Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

NATO nechce do války s Ruskem. Putin ho už ale změnil – a úplně jinak, než chtěl

„Ruská invaze na Ukrajinu vytvořila pro naši bezpečnost novou realitu,“ píše se ve videu NATO k jeho madridskému summitu. Zdroj: NATO
„Ruská invaze na Ukrajinu vytvořila pro naši bezpečnost novou realitu,“ píše se ve videu NATO k jeho madridskému summitu. Zdroj: NATO

V Severoatlantické alianci už považují Kreml za hrozbu i pochybovači a organizace se chce na Putinovy možné eskapády lépe připravit. Bude to hlavní téma lídrů zemí paktu na summitu v Madridu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ohavný a brutální.

Těmito slovy světoví lídři zemí G7 na summitu v Německu odsoudili ruský raketový útok na obchodní centrum v ukrajinském Kremenčuku. V době útoku v něm bylo podle prezidenta Volodymyra Zelenského tisíc lidí a počty obětí a raněných se počítaly na desítky.

Po více než čtyřech měsících války, kterou vede Rusko proti Ukrajině, se město na břehu Dnipru přidalo k dlouhému seznamu ukrajinských měst, jako jsou například Irpiň, Buča, Charkov a Mariupol, kde se podle všeho staly válečné zločiny.

Mnozí z lídrů nejvyspělejších zemí světa se po schůzce v Bavorsku dnes setkávají i v Madridu – na summitu NATO. Ten má nálepku nejdůležitějšího setkání Aliance od konce studené války. Jeho hlavním tématem bude, jak se vyrovnat s Ruskem, které tentokrát už i pochybovači označují za přímou hrozbu.

Následky války na Ukrajině jsou přirovnávány k průlomu, kterým si prošel Západ po útocích v New Yorku a u Washingtonu 11. září 2001. Jakým způsobem se s novou světovou realitou vyrovná NATO, bude jednou z nejdůležitějších otázek klíčového summitu 30 členských zemí.

K čemu NATO nemá vůli

„Útoky, které nerozlišují nevinné civilisty, představují válečný zločin. Ruský prezident Vladimir Putin a lidé, kteří jsou za ně zodpovědní, ponesou následky,“ prohlásili společně lídři G7.

Lídři G7 v bavorském Schloss Elmau. Foto: Phillip Gülland, německá spolková vláda

Na summitu NATO si bude většina z nich a zástupci dalších členských zemí povídat o posílení bojových jednotek na východním křídle i o nové strategické koncepci. Jedno ale ve španělské metropoli příští tři dny řešit nebudou.

Podobně jako po

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

NATO

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější