj ona samotná pred 11 rokmi pri podobne šokujúcej udalosti stratila svoju blízku osobu, jej vrahom bol pravicový extrémista Anders Behring Breivik na ostrove Utøya. Známy extrémista 22. júla 2011 za jeden deň zabil 77 ľudí. Na pamiatku milovanej osoby zložila speváčka skladbu Little Boy in the Grass, ktorá vyšla na jej debutovej EP nahrávke Running with the Wolves. "Viem, že všetci tu veríte v základné ľudské právo ľúbiť. Viem, že všetci veríte v slogany Black lifes matter a Trans lifes matters. Ak nie, môžete odísť," odkázala nekompromisne Aurora a odštartovala svoju baladu z najnovšieho albumu Exist for Love.

Podľa jej vyjadrení ide o jej prvú pieseň, v ktorej sa zveruje o láske. O dôležitosti a inakosti skladby nasvedčovali aj zmeny na pódiu. Veľký svetelný kruh v kulisách nahradil svetelný lúč, ktorý dopadal na speváčku priamo zhora. Pieseň podala s hlbokým precítením a minimalisticky, s doprovodom jedinej gitary, na ktorej hrá jej dvorný hudobník Fredrik Svabø. Šansoniersky kúsok miestami pripomína staré jazzové klasiky, po ňom pridáva ďalšie lyrické kúsky A Dangerous ThingEverything Matters, po ktorých nasledoval ďalší vrchol na opačnom konci energického spektra.

Aurora v Bratislave, 25.6.2022 Zdroj: Martina Mlčúchová
Nepotrebujeme liek na to, kto sme

Bola to pieseň Blood in the Wine, ktorá ma na najnovšom albume oslovila najintenzívnejšie. Ide o skladbu, ktorá nosí asi najviac severský outfit, a minimálne pri jej intre sa cítim, ako by som išiel na dobrodružstvo po boku Geralta z Rivie. Witcherovský motív mi potvrdzuje (resp. ho tam chcem vidieť) aj expanzia k známej hre Blood and Wine. Práve tu ma však prekvapila koncertná verzia asi najviac. Namiesto šedivého zaklínača som si skôr predstavil špinavých kovbojov v spaghetti westernoch s podmazom legendárneho Ennia Morriconeho.

Išlo zároveň o najviac gitarovú a rockovú skladbu. Po nej nasledovali staršie piesne ako Queendom, pri ktorej speváčka vytiahla aj dúhovú vlajku. Samotná umelkyňa sa označuje za bisexuálku a podporuje komunitu LGBTI, ktorá ju inšpirovala aj pri spomínanej piesni Cure For Me. Tú na koncerte mimochodom uviedla silnými slovami: "Nepotrebujete liek na to, kto ste".

Koncert ukončila tiež "starinou" Running with the Wolves. Melancholickej piesni, na ktorej vznik mali vplyv pravdepodobne aj Depeche Mode, dal korunku Svabø skvostným sólom. To však ľuďom stále nestačilo a vyžiadali si ako prídavok Giving In To The Love. Chytľavý, až štadiónový popevok na konci skladby, ktorý nie je práve najľahším kúskom na poslednú skladbu večera, odspievala speváčka s ľahkosťou aj napriek tomu, že počas celého večera bolo jej krehké telo neustále v pohybe.

Aurora v Bratislave, 25.6.2022 Zdroj: Martina Mlčúchová
Koncert bol nesmierne energický a Aurorini spoluhráči sa doslova tlačili na okrajoch pódia, keďže 26-ročná, iba 160 centimetrov vysoká umelkyňa vypĺňala priestor a to nielen hore na doskách. Patrila jej prakticky celá hala s tisíckami návštevníkov, ktorí boli z produkcie nadšení. Prierez obecenstva bol pritom široký, čo dokazuje, že hudba s odtieňmi melanchólie, folklóru a modernej tanečnej muziky je funkčným prienikom štýlov, pri ktorom si príde na svoje metalista, hipster či jazzman, ale aj dospievajúca mládež, ktorej vkus sa ešte len formuje.

Nový album funguje na pódiu vynikajúco a pesničky z neho pekne vypĺňajú dramaturgický koncept, v ktorom sú staršie, zväčša melancholickejšie a tvrdšie pôsobiace skladby dobrým protipólom. Nehovoriac o posolstve jednotlivých skladieb, ktoré nie je pre tento svet na škodu.

Autor: Tomáš Garai

PS: Ak ste si koncert nechali ujsť, pozrite si niektoré z jej live videí na Youtube. Vďaka svojmu výnimočnému hlasu, pódiovému šarmu a úprimnosti čistej duše, ktorá často prináša dojímavé, ale aj humorné situácie, patrí Aurora medzi umelcov, ktorí si dokážu fanúšikov získať aj cez "online zážitky".


Súvisiaci interpreti: Aurora