reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

RansomHouse prý mají "450 Gb dat" ukradených společnosti AMD

28.6.2022, Jan Vítek, aktualita
RansomHouse prý mají "450 Gb dat" ukradených společnosti AMD
Útok ransomwarové skupiny se asi nevyhnul ani společnosti AMD, přičemž tentokrát do věci vstupuje relativně nové uskupení zvané RansomHouse. Pokud se tato věc potvrdí, zřejmě se můžeme těšit na další informační žně.
Po loňském hacku společnosti Gigabyte se totiž na web dostala řada zajímavých informací právě i o produktech firmy AMD a později podobná věc potkala i společnost NVIDIA a opět jsme se díky tomu dozvěděli řadu zajímavých informací. Pokud nyní přišla řada na AMD, přičemž RansomHouse mluví, jak se dozvídáme, o "450 Gb dat", asi se objeví nové dosud utajované skutečnosti. 
 
 
Zvědaví můžeme být především na bezprostředně následující generace procesorů a grafických čipů, čili na Zen 4 a RDNA 3, ale teprve uvidíme, co bude zveřejněno a zda na veřejnost vůbec něco prosákne. Společnosti obvykle nechávají hackery s ukradenými daty naložit dle libosti, alespoň pokud můžeme soudit dle toho, že ta jsou po pokusech o jejich zpeněžení nakonec většinou volně zveřejněna. Ale musíme si počkat, jak tomu bude v tomto případě a zda se do rukou nepovolaných osob vůbec dostalo něco zajímavého. 
 
Server Restore Privacy přitom o této události informuje nezávisle na dalším zdroji, jímž je Catalin Cimpanu, takže můžeme předpokládat, že k něčemu skutečně došlo. Skupina RansomHouse označovaná jako "extortion group" však sama za hack nemá být zodpovědná a slouží zde prý jako prostředník mezi AMD a lidmi, kteří data skutečně ukradli, i když to může být pochopitelně jen zástěrka. Může ale také jít o lidi, kteří kupují ukradená data ve snaze s jejich pomocí vydírat napadené společnosti, i když se sami staví do role div ne mecenášů.
 
AMD tuto věc zatím nekomentovalo, ale dle dostupných informací má jít o různá neurčitá data jako "network files, system information" a o hesla. A co se týče hesel, hack byl prý značně usnadněn tím, že někteří zaměstnanci firmy AMD měli používat hesla jako "password", či jiná, která jsou při volbě hrubé síly první na řadě. 
 
Pokud se přitom dozvíme něco zajímavého, nepůjde o nejnovější informace, neboť hackeři se měli dostat do systémů firmy AMD už 5. ledna. Tehdy měli ukrást oněch 450 Gb dat, přičemž není jasné, zda jde skutečně o gigabity, nebo jen špatné označení pro gigabajty. 
 
Musíme si tak počkat na to, co se z této věci vyvine a jak bude reagovat AMD, pokud vůbec. Prodleva mezi samotným hackem a dnešním dnem přitom naznačuje, že vyjednávání už mohlo proběhnout.


reklama