Domů
Energetika v zahraničí
BP: Globální spotřeba energie se loni vrátila na úroveň před pandemií
Čerpací stanice BP. Zdroj BP
Čerpací stanice BP. Zdroj BP

BP: Globální spotřeba energie se loni vrátila na úroveň před pandemií

Globální spotřeba energie v loňském roce vzrostla o 5,8 procenta. Dostala se tak na úroveň z doby před pandemií nemoci covid-19, protože ekonomiky zvyšují svoji aktivitu. Na úroveň z doby před pandemií se vrátily i emise oxidu uhličitého z využívání energie, které stouply o 5,7 procenta. Vyplývá to z pravidelného ročního statistického přehledu světové energetiky vypracovaného společnosti BP.

Poptávka po energii byla o 1,3 procenta vyšší než v roce 2019. Na celkové spotřebě energie se fosilní paliva loni podílela 82 procenty, v roce 2019 to bylo 83 procenty, upozornila agentura Reuters.

Poptávka po ropě loni činila v průměru 96,9 milionu barelů denně, byla tak 3,7 milionu barelů denně pod úrovní z roku 2019. Důvodem byla hlavně nižší poptávka od leteckého průmyslu, která proti době před pandemií klesla o 33 procent. Těžba ropy se zvýšila o 1,4 milionu barelů denně, z toho skupina OPEC+ se na tomto nárůstu podílela více než 75 procenty. Kapacita rafinerií se však loni poprvé po více než 30 letech snížila, o téměř 500.000 barelů denně.

Celosvětová poptávka po zemním plynu stoupla o 5,3 procenta a poprvé překročila hranici čtyř bilionů metrů krychlových. Podíl plynu na celkové spotřebě se však téměř nezměnil, činil 24 procent.

British Petroleum, BP
Ilustrační foto

Spotřeba uhlí loni stoupla o více než šest procent a byla nejvyšší od roku 2014. Čína a Indie se na loňském růstu poptávky po uhlí podílely více než 70 procenty. Evropa a Severní Amerika pak loni poprvé po téměř deseti letech poklesu vykázaly růst spotřeby uhlí.

Nejrychleji však loni rostla poptávka po obnovitelných zdrojích energie, včetně biopaliv, ale bez vodních elektráren, a to o 15 procent. Rychle rostla solární a větrná kapacita. Výroba energie z vody se loni snížila o 1,4 procenta a zaznamenala první pokles od roku 2015. Výroba jaderné energie vzrostla o 4,2 procenta, nejvíce od roku 2004. Největší podíl na růstu měla Čína.

BP rovněž varovala, že problémy a nejistoty, kterým nyní čelí globální energetický systém, jsou největší za posledních téměř 50 let, od doby posledních velkých energetických šoků v 70. letech 20. století. Může za to invaze Ruska na Ukrajinu.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(5)
Ladislav Novák
28. červen 2022, 20:41

ZELENÁ KLIMATICKÁ IDEOLOGIE narazila na vysokou zeď fyzikálních zákonů. Čím víc Občasných Zdrojů Energie bude uvedeno do provozu, tím vyšší NUTNOST výstavby FOSILNÍCH ZÁLOH vyvolává.

Alternativou je energetická chudoba a ekonomická katastrofa. V současné ENERGETICKÉ KRIZI primárně vyvolané masívními astronomickými dotacemi do OZE lze očekávat v roce 2022 prudký růst spotřeby fosilních paliv na nejvyšší čísla v historii.

Miloslav Černý
28. červen 2022, 21:07

Ještě že Vás tady s takovými příspěvky máme, jinak by jsme snad ty potřebné kapacity OZ ani nevybudovali. Díky za podporu.

Turby
28. červen 2022, 22:20

Budovat muzete, ale logicke dusledky vasich cinu jiz zminil predrecnik.

Tedy cim vice oze, tim vice treba fosilnich zaloh a jako bonus vyssi cena el. energie.

To jsou zakony fyziky, ktere opravdu neocurate ani sebevetsi dotaci.

Lukáš
28. červen 2022, 22:34

Trosku prilozim doslova do ohna, pracovne som prespaval v jednom peknom bavorskom hoteli, ktory pripominal hrad. Vecer som sa isiel prejst a vsimol som si, ze vonku horelo 30 a viac plynovych fakli, stratil som sa pri pocitani.

Pred recepciou horela este jedna ale to bol doslova olympijsky ohen, pytal som sa ako casto to hori a dozvedel som sa ze to velke nieco hori nonstop a tie male kazdy vecer az do rana.

Takze v nemecku mame dve skupiny ludi. Ortodoxna green deal skupina a potom ludi co to maju uplne v pi...

Ladislav Novák
28. červen 2022, 22:53

Druhý pokus:

Kritické hlasy v Německu (poukazující na neudržitelnost Green Dealu) jsou umlčovány. Probíhá totální klimapanický výplach mozků v masmédiích...

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se