Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Literatura, divadlo i originální elektronika. Na Krakovci chystají festival alternativního umění

Druhou červencovou sobotu se pozdně gotický hrad Krakovec spolu s nedalekou panskou tvrzí Zhoř, které se nacházejí na západním okraji Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko, stanou dějištěm prvního ročníku multižánrového festivalu ARTORZO foto: ARTORZO

Druhou červencovou sobotu se pozdně gotický hrad Krakovec spolu s nedalekou panskou tvrzí Zhoř, které se nacházejí na západním okraji Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko, stanou dějištěm prvního ročníku multižánrového festivalu ARTORZO.
  18:00

Celodenní (a celonoční) happening, zahrnující koncerty, autorské čtení, divadlo, hudební a výtvarné dílny, výstavy, dj sety, taneční představení, projekce, komentovanou prohlídku obou objektů i noční hudební jam, nese podtitul Festival vnitřních světů. Genius loci spolu se sdíleným uměleckým prožitkem můžou otevírat bránu do krajin, které leží za smyslovým polem všedních dnů.

Nádvoří hradu Krakovec bude představovat hlavní hudební scénu, na které se představí hudebníci, které spojuje organický a citlivý přístup k elektronické hudbě, její propojení s vokálem a akustickými nástroji, třeba projekt Omnion Xprment, za kterým stojí multiinstrumentalista a pedagog Tomáš Reindl, zapojující do své produkce perkuse tabla, řadu dalších tradičních i neobvyklých nástrojů, ale třeba i beatbox a alikvótní zpěv.

Druhou červencovou sobotu se pozdně gotický hrad Krakovec spolu s nedalekou...

Dvojici Nami & The Dancing Wind založili zkušený producent Kryštof Koenigsmark a zpěvačka a skladatelka Nami. Jejich spontánní, uvolněná umělecká forma, hojně využívající autorské projekce, jakoby hledala způsob jak dosáhnout smíření technologií s přírodou. Daniel Vojtíšek & Symbiosis je příklad hudebníka, kterého lze jen stěží jednoduše kategorizovat – v jeho tvorbě se potkává blues s world music a zvukovými smyčkami a podobu jeho jednotlivých vystoupení často určuje atmosféra daného místa.

Skladatel a producent Petr Wajsar přijímá různé hudební výzvy. Není mu cizí soudobá a scénická hudba, ale jako Develooper se podepisuje pod autentickou elektroniku oscilující od ambientních ploch po divoké tribal rytmy, kořeněné spontánními vokálními smyčkami. A eklektický přístup je typický i pro Aliaksndra Yasinského, fenomenálního hráče na bayan akordeon.

Severní prostranství za hradem bude dějištěm autorského čtení Petra Borkovce, jednoho z nejinspirativnějších současných českých básníků. Pro malé i dospělé návštěvníky přichystala umělecká skupina Děda divadelní představení Ptačí sněm. Vnitřní i vnější prostory hradu představí výstavu kreseb Jiřího Šuhájka, fotky Martina Kouby zachycujícího svá cestovatelská zastavení pod značkou Koma Photography, skleněné objekty Zuzany Kubelkové a finalistů celosvětové soutěže Stanislav Libenský Award. Kreativně založení návštěvníci bez věkového omezení si můžou otestovat vlastní zručnost ve výtvarné dílně Žanety Vojtíškové.

Vizuální prezentace festivalu, ať už jde o grafiku nebo abstraktní projekce, doprovázející některá vystoupení večerního programu na hlavní scéně, jsou dílem umělkyně skrývající se za pseudonymem Bionic.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!