Domů
Jaderné elektrárny
Terrestrial Energy zvažuje využití svého malého modulárního reaktoru při výrobě čpavku
Zdroj: Terrestrial Energy
Zdroj: Terrestrial Energy

Terrestrial Energy zvažuje využití svého malého modulárního reaktoru při výrobě čpavku

Terrestrial Energy, společnost vyvíjející malý modulární reaktor s označením Integral Molten Salt Reactor (IMSR), podepsala dohodu s dodavatelem technologie pro výrobu čpavku KBR. Dohoda je součástí průzkumu možností využití bezemisní energetiky při výrobě vodíku a čpavku.

Prostřednictvím spolupráce americké skupiny KBR a společnosti Terrestrial Energy bude zkoumána a postupně zavedena technologie kogenerace reaktoru IMSR společnosti Terrestrial Energy v rámci použití při výrobě čpavku a vodíku. Vedení KBR se v budoucnu zaměří na komercializaci této technologie a následné zavedení do průmyslu.

Dohoda propojuje společnost Terrestrial Energy s jejich kogenerační technologií reaktoru IMSR a světovými producenty čpavku. Propojení představuje průmyslový vztah k výrobě cenově dostupného čpavku s nulovými emisemi. ... Navíc dohoda posílí cenově dostupnou produkci potravin. Těší nás spolupráce se společností KBR na dodávkách naší technologie na trh,“ sdělil generální ředitel společnosti Terrestrial Energy, Simon Irish.

Schéma transportu energie a možného využití reaktoru IMSR Zdroj: Terrestrial Energy

Dohoda se společností Terrestrial Energy využije rostoucí schopnosti snahy spojené s naším posláním vyvinout nové technologie a dodat řešení. To pomůže zákazníkům dosáhnout jejich nejzásadnější obchodní cíle spojené s udržitelností jádra,“ sdělil Andrew Barrie, prezident KBR Goverment Solutions EMEA.

Čpavek a jeho výhody

Čpavek (amoniak, NH3) nebyl zvolen bezdůvodně. Jedná se o univerzální nosič energie. Čpavek, v porovnání s vodíkem, dosahuje mnohem lepších parametrů při jeho skladování a samovolnému úniku. Čpavek může být použit jako hnojivo, surovina pro průmyslové procesy, nebo dokonce jako surovina pro výrobu paliva pro námořní či leteckou dopravu.

Výroba čpavku v jaderném reaktoru probíhá prostřednictvím výroby vodíku, který je vytvářen vysokoteplotní elektrolýzou, nebo termochemickým cyklem. Vodík je poté kombinován se vzdušným dusíkem pomocí Haber-Boschova procesu, díky čemuž vzniká stabilnější čpavek.

Technologie IMSR reaktoru

IMSR je jedním z malých modulárních reaktorů (SMR), které jsou aktuálně v pokročilé fázi vývoje.

SMR v pokročilé fázi vývoje - infografika

Technologie reaktoru IMSR společnosti Terrestrial Energy používá roztavenou sůl jako palivo i chladivo reaktoru. Uspořádání reaktoru je integrální, což znamená, že jsou všechny komponenty primárního okruhu umístěny do jedné integrální nádoby. Reaktorový systém může dodávat teplo přímo do průmyslových zařízení, nebo může teplo využít k výrobě až 195 MW elektřiny.

Použití roztavené soli jako paliva i chladiva vytváří pasivní, nebo inherentní bezpečnost, která může být implementována do reaktorového návrhu. Tento reaktorový návrh staví na 50letých zkušenostech z národních laboratoří Oak Ridge. IMSR uvažuje grafitový moderátor součástí aktivní zóny a plánovaná provozní délka jedné kampaně je 7 let.

V lednu 2019 společnost Terrestrial Energy oznámila americkému jadernému dozoru (US NRC) záměr požádat o schválení návrhu reaktoru IMSR. V prosinci 2019 byl reaktorový systém IMSR vybrán kanadským jaderným dozorem (CNSC) a US NRC pro první společné technické hodnocení pokročilého reaktoru chlazeného jiným médiem, než je voda. Na začátku června společnost Terrestrial Energy oznámila dokončení technického hodnocení postulovaných iniciačních událostí a metodiky návrhu reaktoru IMSR zpracované jadernými dozory CNSC a US NRC.

Terrestrial Power plánuje spuštění první elektrárny s tímto reaktorem do 10 let.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(3)
Miloslav Černý
28. červen 2022, 19:52

Ještě to dotáhnout do podoby na zužitkování již vyhořelého paliva určeného pro dlouhodobé skladování a zabijeme 2 mouchy jednou ranou. Vlastně 3 neboť bude získaná energie i z toho nechtěného nebezpečného odpadu. Jestli přechodně jádro, tak jenom v této podobě schované v bezpečném podzemí , co se jaderné části týká. Takové vize jestli ještě nejsou (divil bych se), tak určitě budou.

Peter Zachara
29. červen 2022, 11:25

vyhorene palivo je urcene na skladovanie? O tom si cital v Katolickych novinach? V tych istych novinach pisalli o spotrebovani vyhoreleho paliva uz pred 30 rokmi, ale ty si sa zobudil az dnes?

Mirek
29. červen 2022, 13:46

Proč se tam nezmiňnuje např. již hotový čínský SMR HTR-PM200 nebo stavěný ruský RITM-200? ?

Na Západě je projektů SMR hodně, ale k realizaci mají ještě dost daleko.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se